Κέντρο πρόληψης Δίολκος:Βιωματική προσέγγιση διαχείρισης του θυμού στην Ε΄τάξη.

0

Συγγραφέας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ | Κατηγορία ΑΡΘΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 | , στις 07-12-2017

Την Τετάρτη 15/11/2017 και την Παρασκευή 1/12/2017 επισκέφτηκε το σχολείο μας η ψυχολόγος κα Δήμητρα Παπαναστασίου, από το κέντρο πρόληψης Δίολκος στην Κόρινθο, για ένα δίωρο σεμινάριο – βιωματικό εργαστήριο με τους μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου μας.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση  απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους και να τον μετουσιώνουν θετικά με δημιουργικό τρόπο στον εαυτό τους και έπειτα στις κοινωνικές τους επαφές.Στόχος είναι η διαχείριση του θυμού μας και η αναγνώριση των ψυχικών συναισθημάτων ανάλογα με το πώς νιώθουμε κάθε φορά.

Σκοπός

 Ο Θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, με ιδιαίτερη βιωματική αξία, που πολλές φορές καθορίζει τις σχέσεις με τους άλλους. Χαρακτηριστικό του θυμού είναι η ένταση που προκαλεί και που μπορεί να εκφράζει το αίσθημα της δυσαρέσκειας, της απώλειας, της απειλής, της αδικίας και της προσβολής.
Επειδή σε μερικές περιπτώσεις το ξέσπασμα του θυμού συνοδεύεται από καταστροφικές ή και αυτοκαταστροφικές πράξεις, συχνά συνοδεύεται από την αντίληψη ότι το ίδιο το συναίσθημα είναι καταστρεπτικό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ‘καλά’ η ‘κακά’ συναισθήματα. Ο θυμός είναι απλά ένα συναίσθημα που αν εκφραστεί και με το κατάλληλο τρόπο, μπορεί να γίνει δημιουργία. Ο Σκοπός των δράσεων στο σχολείο λοιπόν, είναι η επεξεργασία και η βιωματική κατανόηση των αιτιών του θυμού και η διαχείρισή του. Οι μαθητές θα αναζητήσουν τους πιο κατάλληλους τρόπους για να χειρίζονται αποτελεσματικά τον θυμό, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και των διαπροσωπικών τους σχέσεων!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση