1973 -2024, 50 +1 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Ημέρα μνήμης και αφορμή για γόνιμες συζητήσεις αποτελεί η 17 Νοέμβρη. Με το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εξετάζουμε κάθε χρόνο με τα παιδιά έννοιες σύνθητες και συγχρόνως τόσο βασικές όπως η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη!
Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για την πτώση της Χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Με κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η φοιτητική νεολαία ύψωσε το ανάστημά της, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Στο πλευρό της, φυσικά, ο λαός και όλοι οι πολίτες της χώρας δίνουν τον δικό τους αγώνα.
Δυστυχώς η πτώση -ο επίλογος- της χούντας των βασανιστηρίων, των εξοριών, της καταπάτησης της δημοκρατίας, ήταν η προδοσία της Κύπρου. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο άνθρωπος, βρέθηκαν πάνω από τον φόβο, τις εκτελέσεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες. Αποτελεί το Πολυτεχνείο την καρδιά της Ελλάδας των νέων, μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται. Συνέχεια των αγώνων, του ’21 για ελευθερία, του ΟΧΙ του ’40, της αντικατοχικής πάλης με την εθνική αντίσταση. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια σε όσα σημαδεύουν την εργασία, τα δικαιώματα, την υγεία, το σχολείο.
Φέρνοντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο σήμερα δίνεται αφορμή για συζητήσεις και προβληματισμό. Εστιάσαμε στο πάντα επίκαιρο αίτημα των παιδιών και των δασκάλων τους για δημοκρατία, ελευθερία του λόγου και ειρήνη. Με το βλέμμα μας στραμμένο στο παρόν και το πάντα σύγχρονο σύνθημα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πραγματοποιήσαμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας πορεία ειρήνης στο χωριό της Ερεσού και αναδείξαμε με τα συνθήματα που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά την ανάγκη τους και το αναφέρετο δικαίωμά τους για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό. Την ιδέα για τη συγκεκρίμενη δράση είχε η εκπαιδευτικός της Α’ τάξης, Ελευθερία Γιαπράκη, ωστόσο, η ιδέα αγκαλιάστηκε και εμπλουτίστηκε από τις/τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Κρατώντας αθάνατους και άθανατες στη μνήμη και στους αγώνες μας τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αποδώσαμε φόρο τιμή και δόξας σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας στην είσοδο του σχολείου μας ανακοίνωνοντας τα ονόματά τους και καταθέτοντας στην πύλη του σχολείου μας τα δικά μας αυτοσχέδια γαρίφαλα.
Υλικό για εμβάθυνση με τα μικρότερα παιδιά
Μαρτυρίες για τα μεγαλύτερα παιδιά
https://anoixtosxoleio.weebly.com/17eta-nuomicron941mubetarhoeta.html
Τα γαρίφαλα ως σύμβολο αγώνα.
Στις 25 Απριλίου 1974, η Επανάσταση των Γαριφάλων έβαλε τέλος στη δικτατορία που κυβέρνησε την Πορτογαλία για 48 χρόνια. Ήταν μια ειρηνική επανάσταση, στην οποία οι στρατιώτες και ο λαός συνεργάστηκαν για να ανατρέψουν το αυταρχικό καθεστώς.










