Εκδρομή στη Λευκάδα

Το σχολείο μας, μαζί με τα Δημοτικά Σχολεία Περδικακίου και Βρουβιανών και με τη συνοδεία των γονιών μας, πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 Μαϊου, μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή στη Λευκάδα! Για πολλά παιδιά ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν σε νησί και η εμπειρία ήταν μοναδική!

Πρώτος μας σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, όπου ένας από τους μοναχούς μάς μίλησε για την ιστορία της εκκλησίας και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Περιηγηθήκαμε στα δύο μουσεία που βρίσκονται στον χώρο: το Εκκλησιαστικό Μουσείο, με παλιά κειμήλια, εικόνες και αντικείμενα από παλιότερες μονές και ναούς του νησιού, και το Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου “Μορίνα”, όπου θαυμάσαμε περίπου 60 χειροποίητα ξύλινα καράβια, από την Κιβωτό του Νώε μέχρι τον Τιτανικό!

Εκτός από τα μουσεία, στον χώρο της Μονής είδαμε και έναν όμορφο κήπο με ζώα: ελάφια, πουλιά, πάπιες και άλλα, που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Λευκαδικού Πολιτισμού του Ορφέα, όπου η ξεναγός μας, κα Ιωάννα Λιβιτσάνου, μας ταξίδεψε στον χρόνο, παρουσιάζοντάς μας την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Λευκάδας τον 19ο και 20ό αιώνα. Είδαμε παλιά αντικείμενα, τοπικές φορεσιές, υπέροχα λευκαδίτικα κεντήματα, αλλά και αναπαραστάσεις παραδοσιακών σπιτιών.

Αργότερα, κάναμε μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Θαυμάσαμε τα γραφικά κτίρια, τις όμορφες εκκλησίες και τη μοναδική αρχιτεκτονική της Λευκάδας.

Η μέρα μας έκλεισε με μια επίσκεψη στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας. Ο αρχιμουσικός της σχολής μάς μίλησε για την ιστορία και τη λειτουργία της, μας έδειξε μουσικά όργανα και στολές, και στο τέλος, μας χάρισε μια μικρή επίδειξη με τύμπανα! Μάλιστα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να παίξουν και τα ίδια!

Ήταν μια μοναδική εκδρομή γεμάτη εικόνες, γνώσεις, γέλια και ενθουσιασμό. Περάσαμε υπέροχα και θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό!