Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Εκπαιδευτικό site πολλαπλού περιεχομένου.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2015

Γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος και στο χωριό μας με Θεία Λειτουργία & Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και κατόπιν με την καθιερωμένη παρέλαση μπροστά στο Δημαρχείο Χερσονήσου στις Γούρνες.
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ Γιάννης Τσικαλάκης που αναφέρθηκε στον Αγώνα των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία από τον Οθωμανικό Ζυγό, στις πολλές θυσίες των Αγωνιστών, στις συνέπειες της διχόνοιας με τους εμφύλιους σπαραγμούς σε κάποιες περιόδους, αλλά και στην σύμπνοια και αποφασιστικότητα στον Εθνικό Στόχο, που έδωσαν τελικά μια Λεύτερη Πατρίδα για τους Έλληνες.

IMG_7534

Αντίγραφο (2) από IMG_7541

IMG_7547

IMG_7548

IMG_7546

IMG_7549

IMG_7538

Η Μεγάλη Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, η Επανάσταση πέτυχε το στόχο της. Μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, ως το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της έστω και με περιορισμένα σύνορα. Η Επανάσταση ξεκίνησε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, κατόπιν στην Πελοπόννησο και μετά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Η σημασία της ημερομηνίας

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».
Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.
Έτσι από το 1823 θεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.
Μέχρι εκείνη τη μέρα, ως αρχή της Ελληνικής Επανάστασης θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε από την 1η Εθνοσυνέλευση της Πιάδας (Παλιάς Επιδαύρου) το 1ο Ελληνικό «Σύνταγμα», ήτοι «Προσωρινό Πολίτευμα».
Πιστεύεται λοιπόν πως η αλλαγή της ημερομηνίας θα έφερνε κύμα ενθουσιασμού στον -έτσι και αλλιώς θρησκευόμενο- λαό και θα απομάκρυνε το σύνδεσμο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης με την «δημοκρατική» απαίτηση μέρους του λαού για Σύνταγμα, απαίτηση που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε καλύψει ο μονάρχης Όθωνας.

Κατηγορίες: ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ- ΕΠΕΤΕΙΟΙ