Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Εκπαιδευτικό site πολλαπλού περιεχομένου.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Οι τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου. Η μεγάλη τους μόρφωση και η αγάπη τους προς τα παιδιά μας κάνει να τους αισθανόμαστε κοντά μας, βοηθούς στο πλευρό μας. Είναι οι προστάτες Άγιοι των μαθητών και των δασκάλων.

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2014, το Σχολείο μας τίμησε την μνήμη των τριών Ιεραρχών με την ευλάβεια που τους αρμόζει, με εκκλησιασμό, αρτοκλασία,αρτουλάκια και ομιλία από δασκάλα στον Ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Ελιάς.

IMG_7167

IMG_7171

IMG_7172

IMG_7174

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος…»

Είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος που έζησαν τον 4ο αιώνα μ. Χ. Η ορθόδοξη Εκκλησία τους τιμά ως προστάτες των γραμμάτων στις 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τρεις πιστούς ανθρώπους με θεολογική κατάρτιση, καλλιέργεια του χαρακτήρα και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Μεταξύ των Χριστιανών προκλήθηκε διάσταση απόψεων για το ποιος από τους τρεις είχε κάνει τα περισσότερα έργα και άρα, προσέφερε παραπάνω από τους άλλους δύο. Για να λυθεί αυτή η διαμάχη αποφασίστηκε ο από κοινού εορτασμός στους στις 30 Ιανουαρίου.

O Μέγας Βασίλειος

O Μέγας Βασίλειος μεγάλωσε σε βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνωρίστηκε με τον Γρηγόριο το θεολόγο και έγιναν φίλοι. Μαζί οργάνωναν θρησκευτικές συγκεντρώσεις συζητώντας θέματα του Χριστιανισμού. Δημιούργησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Βασιλειάδα», δηλ ένα κτίριο αποτελούμενο από γηροκομείο, νοσοκομείο, ορφανοτροφείο και σχολείο. 3ierarx01

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος διδάχτηκε από τη μητέρα του την αγάπη για το Θεό. Το 357 τελειώνοντας τις σπουδές του στην Αθήνα επέστρεψε στην πόλη Ναζιανζό απ’ όπου καταγόταν. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος υπηρετώντας την πίστη. Το 379 κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσει στον αγώνα των Χριστιανών κατά των αιρέσεων. Στις 25 Ιανουαρίου κοιμήθηκε και κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία τιμάται από την Εκκλησία. 3ierarx02

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έδειξε από μικρός την αγάπη του για τα γράμματα και τη χριστιανική πίστη. Όνειρό του ήταν να μονάσει και να αφιερωθεί στο Θεό γι’ αυτό κι όταν πέθανε η μητέρα του πήγε σε μοναστήρι. Με τη χάρη του Θεού έκανε θαύματα και θεράπευε αρρώστιες. Ανέπτυξε κοινωνική και θρησκευτική δράση. Τα λόγια του ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων, είναι από χρυσάφι όπως λένε γι’ αυτό και τον είπαν «Χρυσόστομο». Κοιμήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 και η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.
Πηγή: http://www.kantas.gr/

κατάλογοςapolytikio-3-ierarxes

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ