Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Εκπαιδευτικό site πολλαπλού περιεχομένου.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

«Όλη δόξα, όλη χάρη, άγια μέρα ξημερώνει
και τη μνήμη σου το Έθνος χαιρετά γονατιστό.
Και τα στήθη σου όλο φλόγα με τον ήλιο σου πυρώνεις,
που χρυσός με περηφάνια περπατεί στον ουρανό.»

 Το καταπληκτικό θαύμα της επανάστασης του 1821 αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης, μα μιας «παραφροσύνης θεϊκιάς» όπως την ονόμασε ο Νίκος Καζαντζάκης σε ένα κείμενο του, το 1947.

Οι πρόγονοι μας για 400 χρόνια κρατούσαν άσβεστη την ελπίδα για λευτεριά από τους Τούρκους. Και διάλεξαν την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού να αποτινάξουν τον ζυγό του κατακτητή. Εκεί στο κρυφό σχολειό και την Εκκλησία διδάχτηκαν με τη βοήθεια του Θεού να αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

25martiou

Θρυλική έμεινε η σκηνή της τελετουργικής κήρυξης της επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Αυτή αναφέρεται από αρκετές πηγές της εποχής ενώ από νεώτερους ιστορικούς θεωρήθηκε μη πραγματική. Ο θρύλος απέκτησε σημαντική θέση στην επίσημη ελληνική εθνική αφήγηση, καθώς συσχέτιζε τη θρησκεία με την επανάσταση και ταύτισε την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Ο ίδιος ο Γερμανός δεν αναφέρει τη σκηνή στα ημιτελή απομνημονεύματά του για την ημέρα εκείνη. Από τους απομνημονευματογράφους της Επανάστασης το αναφέρει μόνο ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ενώ ο Μιχαήλ Οικονόμου αναφέρει γενικά ότι σε όλες τις επαρχίες της Πελοποννήσου η ύψωση της σημαίας τους Σταυρού έγινε την 25 Μαρτίου.

Αντίγραφο από IMG_4552

Αντίγραφο από IMG_4558

Αντίγραφο από IMG_4559

Αντίγραφο από IMG_4561

Αντίγραφο από IMG_4563

Όπως και κάθε χρόνο, το Σχολείο μας έλαβε με μεγάλη χαρά  μέρος, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου . Μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα, ακολούθησε  ομιλία από την δασκάλα του σχολείου μας κα Κατσιγιάννη Μαρία και στη συνέχεια  στο μνημείο των πεσόντων, όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, απαγγελία ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων από το Σχολείο και τους τοπικούς φορείς.

ς πότε παλικάρια, ν ζομε στ στενά,
μονάχοι σ
λεοντάρια, στς ράχαις στ βουνά;
Σπηλια
ς ν κατοικομε, ν βλέπωμεν κλαδιά,
ν
φεύγωμ᾿π᾿ τν κόσμον, γι τν πικρ σκλαβιά;
Ν
χάνωμεν δέλφια, πατρίδα κα γονες,
το
ς φίλους, τ παιδιά μας, κι λους τος συγγενες;
Καλλι
ναι μίας ρας λεύθερη ζωή,
παρ
σαράντα χρόνοι, σκλαβι κα φυλακή.
Τί σ
᾿φελεν ζήσς, κα εσαι στ σκλαβιά;
στοχάσου π
ς σ ψαίνουν, καθ᾿ραν στν φωτιά.

 

………..

Κατηγορίες: ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ- ΕΠΕΤΕΙΟΙ