Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Εκπαιδευτικό site πολλαπλού περιεχομένου.

Επίσκεψη στο Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Καπαρουνάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανώπολης

Η κεραμική είναι η τέχνη κατασκευής κεραμικών. Από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί με αρχαιολογικά ευρήματα και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό  της κάθε εποχής.

Υγρός πηλός παίρνει την επιθυμητή μορφή απ’ τα ανθρώπινα χέρια και ξηραίνεται ώστε να αποκτήσει στερεά μορφή. Αργότερα μπαίνει σε ειδικό φούρνο και «ψήνεται» ώστε να αυξηθεί ή μηχανική του αντοχή.

Λόγω της ευκολίας στην δημιουργία επιθυμητών σχημάτων όπως δοχεία και ειδώλια, αλλά και της αντοχής των κεραμικών στο χρόνο, η κεραμική είναι η τέχνη / τεχνολογία για την οποία υπάρχουν παλαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες και έχει να κάνει με την κατασκευή κυρίως πήλινων αγγείων. Αποτελεί κατηγορία της κεραμικής τέχνης, που αναφέρεται στον πηλό και σε όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει.

Στην ουσία η κεραμική, ικανοποιούσε από την Προϊστορική εποχή, τις διάφορες ανάγκες της καθημερινής ζωής του ανθρώπου για κάποια στοιχειώδη σκεύη, και χρησιμοποιώντας το ποιο απλό και άμεσο υλικό -το χώμα- με υποτυπώδη επεξεργασία -λίγο νερό- μπορούσε να το μετατρέψει σε πηλό, και να δημιουργήσει έργα που μπορούμε να πούμε ότι σφράγισαν την εξέλιξη του πολιτισμού βοηθώντας παράλληλα στην χρονογράφηση της ιστορίας του.

Μινωϊκοί πίθοι στα ανάκτορα της Κνωσσού

Μινωϊκοί πίθοι στα ανάκτορα της Κνωσσού

Τα πρώτα σημάδια κατοίκων από κεραμικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κρήτη το 7000πχ ενώ τα πρώτα πήλινα αγγεία της Νεολιθικής περιόδου εμφανίζονται γύρω στο 6000 πχ. Η ιστορία της αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα δηλαδή μέχρι σήμερα συμπληρώνει τα 8000 χρόνια συνεχούς πορείας.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τον Ελλαδικό χώρο, η αγγειοπλαστική αρχικά ακμάζει στην Κρήτη στα πρώτα Μινωϊκά χρόνια 3000-2100 π.χ. και φτάνει στην μεγαλύτερή της ακμή στα μέσα Μινωϊκά 2100-1580π.χ. με την μορφή πήλινων σκευών.

Το Σχολείο μας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγραμματισμού και των διδακτικών επισκέψεων , επισκέφτηκε το Εργαστήριο Κεραμικής τέχνης των αδελφών Καπαρουνάκη στην Ανώπολη Ηρακλείου στις 13 Δεκεμβρίου 2012.

Η τέχνη της αγγειοπλαστικής υπηρετείται επάξια, από το παρελθόν μέχρι σήμερα, από την οικογένεια ΚΑΠΑΡΟΥΝΑΚΗ, που με ζήλο, φαντασία, θέληση και διάθεση για καλλιτεχνική δημιουργία προσπαθεί να τοποθετήσει και αυτή, μια μικρή σφραγίδα στον τομέα της Κρητικής παράδοσης.

Ο κ. Γιάννης Καπαρουνάκης είναι ένας γνήσιος καλλιτέχνης του πηλού. Οι μαθητές μας παρακολουθούν με προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Στέλλα έφτιαξε ένα πολύ ωραίο κηροπήγιο !!!

Η κ. Σταματίνα ετοιμάζεται για να δημιουργήσει……

Ενώ ο κ. Χρήστος τα πηγαίνει πολύ καλά…προς το παρόν. !!!

Η κ. Πένη είναι κρυφό ταλέντο …

και ο κ. Γιάννης είναι πηλοπλάστης…. παρακαλώ !!!! έβαλε και την προστατευτική ποδιά,  έφτιαξε δυο περιστέρια για να διακοσμήσουμε τον βραχόκηπό μας.

Η κ. Γιώτα είναι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερε. !!!

Ο κ. Γιώργος Καπαρουνάκης  επί το έργο.

Η κ. Γιώτα και ο κ. Γιάννης με μαθητές της Δ΄ τάξης.

Ο Γιώργος, ο Αλέξανδρος, ο Ραφαήλ,ο Βαγγέλης, η Φωτεινή και η Γκεσάιντα.


Μαρία,Κατερίνα,Στέλλα,Ελευθερία,Κωνσταντίνος και Νίκος.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιάννη και τον κ. Γιώργο Καπαρουνάκη για την υπέροχη φιλοξενία τους, καθώς και τις κ. Πόπη και Μαρία για την άψογη εξυπηρέτησή τους.

…………

………..

Κατηγορίες: ΕΚΔΡΟΜΕΣ