Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Εκπαιδευτικό site πολλαπλού περιεχομένου.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – 2013-2014

……….

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 – 2014

Με μεγάλη συμμετοχή και με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας η  εκδήλωση για το τέλος της σχολικής χρονιάς 2013-14.Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα παιδιά ,οι γονείς και οι κηδεμόνες τους και αρκετοί φίλοι του σχολείου μας.Το κέφι και η χαρά των μαθητών μας δεν κρύβονταν, θυμίζοντας σε όλους μας όμορφες εποχές και πάνω από όλα πόσο ανάγκη το έχουμε, με κάθε ευκαιρία, να προσπαθούμε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα και να …συμμετέχουμε !

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους και πάνω από όλα τα παιδιά μας για την αξέχαστη βραδιά.

ΟΙ μαθητές της Ε΄ τάξης

ΟΙ μαθητές της Ε΄ τάξης

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

images

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2014 και ώρα 7,00 μ.μ. στην αυλή του σχολείου μας θα σας αποχαιρετίσουμε τη σχολική χρονιά που πέρασε, καθώς και τα παιδιά της Έκτης τάξης που φεύγουν για το Γυμνάσιο.  Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας

…….

Εκδρομή στην Κατασκήνωση των Λωτοφάγων

 Ήταν τέλεια…. Περάσαμε πολύ καλά….                                                                                                                                                          Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014  πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του σχολείου μας στην κατασκήνωση «Η χώρα των Λωτοφάγων». Συμμετείχαν παιδιά από όλες τις τάξεις και πέρασαν απίθανα.Οι εκπαιδευτές της κατασκήνωσης χώρισαν τα παιδιά σε ομάδες και κάθε ομάδα ασχολήθηκε με δραστηριότητες εκπαιδευτικές και αθλητικές. Κάθε παιδί είχε τη δυνατότητα να παίξει: ποδόσφαιρο,μπάσκετ, βόλεϊ, πίγκ-πόγκ,να λάβει μέρος σε αγώνες τσουβαλοδρομίας, παζλ και άλλων εκπαιδευτικών παιχνιδιών, να κάνει αναρρίχηση, τραμπολίνο, αλεξίπτωτο, κούνια, τραμπάλα, να χορέψει, να τραγουδήσει ή να χουζουρέψει κάτω από τη δροσιά των δέντρων.

Αντίγραφο από IMG_5111

Για τη  Γιορτή της μητέρας

10314654_481489758645905_8285189633124965421_n

«Είπαν του ήλιου “γιορτάζει η μάνα”
κι εκείνος βάλθηκε με φως τη γη να ντύνει.
Είπαν της θάλασσας “γιορτάζει η μάνα”
κι αμέσως έγινε η φουρτούνα γαλήνη.
Το ‘μαθαν τα πουλιά, “γιορτάζει η μάνα”
και το τραγούδι τους ξεχείλισε πλημμύρα.
Το ‘μαθαν τα άνθη, “γιορτάζει η μάνα”
και μοσχοβόλησε η πλάση χίλια μύρα.
Τ’ άκουσε η βροχή, αλλά δεν έκλαψε
δάκρυ δεν κάνει να κυλήσει αυτή τη μέρα.
Τ’ άκουσε ο ουρανός κι άνοιξε διάπλατα
πείτε ευχές, μύριες ευχές για τη μητέρα»
Χρόνια Πολλά σε όσες είναι και κυρίως νιώθουν…Μάνες !!!!!

Πρωτομαγιά στο Σχολείο μας

Πρωτομαγιά -Μπροστά στον Κήπο του Σχολείου μας

Πρωτομαγιά -Μπροστά στον Κήπο του Σχολείου μας

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Το στεφάνι του Μάη από τον κήπο του Σχολείου μας

Το στεφάνι του Μάη από τον κήπο του Σχολείου μας

…………………………….

Ο Διευθυντής, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της ελιάς ευχόμαστε σε όλους σας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

kalh-anastash2

Επίσκεψη στην Κνωσό

Στις 8 Απριλίου 2014, ημέρα Τρίτη, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η γοητεία, η βαρύτητα του χώρου και των ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενάγηση, έκαναν τους μαθητές να επιστρέψουν ενθουσιασμένοι γεμάτοι εντυπώσεις. Σίγουρα είναι συναρπαστικό να μπορείς να επισκεφτείς και να δεις από κοντά όλα αυτά για τα οποία διαβάζεις στα βιβλία σου!

IMG_4657

 

 

…………………………………………………………………….

Η ΚΥΡΑ- ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Έφτασε  η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής.

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και της νηστείας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παράσταση της Κυράς Σαρακοστής!

 Η Κυρά Σαρακοστή  είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που έπαψε να τηρείται στις μέρες μας . Στην ουσία είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γιαυτό και η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα.Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει.

Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση.

Tην Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό

 οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

 και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό!

 Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά

 κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!

IMG_4547

……..

ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Είναι ωραία  λίγο-λίγο τα παιδιά να γνωρίζουν την μυθολογία μας μέσα από το θέατρο
Με αυτή την σκέψη  συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην ελληνική μυθολογία διαλέγοντας αυτή τη φορά τον Περσέα.

Μια θεατρική παράσταση, φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό, παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 .Το θέατρο ΜΟΡΦΕΣ και οι συντελεστές του ανεβάζουν πάντα προσεγμένες και  ευαισθητοποιημένες παραστάσεις. Είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών και του έργου που συντελείται μέσα στα σχολεία . Υποχρέωση μας είναι λοιπόν να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μας.

Ένα παραμύθι που ξεκινάει από τον Δία μεταμορφωμένο σε χρυσή βροχή! Το αγκάλιασμα της χρυσής αυτής βροχής με τη Δανάη, την πεντάμορφη βασιλοπούλα απ’ το Άργος, θα φέρει στον κόσμο ένα μωρό. Ένα θεϊκό μωρό, που μεγαλώνοντας θα γίνει ένας από τους πιο ξακουστούς ήρωες της ανθρωπότητας.
Λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, ο Περσέας θα βρεθεί μαζί με τη μητέρα του σε ένα σεντούκι πεταμένο στη θάλασσα. Τα κύματα θα φέρουν το σεντούκι στη Σέριφο, το πανέμορφο νησί. Εκεί θα τους περισώσει ένας ψαράς ο Δίκτης, που θα τους φιλοξενήσει και θα γίνει αργότερα δάσκαλος καλός για το μικρό Περσέα.
Τα χρόνια θα περάσουν γρήγορα όπως τα παραμύθια. Ο Περσέας θα γίνει ολόκληρο παλικάρι και θα αναλάβει να πάει στις γοργόνες, να κόψει το κεφάλι της Μέδουσας. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, γεμάτος περιπέτειες, αγωνία και εκπλήξεις. Εκεί θα συναντήσει τον έρωτα… Σίγουρα κανένας μύθος δεν είναι τόσο παραμυθένιος, όσο ο Περσέας και η Ανδρομέδα.

Περσέας και Ανδρομέδα.

Περσέας και Ανδρομέδα

…………

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Κύρια στοιχεία της αποκριάτικης περιόδου είναι το κέφι, οι αστεϊσμοί και βέβαια οι μεταμφιέσεις. Όλα αυτά δίνουν έναν εντελώς ιδιαίτερο τόνο και κάνουν αυτές τις μέρες της χαράς και της διασκέδασης ιδιαίτερα διασκεδαστικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους, που βρίσκουν την ευκαιρία να ξαναγίνουν παιδιά!

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 ήταν η τελευταία ημέρα της αποκριάς για το σχολείο μας. Δε θα μπορούσαμε, φυσικά, να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο θέμα, γι’ αυτό και … οργανωθήκαμε ,  το προαύλιο γέμισε με πειρατές, νεράιδες, νίντζα, ιππότες, πριγκίπισσες !!!! Η γιορτή ξεκίνησε με μουσική  χορό  και αποκριάτικα δρώμενα και συνεχίστηκε με το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού για τους μαθητές της Γ΄, Δ΄,  Ε΄,  και ΣΤ΄  τάξης.

IMG_4297

Τσικνοπέμπτη στο Σχολείο μας

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία γιορτή, που η αρχή της, είναι χαμένη, στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών.

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται Τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας

Οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου,  μετά το τέλος των μαθημάτων  τίμησε την ημέρα και το έθιμο δεόντως.

30 Ιανουαρίου ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Χρόνια Πολλά !!!!
Γιορτάζουν σήμερα οι κολοσσοί των γραμμάτων, οι γίγαντες του Πνεύματος, που η προσφορά τους στην ανθρωπότητα υπήρξε πολύπλευρη….Οι τρεις Ιεράρχες ας είναι βοηθοί όλων μας !!!
« ΕΑΡ ΧΕΛΙΔΩΝ ΟΥ ΚΑΘΙΣΤΗΣΙ ΜΙΑ
ΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΗΔΟΝΕΣ ΔΕ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΕΑΡ ».
( Δηλαδή ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, τα τρία, όμως, αηδόνια του Πνεύματος, δηλαδή οι τρεις Ιεράρχες φέρνουν την Άνοιξη στις ψυχές. )
Αυτό το στίχο διαβάζουμε στην Εκκλησιαστική ακολουθία κι έτσι είναι…

Φωτογραφία: Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α και Χρόνια Πολλά !!!!<br /> Γιορτάζουν σήμερα οι κολοσσοί των γραμμάτων, οι γίγαντες του Πνεύματος, που η  προσφορά τους στην ανθρωπότητα υπήρξε πολύπλευρη....Οι τρεις Ιεράρχες ας είναι βοηθοί όλων μας !!!<br /> « ΕΑΡ ΧΕΛΙΔΩΝ ΟΥ ΚΑΘΙΣΤΗΣΙ ΜΙΑ<br /> ΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΗΔΟΝΕΣ ΔΕ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΕΑΡ ».<br /> ( Δηλαδή ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, τα τρία, όμως, αηδόνια του Πνεύματος, δηλαδή οι τρεις Ιεράρχες φέρνουν την Άνοιξη στις ψυχές. )<br /> Αυτό το στίχο διαβάζουμε στην Εκκλησιαστική ακολουθία κι έτσι είναι...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τη  Δευτέρα  23  Δεκεμβρίου  2013,  οι  μαθητές  της  Α΄,  της  Β΄ και της Γ΄  τάξης,  μας μετέφεραν μηνύματα ειρήνης, χαράς και αγάπης  παρουσιάζοντας  τη  Χριστουγεννιάτικη  γιορτή  του  σχολείου  μας την οποία και είχαν επιμεληθεί μαζί με τουςς δασκάλους τους . Στο  τέλος  της  εκδήλωσης  ο    Σύλλογος  Γονέων  και  Κηδεμόνων   του  σχολείου    μοίρασε  σε  όλα  τα  παιδιά   δώρα.

Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

Δημοτικό Σχολείο Ελιάς

…………

                                   ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ DINOSAURIA

Ο Τυρρανόσαυρος REX

Ο Τυρρανόσαυρος REX

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας  ζήσαμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία στο Εκθεσιακό Κέντρο Γουρνών και στην έκθεση Dinosauria. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά δεκάδες δεινόσαυρους  της Τριαδικής, Ιουρασικής και Κρητιδικής περιόδου. Γνωρίσαμε την συναρπαστική ιστορία των δεινοσαύρων στο πέρασμα των χρόνων συναντώντας τις προσομοιώσεις αυτών με αποκορύφωμα τον γιγάντιο Τυραννόσαυρο  REX. Πιστά αντίγραφα σκηνικών της εποχής των δεινοσαύρων που πραγματικά μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο. Η ρεαλιστική απεικόνιση των δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος ,σε συνδυασμό με τις κινήσεις και τις κραυγές τους, καθώς και τα διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια (ανασκαφές απολιθωμάτων) που έπαιξαν ενθουσίασαν τους μαθητές μας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το Σχολείο μας έλαβε με μεγάλη χαρά  μέρος, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του ’40. Μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα , ακολούθησε μία  συγκινητική ομιλία από την δάσκαλο του σχολείου μας κ Κουριδάκη Ηρακλή και στη συνέχεια παρέλαση προς το μνημείο των πεσόντων, όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, απαγγελία ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων από το Σχολείο και τους τοπικούς φορείς. Κατόπιν όλοι μαζί μεταβήκαμε στο χώρο του Δημαρχείου στις Γούρνες όπου ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση.

Αντίγραφο από IMG_3414 - Αντίγραφο - Αντίγραφο

ΗΜΕΡΙΔΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΥΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.

Από το εκπαιδευτικό σεμινάριο - Στην τάξη της Ε΄ τάξης.

Από το εκπαιδευτικό σεμινάριο – Στην τάξη της Ε΄ τάξης.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκπαιδευτική ημερίδα, σεμινάριο, για τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους των σχολείων της 7ης Σχολικής Περιφέρειας Νομού Ηρακλείου. Την ημερίδα πραγματοποίησε η  Σχολική Σύμβουλος κ Μαρία Καδιανάκη. Εισηγητές και ομιλητές ήταν η ίδια και ο κ Τσικαλάκης Ιωάννης, διευθυντής του σχολείου μας. Η ημερίδα ήταν απόλυτα επιτυχημένη, οι στόχοι του σεμιναρίου επιτεύχθηκαν και η κ. Καδιανάκη αλλά και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, διευθυντές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το σχολείο μας.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ  2013-2014

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 το σχολείο μας απέκτησε ζωή, χαμόγελα, και πλημμύρισε με παιδικές φωνές, καθώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και το κουδούνι του σχολειού να χτυπήσει για πρώτη φόρα φέτος για τον αγιασμό. Στο τέλος του αγιασμού ο πατήρ Μιχάλης Σισαμάκης  έδωσε ευχές στους μικρούς μαθητές, στους δασκάλους, στις δασκάλες, αλλά και στους γονείς, για μια καλή και ευλογημένη χρόνια.

  Ο Διευθυντής του Σχολείου, κ Τσικαλάκης Γιάννης, καλωσόρισε όλα τα παιδιά και ειδικά τα πρωτάκια, αλλά και τους γονείς στο χώρο του σχολείου και υποσχέθηκε ότι αυτός προσωπικά όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα κάνουν τα πάντα, για μια καλή, δημιουργική και γεμάτη μάθηση χρονιά και κάλεσε τους γονείς να είναι κοντά στο σχολείο και  στα παιδιά τους. Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς που υπάρχουν στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και που επηρεάζουν και το σχολείο μας .

Αγιασμός 2013-2014

Αγιασμός 2013-2014

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  2013- 2014

Οι εγγραφές των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2012-13 αρχίζουν την Δευτέρα 1 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013. (Π.Δ. 201/98 καθώς και Ν.2817/2000).

Στην Α΄ τάξη Δημοτικού εγγράφονται υποχρεωτικά οι μαθητές/τριες ηλικίας που συμπληρώνουν την ηλικία των έξι (6) ετών (έτος γέννησης 2007).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1.    Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού

2.  Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα   εμβόλια.

3. *Πιστοποιητικό οφθαλμολογικής εξέτασης (από κρατικό νοσοκομείο ή ιδιώτη ιατρό).

4. *Πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης (από κρατικό νοσοκομείο ή ιδιώτη ιατρό).

5. *Πιστοποιητικό καρδιολογικής εξέτασης (από κρατικό νοσοκομείο ή ιδιώτη ιατρό).

6*Ατομικό Δελτίο Υγείας το οποίο χορηγείται από το σχολείο (από ιατρούς Παιδιατρικής, Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Στο περιθώριο της αποχαιρετιστήριας γιορτής του Σχολείου μας έγινε κλήρωση ενός ποδηλάτου προσφορά του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και ενός συστήματος ασφαλείας (συναγερμού) προσφορά του κ. Κοτσιφάκη Μενέλαου. Το ποδήλατο κέρδισε ο μαθητής της Δ΄ τάξης Τηλέμαχος Πλεμένος ενώ τον συναγερμό κέρδισε ο κ.Καπετανάκης Γεώργιος.

Ο Τηλέμαχος με το καινούριο ποδήλατό του.

Ο Τηλέμαχος με το καινούριο ποδήλατό του.

 

……………………………………………..

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012 – 2013

 Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 η αυλή  του σχολείου μας πλημμύρισε  από χαρούμενες παιδικές φωνές, υποδεχτήκαμε  τους γονείς τους, τους δασκάλους, αλλά και τους υπόλοιπους καλεσμένους και ξεκινήσαμε τη αποχαιρετιστήρια γιορτή.

Το λόγο πήρε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Τσικαλάκης  ο οποίος, αφού καλωσόρισε  τους αιδεσιμότατους.  πατέρα  Μιχάλη Σισαμάκη και πατέρα Γεώργιο Μπαλτζάκη, τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Κλινάκη Απόστολο, τον Προϊστάμενο επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης Κρήτης, κ. Γεώργιο Περικλειδάκη, την  Σχολική Σύμβουλο Γενικής Παιδείας 7ης Περιφέρειας Ν. Ηρακλείου, κ. Μαρία Καδιανάκη,  τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του πολιτιστικού συλλόγου της Ελιάς, τους γονείς και συγγενείς των μαθητών που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους,  και ιδιαίτερα τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας που υπήρχε τη σχολική χρονιά που πέρασε, επιβράβευσε τους μαθητές και θύμισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου, ενώ στους αποφοιτήσαντες μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στο νέο τους σχολείο το Γυμνάσιο και να πραγματοποιούν  πάντα τα όνειρά τους χωρίς περικοπές.

Μαθητές του Σχολείου μας μπροστά στο σκηνικό.

Μαθητές του Σχολείου μας μπροστά στο σκηνικό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΝΑΣ  ΜΥΡΩΝΑΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 παραβρέθηκε στο σχολείο μας η συγγραφέας κ. Βάνα Μυρωνάκη και μας παρουσίασε το νέο της βιβλίο για παιδιά :  ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΥΛΙΑΣ. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσία της κ Βάνας. Έγιναν για λίγο μικροί δημοσιογράφοι, ρώτησαν πολλά πράγματα, έμαθαν και ευχαριστήθηκαν από τις απαντήσεις και τις διευκρινήσεις της προσκεκλημένης μας. Ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2013 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολουθήσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονεί το μουσείο. Πρόκειται για  καινοτόμα προγράμματα που απαιτεί τη συνεργασία Σχολείου και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.) καθώς ένα μέρος τους υλοποιείται στο Σχολείο και ένα άλλο στο Μουσείο.

Τα εκπαιδευτικά αυτά πρόγραμμα υποστηρίζει το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος της  Δ΄Δημοτικού και συγκεκριμένα την Ενότητα 3 με τίτλο: «Η φύση είναι το σπίτι μας».Επίσης μπήκαμε, όλες οι τάξεις, στην αίθουσα προσημείωσης σεισμού.

Στην αίθουσα προσομοίωσης

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα

Παρακολουθώντας το πρόγραμμα


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 25η ΜΑΡΤΙΟΥ  2013

ς πότε παλικάρια, ν ζομε στ στενά,
μονάχοι σ
λεοντάρια, στς ράχαις στ βουνά;
Σπηλια
ς ν κατοικομε, ν βλέπωμεν κλαδιά,
ν
φεύγωμ᾿ π᾿ τν κόσμον, γι τν πικρ σκλαβιά;
Ν
χάνωμεν δέλφια, πατρίδα κα γονες,
το
ς φίλους, τ παιδιά μας, κι λους τος συγγενες;
Καλλι
ναι μίας ρας λεύθερη ζωή,
παρ
σαράντα χρόνοι, σκλαβι κα φυλακή.
Τί σ
᾿ φελε ν ζήσς, κα εσαι στ σκλαβιά;
στοχάσου π
ς σ ψαίνουν, καθ᾿ ραν στν φωτιά.

……………………………….

ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΡΟΥΤΩΝ στο ΣΧΟΛΕΙΟ μας

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» που εφαρμόζεται  κατά το σχολικό έτος 2012-2013 στα δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας, μοιράστηκαν τα φρούτα της 1ης Φάσης, στους μαθητές του σχολείου μας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013. Πρόκειται για μια σημαντική δράση των δύο υπουργείων, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην κατανάλωση φρούτων και  στην Υγιεινή διατροφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ  2013

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, έλαβε χώρα, για μια ακόμα χρονιά στο σχολείο μας, η καθιερωμένη αποκριάτικη γιορτή μας. Μικροί και μεγάλοι μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, με κέφι και φαντασία χρησιμοποίησαν αποκριάτικες στολές, αξεσουάρ και μπογιές, μασκαρεύτηκαν και απόλαυσαν ώρες ξεγνοιασιάς, χορού και παιχνιδιού.Είχαμε απ’ όλα… ακόμα και  κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού.

Η κ. Γιώτα με τους  Άρη, Γκεσάιντα, Φωτεινή και Στέλλα

Χορός, τραγούδια, γέλια, σερπαντίνες και παιχνίδια συνέθεσαν το σκηνικό της εκδήλωσης.

………..

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Τον «Μάρτη» τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές τον έβαζαν και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού «για να μην σκοντάφτουν» ή σαν δαχτυλίδι στο δάχτυλο.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να τον χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν την φωλιά τους. Αν το Πάσχα πέσει μέσα στον Μάρτη, τον καίνε στην λαμπάδα της Ανάστασης

https://blogs.sch.gr/35nipperist/files/2012/03/martis-1.jpg

Η Δ΄ τάξη του Σχολείου μας φόρεσε τα δικά της Μαρτάκια.

………………………………

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΡΦΕΣ

Μια  παράσταση αληθινά διασκεδαστική ,που προσέφερε άφθονο γέλιο  στους μαθητές του Σχολείου μας, παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 .Ο Καραγκιόζης επίκαιρος όσο ποτέ, έρχεται να καυτηριάσει, να σατιρίσει και να μιλήσει με το δικό του μοναδικό τρόπο για την καθημερινότητά μας.  Το θέατρο ΜΟΡΦΕΣ και οι συντελεστές του ανεβάζουν πάντα προσεγμένες και  ευαισθητοποιημένες παραστάσεις. Είναι στο πλευρό των εκπαιδευτικών και του έργου που συντελείται μέσα στα σχολεία . Υποχρέωση μας είναι λοιπόν να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μας.

Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης

……………………………………………………………………..

ΚΟΨΑΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ελιάς  , οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοι κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου σε μια όμορφη εκδήλωση την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013. Τα φλουριά ήταν δύο και έπεσαν στην Γκεσάιντα της ΣΤ΄Τάξης και στον Βαγγέλη της Β΄ Τάξης.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαριάννα Καπανταγή κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Σχολείου μας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΣΧΟΛΙΚΟΥ  ΚΗΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Σχολείου μας που αποτελείται από την Δ΄ Τάξη και από  εθελοντές μαθητές άλλων τάξεων, έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 και υπό την καθοδήγηση των κ. Τσικαλάκη Γιάννη και Εζανίδου Γιώτας, την δημιουργία Σχολικού Κήπου. Το όλο πρόγραμμα με τίτλο » Δημιουργία Σχολικού Κήπου – Μετατροπή της αυλής του Σχολείου σε παιδαγωγικό εργαλείο» εντάσσεται στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης. Τώρα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε μικρό δείγμα από την προσπάθεια μας. Την φωτογραφική πορεία και εξέλιξη του  εγχειρήματος μπορείτε να δείτε στις δημοσιεύσεις  «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»  της ιστοσελίδας μας.

Το παρτέρι στην δυτική πλευρά του Σχολείου μας

………………………………………………………………………………….

…………………………………..


…………………………………..

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και φίλοι του Σχολείου μας, στο χαρούμενο πνεύμα των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10.30΄ π.μ . θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου μας. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι ετοίμασαν κάτι ξεχωριστό για εορταστικό κλίμα των ημερών.Είστε όλοι καλεσμένοι.


……………………………………………………………………………………………………………………………..

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΩΠΟΛΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ  του Γιάννη  και Γιώργου Καπαρουνακη

Μια πολύ ωραία εκδρομή στο Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Καπαρουνάκη πραγματοποίησε το Σχολείο μας την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι παρακολούθησαν από κοντά τους αγγειοπλάστες  στο έργο τους. Έγιναν και οι ίδιοι δημιουργοί

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Η Πρόβλεψη, η Πρόληψη και η Εγρήγορση πρέπει να προηγούνται της αντιμετώπισης. Πρέπει να γνωρίζουμε πόσο έτοιμοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε ένα σεισμό ή οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, όταν αυτή παρουσιαστεί και επιπλέον να δούμε τι κενά έχουμε στον εξοπλισμό μας, για να τα προμηθευτούμε.

Στο παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σήμερα  Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, με απόλυτη επιτυχία η άσκηση σεισμού στο Σχολείο μας σύμφωνα με τα σημεία που ορίζει το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν άριστα στην προσομοίωση, καθώς είναι πλέον αρκετά εκπαιδευμένοι από τις τακτικές ασκήσεις. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου επίσης εμπλουτίζει κάθε φορά το σχέδιο με λεπτομέρειες που προκύπτουν από την εφαρμογή. Όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί το σχέδιο σε πραγματικές καταστάσεις, οφείλουμε όμως να είμαστε πανέτοιμοι.

——————————————————————————————————————————-

Ξεκινήσαμε με την ευλογία του θεού.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Ο αγιασμός έγινε στην αυλή του σχολείου μας τη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στις 09.00 το πρωί. Εκτός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, παραβρέθηκαν πολλοί γονείς, το προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής. Ο Διευθυντής κ. Γιάννης Τσικαλάκης καλωσόρισε τα παιδιά και τους γονείς και έδωσε τις καλύτερες ευχές του σε όλους.

——————————————————————————————————————————

6 / Θ Ε Σ Ι Ο  Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο   Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο  Ε Λ Ι Α Σ   –  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Αγιασμός  για  τη νέα Σχολική Χρονιά

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 09.00, ένα όμορφο ταξίδι ξεκινά από το σχολείο μας. Mε καινούρια πνοή, με  έμπνευση, μέσα από πολύχρωμες διαδρομές, σαλπάρουμε για μια χώρα μακρινή. Τη χώρα  του ονείρου και της δημιουργίας, της έκφρασης και της αλήθειας, της ελευθερίας και της μαγείας, της γνώσης και της ανθρωπιάς.

Εκεί που το γέλιο και το δάκρυ διαγράφουν τη πιο φωτεινή στιγμή της ψυχής.

Η παρουσία σας θα μας δώσει δύναμη.

Ο  Δ/ντής του Σχολείου

———————————————————————————————————————————————–

Κατηγορίες: