ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας

Εθιμα Αποκριας στον προαύλειο χώρο του Σχολείου μας….

Μαρ 20198

Αγοράζοντας μια αποκριάτικη στολή ή φτιάχνοντας μια μεταμφίεση για το παιδί, του δίνουμε τη δυνατότητα να υποδυθεί κάποιο ρόλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι τα παιδιά υποδύονται ρόλους στο παιχνίδι τους ήδη από την προσχολική ηλικία. Πόσες φορές δεν παίζουν το γιατρό, το μάγειρα, το στρατιώτη, την πριγκίπισσα; Τις Απόκριες όμως μπορούν να το κάνουν
«με την άδεια της αστυνομίας», καθώς η αποδοχή της μεταμφίεσης δίνει φτερά στην παιδική φαντασία. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια συνήθως επιλέγουν στολές που τους επιτρέπουν να υποδυθούν κάποια πρότυπα δύναμης και εξουσίας (αστυνομικός, κάου μπόι, κομάντο κ.ά.), ενώ τα κορίτσια συχνότερα ταυτίζονται με μια όμορφη πριγκίπισσα, κάποιο μοντέλο ή μια σταρ.

Είναι αυτοί ακριβώς οι ρόλοι που η κοινωνία μας επιδιώκει να ενστερνιστούν τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν και αντιλαμβάνονται το ρόλο και τα στερεότυπα του φύλου τους. Δεν είναι κακό για ένα μικρό παιδί να δίνει λύσεις σε κρυφές του φαντασιώσεις και επιθυμίες μέσα από μια μεταμφίεση, μπορεί μάλιστα να είναι ακόμη και λυτρωτικό. Η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους.

Ακόμη καλύτερο είναι να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μια στολή, μια μάσκα ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία του αυτή την περίοδο. Δεν είναι δύσκολο να ντύσετε ένα μικρό πειρατή, για παράδειγμα: ένα κόκκινο μαντίλι στο κεφάλι, ένα κάλυμμα ματιού που θα φτιάξετε με λίγο χαρτόνι, λάστιχο και ένα δίσκο από βαμβάκι για ντεμακιγιάζ, ένα ρολό από χαρτί κουζίνας για κιάλι, ένα σπαθί από σκληρό χαρτόνι ντυμένο με αλουμινόχαρτο, ένα ωραίο μουστάκι με το μολύβι των ματιών της μαμάς και… σαλπάρουμε για το νησί των θησαυρών! Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα την όλη διαδικασία και εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς.

Ετσι λοιπον και εμείς ως σύλλογος δασκάλων θελήσαμε να ξυπνήσουμε το αίσθημα της μεταμφίεσης των παιδιών με χορούς και ξεφάντωμα!!Μυήσαμε τους μαθητές στα έθιμα της Αποκριάς αναβιώνοντας τα μέσα από το γνωστο και παραδοσιακό Γαιτανάκι. Τα απολαύσαμε και εμείς χορεύοντας μαζί τους.

Καλές Αποκριές σε όλους!!!

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| με ετικέτα , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθιμα Αποκριας στον προαύλειο χώρο του Σχολείου μας….    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σκακιστική άσκηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων