Ενημέρωση σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ενημέρωση σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Τις τελευταίες μέρες όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, που έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις συνήθειες μας, ανάμεσα σ’ αυτές και την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία του καθενός ξεχωριστά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύπτει μία απολύτως δικαιολογημένη απορία και ανησυχία των γονιών σχετικά με την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς και την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων.

Με στόχο λοιπόν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης και στο χώρο της εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας όρισε την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών, δηλαδή την πραγματοποίηση μαθημάτων με τη βοήθεια της τεχνολογίας χωρίς να απαιτείται μετακίνηση και συγκέντρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε ορισμένο χώρο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι καμιά τέτοιας μορφής διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ζωντανό μάθημα στην τάξη και δεν είναι αυτός εξάλλου και ο σκοπός. Στόχος είναι η επαφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα πλαίσια μιας υποστηρικτικής διαδικασίας, που ενδιαφέρεται να παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να κάνουν επαναλήψεις στα όσα διδάχτηκαν το προηγούμενο διάστημα στην τάξη και σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπεται και δεν πραγματοποιείται η συνέχιση της ύλης. Βέβαια σπουδαίος είναι και ο παιδαγωγικός ρόλος της όλης προσπάθειας, αφού θεωρείται απαραίτητη η ψυχολογική στήριξη παιδιών και γονέων εκ μέρους των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μη διαταραχθεί η σχέση που μέχρι τώρα έχει οικοδομηθεί ανάμεσά τους.

Στα πλαίσια λοιπόν της εφαρμογής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας προβλέπονται δύο τρόποι υλοποίησής της:

  • η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία

  • η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία

Όσον αφορά την πρώτη, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών τάξεων (eclass, eme) από τους εκπαιδευτικούς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου θα αναρτώνται ασκήσεις και κάθε είδους εκπαιδευτικό υλικό για διάφορα μαθήματα και ο μαθητής ασύγχρονα (δηλαδή όχι σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα ούτε ταυτόχρονα με τον εκπαιδευτικό) μπορεί να βρίσκει το υλικό αυτό, να λύνει ασκήσεις και ό,τι άλλο και σε επικοινωνία με το δάσκαλό του να τις διορθώνουν, να λύνουν απορίες κ.λ.π. Ομως μπορεί η επικοινωνία εκπαιδευτικού και μαθητή/γονέα να γίνει και με πιο απλό τρόπο (μέσω viber, messenger ή email), όταν αυτό θεωρείται πιο εύκολο ή υπάρχουν τεχνικά προβλήματα χρήσης του διαδικτύου.

Όσον αφορά την σύγχρονη εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός δημιουργεί μια ηλεκτρονική τάξη σε συγκεκριμένη πλατφόρμα (WEBEX) και καλεί τους μαθητές του μέσω email να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μάθημα ζωντανά σε προκαθορισμένη ώρα και μέρα.

Και οι δύο παραπάνω τρόποι θεωρούνται χρήσιμοι και αποτελεσματικοί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επικοινωνίας. Ωστόσο: δεν ορίζεται από το Υπουργείο αλλά και από παιδαγωγική άποψη απαραίτητη η υποχρεωτική συνύπαρξη και των δύο μορφών τηλεκπαίδευσης για κάθε τάξη ή και για όλες τις τάξεις. Υπεύθυνος να επιλέξει ποια μορφή θα χρησιμοποιήσει είναι ο εκπαιδευτικός και μόνο αυτός. Γιατί μόνο αυτός γνωρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του αλλά και τις μαθησιακές τους δυνατότητες, άρα είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τα παιδιά. Δεν είναι όλες οι σχολικές μονάδες ίδιες, ούτε το κοινωνικό περιβάλλον προέλευσης των μαθητών ενιαίο, ούτε υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης από την οικογένεια για όλους τους μαθητές.

Γι’ αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος να μπούμε σε μια διαδικασία σύγκρισης και αντιπαραβολής των τρόπων που ο κάθε εκπαιδευτικός επιλέγει για να δουλέψει με τους μαθητές του σ΄ αυτές τις πραγματικά ιδιαίτερες συνθήκες. Κάτι τέτοιο μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε και αντιπαραθέσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, όπως και τόσων άλλων σχολείων στη χώρα, καταβάλλουν μέγιστες προσπάθειες με πολύ καλά αποτελέσματα για να προσφέρουν στους μαθητές μας το καλύτερο.

Έχοντας λοιπόν αυτό ως γνώμονα, σας ζητώ να συνεργαστείτε μαζί τους με καλή διάθεση και απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιλογές τους προκειμένου οι μικροί και οι μεγαλύτεροι μαθητές μας να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και να γυρίσουμε όλοι υγιείς στο σχολείο μας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Καλό Πάσχα!

Ο Διευθυντής

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΣΙΝΑΣ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς