Το Ε2΄αποχαιρέτησε το 2024 με δύο εφημερίδες: μία τοίχου και μία έντυπη. Τα κείμενα και οι ζωγραφιές ήταν αποτέλεσμα ατομικής, αλλά και συνεργατικής δουλειάς μέσα στην τάξη. Τα παιδιά, εφαρμόζοντας σε όλα τα στάδια του πρότζεκτ δημοκρατικές διαδικασίες (ανάδειξη της θεματολογίας, επιλογή κειμένων και διαμοιρασμός των εργασιών με συζήτηση/ ψηφοφορία), κατάφεραν να ολοκληρώσουν και τις δύο εφημερίδες λίγο πριν το ρολόι του σχολείου χτυπήσει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τα έξοδα για την εκτύπωση της εφημερίδας καλύφθηκαν εξολοκλήρου από το ταμείο του τμήματος.

Η Εφημερίδα αποτελεί εργαλείο της Παιδαγωγικής Φρενέ (Célestin Freinet) με κύριους στόχους την επανα/νοηματοδότηση της γραπτής έκφρασης, την επικοινωνία-συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Στις 28 Ιανουαρίου, το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το πρόγραμμα “Τρίποντα στα Σχολεία”, μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Το πρόγραμμα έφερε τον κόσμο του μπάσκετ πιο κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριές μας μέσα από δραστηριότητες που συνδύασαν εκπαίδευση, διασκέδαση και συνεργασία.

Τι περιλάμβανε η ημέρα

  • Αθλητικές Δραστηριότητες: Οι μαθητές και μαθήτριες από τις μεγαλύτερες τάξεις (Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) συμμετείχαν σε ασκήσεις και παιχνίδια που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να είναι προσβάσιμα και διασκεδαστικά για τα παιδιά.
  • Εκμάθηση Βασικών Δεξιοτήτων: Με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών/τριών, τα παιδιά εξασκήθηκαν στις βασικές τεχνικές του μπάσκετ, όπως ντρίμπλα, πάσες και σουτ, και έμαθαν τη σημασία της ομαδικής συνεργασίας.
  • Αξίες Αθλητισμού: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διδασκαλία της ομαδικότητας, του σεβασμού και της ισότητας, αξίες που ο αθλητισμός μπορεί να ενισχύσει σε κάθε παιδί.

Ο στόχος του προγράμματος

Η δράση αυτή δεν είχε ως μοναδικό σκοπό την εξοικείωση με το μπάσκετ, αλλά και την ενίσχυση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών, την προαγωγή της αυτοεκτίμησης και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των συμμαθητών/τριών. Μέσα από το πρόγραμμα, οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να διασκεδάσουν και να αισθανθούν τη χαρά του αθλητισμού.

Εντυπώσεις

Οι μαθητές/τριές μας ενθουσιάστηκαν, δηλώνοντας πως το μπάσκετ δεν είναι μόνο ένα άθλημα, αλλά μια μοναδική εμπειρία που τους έδωσε τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να συνεργαστούν. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν τόνισαν την αξία τέτοιων δράσεων για τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την άρτια υλοποίηση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Ευχαριστούμε θερμά την ΕΟΚ και ειδικότερα τον κ. Δάγλα και την κα. Ζέρβα που υλοποίησαν τη δράση. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τέτοιες δράσεις που εμπνέουν τα παιδιά μας και τα φέρνουν πιο κοντά στον αθλητισμό και τις αξίες του.

Μέχρι την επόμενη φορά, ας κρατήσουμε τη χαρά και τον ενθουσιασμό που μας χάρισε αυτή η μοναδική ημέρα!  🏀✨🏃‍♂️🏃‍♀️🤝💪😊

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025, οι μαθητές/τριες της Δ’ Δημοτικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Αφής, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη μέσα από την αίσθηση της αφής. Το μουσείο, με τα πιστά αντίγραφα εκθεμάτων που επιτρέπουν την επαφή, έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να βιώσουν τον πολιτισμό με έναν διαφορετικό, βιωματικό τρόπο.

Αγγίζοντας την Τέχνη

Στη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά άγγιξαν εκθέματα όπως αγάλματα και αγγεία, τα οποία είχαν δει στην προσφατή επίσκεψή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκτώντας μια ξεχωριστή εμπειρία. Αυτός ο διαφορετικός τρόπος επαφής με την τέχνη τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν πτυχές που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές με την όραση. 

Ενσυναίσθηση και Ισότητα

Μέσα από δραστηριότητες που αναδείκνυαν τη σημασία της αφής, οι μαθητές/τριες ήρθαν πιο κοντά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της προσβασιμότητας και της ίσης συμμετοχής όλων στον πολιτισμό και την κοινωνία.

Ενεργοί Πολίτες από Μικρή Ηλικία

Η εμπειρία αυτή συνδέεται άμεσα με την έννοια του ενεργού πολίτη. Ενεργός πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει συνειδητά στα κοινωνικά δρώμενα, προάγει την ισότητα και σέβεται τη διαφορετικότητα. Μέσα από την επίσκεψη, οι μαθητές/τριές μας έμαθαν ότι η αποδοχή, η συνεργασία και η προσπάθεια για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς είναι βασικές αξίες που οφείλουμε όλοι να προάγουμε.

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ

Ευχαριστούμε το προσωπικό του Μουσείου Αφής για τη ζεστή φιλοξενία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε και την κα. Κλεονίκη Ρουπγίδου, η οποία συντόνισε με αφοσίωση και προετοιμασία τη δράση αυτή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχημένη υλοποίησή της.Τέτοιες δράσεις δεν προσφέρουν μόνο γνώση, αλλά διαμορφώνουν και πολίτες που νοιάζονται για μια καλύτερη κοινωνία. Ανυπομονούμε για τις επόμενες εκπαιδευτικές μας δράσεις!

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα ζήσαμε στο σχολείο μας, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (ΣΓΚ) αλλά και στη γενναιόδωρη προσφορά όλων των γονέων. Με κέφι, χαμόγελα και ζεστασιά, πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας στις τάξεις των μαθητών/τριών αλλά και στο γραφείο των εκπαιδευτικών.

Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και χαρά, καθώς μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τη μοναδική αυτή στιγμή. 

Η ημέρα αυτή μας υπενθύμισε τη σημασία της ενότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, αξίες που χαρακτηρίζουν τη σχολική μας κοινότητα. Ευχόμαστε σε όλους, μικρούς/ες και μεγάλους/ες, υγεία, ευημερία, ευτυχία και πρόοδο σε κάθε βήμα της ζωής τους.

Και του χρόνου με ακόμη περισσότερες χαρές και δημιουργικότητα!

Το σχολείο μας συνεχίζει να προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριές του πλούσιες εμπειρίες μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις εντός και εκτός σχολείου. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων και δράσεων.

Προγραμματισμένες Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (Εκτός Σχολείου)

Όλα τα Τμήματα

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνος Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
18/12/2024 Το Καπλάνι της Βιτρίνας Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Γκέκα Καλλιόπη Ιδιωτικά λεωφορεία 4 8:30 π.μ. – 13:00 190
16/05/2025 Αθλοπαιδεία Γλυκά Νερά Γκέκα Καλλιόπη Ιδιωτικά λεωφορεία 4 8:30 π.μ. – 13:00 190

Α’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνοι Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
14/03/2025 Συναισθήματα και Χρώματα Μουσείο Α. Λεντάκη, Αθήνα Σ. Μακρή, Μ. Ξηρογιάννη Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 34

Β’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνος Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
19/02/2025 Το Παλιό Σχολείο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Αθήνα Αν. Καλογεροπούλου Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 22
10/03/2025 Υγιεινή διατροφή, μικροί Master Chefs Εκπαιδευτικά Προγράμματα Αθλοπαιδεία, Άλιμος Αν. Καλογεροπούλου Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 22

Γ’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνοι Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
22/01/2025 Ρωμαίος & Ιουλιέτα Θέατρο Ακροπόλ, Αθήνα Κ. Παπαγάτσιας, Μ. Γκαβαρδίνα Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 34
14/02/2025 Αποκριάτικο Πρόγραμμα Άλμα Κλαμπ, Άλιμος Κ. Παπαγάτσιας, Μ. Γκαβαρδίνα Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 34

Δ’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνοι Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
24/01/2025 Μουσείο Αφής Αθήνα Π. Καραγεώργου, Γ. Χιονάς Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 43
04/02/2025 Ταξίδι Στην Αρχαία Ελλάδα Ενέκα Παιδείας, Αργυρούπολη Π. Καραγεώργου, Γ. Χιονάς Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 43
18/03/2025 Ποιος Βάτραχος; Παιδική Σκηνή Θεάτρου Τέχνης, Αθήνα Π. Καραγεώργου, Γ. Χιονάς Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 43

Ε’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνοι Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
04/02/2025 Δαρβίνος – Το Μυστήριο της Φύσης Θόλος, Ελληνικός Κόσμος, Αθήνα Αθ. Πετριτσοπούλου, Άρ. Μπεσίνη Ιδιωτικό λεωφορείο 1 8:30 π.μ. – 13:00 39

Ε’ και ΣΤ’ Τάξη

Ημερομηνία Θέμα Τοποθεσία Υπεύθυνοι Μέσο Ώρες Σύνολο Μαθητών
16/01/2025 Dali Cybernetics Ελληνικός Κόσμος, Αθήνα Αθ. Πετριτσοπούλου, Άρ. Μπεσίνη, Ν. Μ. Μίντζα Ιδιωτικά λεωφορεία 2 8:30 π.μ. – 13:00 62

Προγραμματισμένες Δράσεις (Εντός Σχολείου)

Τάξη Ημερομηνία Θέμα Υπεύθυνοι
ΣΤ’ Τάξη 28/01/2025 Προστασία από τις Πυρκαγιές Αξιωματικός Πυροσβεστικής
Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξη 28/01/2025 Πρόγραμμα από την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Εκπαιδευτικοί Σχολείου
Α’ Τάξη 13/02/2025 Κατασκευή Μάσκας από Πηλό Εργαστήρι του Πηλού
Γ’, Δ’ Τάξη 28/02/2025 Ευαισθητοποίηση σε θέματα Τυφλότητας Πρόγραμμα «Black Light»
Όλα τα Τμήματα 07/03/2025 Ευαισθητοποίηση σε θέματα Τυφλότητας Σύλλογος «ΛΑΡΑ»
Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξη 17 & 19/03/2025 Αντικαπνιστική Ενημέρωση Εκπαιδευτικοί Σχολείου
Ε’, ΣΤ’ Τάξη 21/03/2025 Πρόγραμμα Συμπερίληψης Σύλλογος «Ιππόκαμπος ΑΜΕΑ»

 

Με τις δράσεις και τις επισκέψεις αυτές, επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των μαθητών/τριών μας, να καλλιεργήσουμε την ευαισθητοποίησή τους σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα και να τους προσφέρουμε νέες εμπειρίες.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή στήριξή σας!

Το σχολείο μας συμμετείχε με ενθουσιασμό στη δράση του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” 🧡, με στόχο τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Με την πολύτιμη συμβολή μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών, συγκεντρώσαμε:

  • 🛍️ 20 σακούλες γεμάτες με συσκευασμένα τρόφιμα,
  • 🍼 παιδικές τροφές,
  • 🧼 είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής,
  • 👶 βρεφικές πάνες,
  • 🧸 παιχνίδια!

Η προσφορά μας αυτή αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό, ο οποίος μας τίμησε με έναν Έπαινο Συμμετοχής 🏅. Το σχολείο μας διακρίθηκε με το τιμιτικό τίτλο «Ήρωες για όλα τα παιδιά», κάτι που γεμίζει όλους/ες μας περηφάνια και ενισχύει τη διάθεσή μας για μελλοντικές δράσεις αλληλεγγύης.


💌 Ένα Μήνυμα Αγάπης από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” 

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του οργανισμού τόνισαν τη σημασία της προσφοράς μας, υπενθυμίζοντάς μας πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανήκει σε όλα τα παιδιά, και στόχος είναι να είναι πάντα χαρούμενα, όπως τους αξίζει.


🤝 Συνεχίζουμε!

Η δράση αυτή απέδειξε πως η αλληλεγγύη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο σχολείο μας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε ανάλογες πρωτοβουλίες και να καλλιεργούμε στις καρδιές των μαθητών/τριών μας την αξία της προσφοράς και της ανθρωπιάς. 

Σας ευχαριστούμε όλους/ες που ήσασταν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια! 🙏 Μαζί μπορούμε να φέρουμε περισσότερα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών! 



Λήψη αρχείου