Έναρξη-οδηγίες

Αγαπητοί γονείς, ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά.
Σας ενημερώνουμε ότι την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στη σχολική μονάδα στις 8.15 υποχρεωτικά με μάσκα και θα παραμείνουν μέχρι και την τέλεση του αγιασμού, στις 11.00πμ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου. Ώρα αποχώρησης αμέσως μετά τη λήξη του αγιασμού(11.15πμ περίπου). Στο διάστημα αυτό, θα γίνει ανά τάξη:
➢ Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
➢ Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
➢ Διανομή μάσκας ανά μαθητή
➢ Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
➢ Διανομή των ατομικών δοχείων νερού/ παγουριών ανά μαθητή
➢ Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο
➢ Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
Οι μαθητές όλων των τάξεων, εκτός της Πρώτης, να έχουν μαζί τους κι ένα τετράδιο, μολύβι ή στυλό για πιθανές σημειώσεις καθώς και τσάντα για να παραλάβουν τα βιβλία τους.
Στόχος μας είναι πρωταρχικά η προάσπιση της υγείας όλων μας, και σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητάμε τη συνεργασία σας και τη βοήθειά σας, ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν πιστά τις αυστηρές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες είναι:
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ, ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΧΕΡΙΩΝ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (τουλάχιστον 1,5 μέτρου)
Έτσι θα στηριχτούμε στις εξής οδηγίες, οι οποίες ίσχυσαν και τον περασμένο Ιούνιο:
1) Οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο το πρωί από τις 2 εισόδους (παιδικής χαράς για τις/τους μαθήτριες/ες των Δ,Ε και ΣΤ τάξεων και οδού Φασίδερη για τις/τους μαθήτριες/ες των Α, Β, και Γ τάξεων) από τις 8.00 έως τις 8.15, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) και θα μπαίνουν απευθείας στην αίθουσά τους, όπου και θα κάθονται κατευθείαν στο θρανίο τους. Οι πόρτες θα κλείνουν και θα ανοίγουν ξανά στο α’ διάλειμμα κάθε τάξης, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση των παιδιών και την αυστηρή τήρηση του προαναφερθέντος ωραρίου.
2) Μπαίνοντας στην τάξη θα απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικά που είναι τοποθετημένα σε κάθε αίθουσα και θα κάθονται στο θρανίο τους στη θέση που τους έχει οριστεί.
3) Στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικά, όπως και τον Ιούνιο, για τις μικρές και μεγάλες τάξεις θα συγκεντρώνονται υπό την εποπτεία της δασκάλας τους σε συγκεκριμένο χώρο στο προαύλιο, καθήμενα ή όχι, πάνω στα χρωματιστά σημάδια, με τα οποία έχει ήδη σημανθεί ο προαύλιος χώρος και πάνω στα οποία θα περνούν το διάλειμμα. Παιχνίδια και τρέξιμο απαγορεύονται.
4) Στις τουαλέτες θα εισέρχονται ένας ένας.
5) Μέσα στην τάξη δεν θα ανταλλάσσουν σχολικά είδη με τους συμμαθητές τους.
6) Οι μαθητές, εκτός του φαγητού τους, πρέπει να έχουν μαζί τους και νερό, δεδομένου ότι οι βρύσες θα είναι κλειστές. Ειδικά για τη Δευτέρα 14/9/2020 να έχουν μαζί τους και φαγητό, δεδομένου πως θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 11.15πμ.
7) Μετά το τέλος των μαθημάτων οι μαθητές των Α,Β,Γ τάξεων θα εξέρχονται από την πόρτα της οδού Φασίδερη και των Δ,Ε,ΣΤ τάξεων από την πόρτα της παιδικής χαράς, χωρίς να συνωστίζονται.
8) Η επίσκεψη Γονέων και Κηδεμόνων κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου (8.00-16.00) απαγορεύεται. Αν υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας, αυτό θα γίνεται τηλεφωνικά και κατόπιν ραντεβού.
9) Στην περίπτωση που κάποιο παιδί αισθανθεί αδιαθεσία θα ειδοποιηθεί ο γονέας άμεσα για να έρθει να το πάρει.
10) Μαθητής ή μαθήτρια που δε θα φορά μάσκα, χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος, δε θα προσέρχεται στο σχολείο.
11). Όσοι/ες μαθητές/τριες θα παραμένουν στο ολοήμερο πρόγραμμα (όταν αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί) θα έχουν μαζί τους φαγητό που δεν χρειάζεται ψυγείο.
Τέλος, οι μαθητές θα πρέπει να συμμορφώνονται στις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών, ώστε να επιτύχουμε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μας μονάδας. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου από τις 15/9/2020 και έως ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα είναι από τις 8.15πμ έως 13.15μμ. και θα ανακοινώνεται στα παιδιά από την προηγούμενη. Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας να λειτουργήσουμε σε πλήρη ανάπτυξη.
Επίσης απευθυνόμενοι σε σας, τους γονείς, θέλουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα, από τα οποία μερικά ζητούμε να τα μεταφέρετε στα παιδιά σας:
1. να μην προσέρχονται στο σχολείο παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, ή νοσεί.
2. Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων
οποιουδήποτε εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό.
3. Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτάρνισμα.
4. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
5. Αποφυγή κοινής χρήσης ειδών γραφικής ύλης (π.χ. μολύβια, γόμες, μαρκαδόροι) και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
6. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
7. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν είναι εμφανώς λερωμένα, και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά τη χρήση τουαλέτας και μετά από πιθανή επαφή με εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά. Θα ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
8. Η υγιεινή των χεριών με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας, πρέπει να εφαρμόζεται συχνά.
9. Συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος πριν και μετά τη χρήση εξοπλισμού, όπως πληκτρολόγιο υπολογιστή (σε περίπτωση που αυτός είναι κοινόχρηστος).
10. Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά
με λοίμωξη COVID-19
• Ο μαθητής οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα
• Ειδοποιείται ο γονέας/ κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή, κατά
προτίμηση με χρήση μάσκας.
• Ζητείται αμέσως ιατρική αξιολόγηση, κατά προτίμηση με πρωτοβουλία του
γονέα/ κηδεμόνα. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο
μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να γίνει
κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
• Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα,
σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο και σε απόσταση από τους συγκατοίκους του
(οδηγίες: https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoykroysmatos-sto-spiti/)
Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058
Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Για οτιδήποτε έχει παραληφθεί στο παρόν κείμενο θα ανατρέξετε στα επισυναπτόμενα αρχεία και βεβαίως και στα τηλέφωνα του σχολείου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη βοήθειά σας και ευχόμαστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η σχολική χρονιά βρίσκοντάς μας πάνω απ’ όλα όλους μας Υγιείς.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΚΑΛΗΣ

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.