Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας με απλά παιχνίδια-δραστηριότητες

Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για τη λεπτή κινητικότητα και θα προτείνουμε τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωσή της.

Τι είναι όμως η λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα,να ανεβοκατεβάζουμε φερμουάρ,να ντυνόμαστε,να χτενιζόμαστε κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα.Έτσι λοιπόν, η λεπτή κινητικότητα μας ενδιαφέρει, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντική, ώστε να κατακτήσει για παράδειγμα το παιδί την ικανότητα να πιάνει το μολύβι, αλλά και γιατί είναι απαραίτητη σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.Ας δούμε τώρα κάποια παιχνίδια-δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάσκησή της.

Παζλ

Τα παζλ είναι  μία πολύ καλή δραστηριότητα εξάσκησης της λεπτής κινητικότητας. Ξεκινάμε την εξάσκηση με ενσφηνώματα και σταδιακά πάμε σε κανονικά παζλ. Αρχικά με λίγα και μεγάλα κομμάτια και σταδιακά μικρότερα και περισσότερα. Επίσης συνήθως ξεκινάμε με ξύλινα και σταδιακά μεταβαίνουμε σε χάρτινα.

Πλαστελίνη

Το παιχνίδι με πλαστελίνη βοηθάει πολύ στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών. Την πιέζουν, την μαλακώνουν, την κόβουν. Ασυναίσθητα λοιπόν δυναμώνουν τα χέρια και τους μύες. 

Μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί

  • να κόψει  ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης σε μικρότερα κομμάτια
  • να κάνει μπαλίτσες
  • να φτιάξει μπαστουνάκια και να τα ρολάρει (θυμίζουμε στο παιδί το τραγούδι <<πλάθω κουλουράκια>>)

Κουμπαράς

Όσο κι αν φαίνεται αστείο το να βάζει το παιδί κέρματα μέσα στη σχισμή ενός κουμπαρά μπορεί να βοηθήσει πολύ στην λεπτή του κινητικότητα. Έτσι,παροτρύνουμε το παιδί να βάζει ένα – ένα τα κέρματα μέσα στη σχισμή.Εάν δεν έχετουμε κουμπαρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, κάνοντας του μια σχισμή στη μέση.Επίσης, τα κέρματα μπορούν να αντικατασταθούν από φασόλια.

Λαστιχάκια 

Σε ένα ρολό από χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας περνάμε ένα-ένα λαστιχάκια μαλλιών ή αυτά που χρησιμοποιούμε για να κλείνουμε τρόφιμα.Για να γίνει σωστά η δραστηριότητα,το ρολό πρέπει να είναι σταθερό (μπορεί να το κρατάει ο γονέας).

Μανταλάκια

Τα μανταλάκια είναι ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης των τριών δαχτύλων που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε το μολύβι.

Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με χαρτί υγείας σε κομμάτια και μανταλάκια. Δίνουμε στο παιδί ένα μανταλάκι και του ζητάμε να πιάσει με το μανταλάκι όσο περισσότερο χαρτί υγείας μπορεί.

Ένα άλλο παιχνίδι μπορεί να είναι να μεταφέρει το παιδί κομμάτια χαρτιού ή χαρτονιού χρησιμοποιώντας το μανταλάκι από ένα μπολ σε ένα άλλο. 

Αφήνουμε το παιδί να μας βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων βάζοντας αυτό τα μανταλάκια (αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχουμε την απλώστρα μας σε ασφαλές μέρος).

Όσπρια

Χρησιμοποιούμε φακές,ρεβίθια ή φασόλια για να κάνουμε κολάζ πάνω σε χαρτόνι.Μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε το σχήμα του χαρτονιού (για παράδειγμα καρδιά,ανθρωπάκι,λουλούδι) και να παροτρύνουμε το παιδί να κολλήσει επάνω τα όσπρια.

 

Καλό παιχνίδι και ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παίζοντας!!!