Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας με απλά παιχνίδια-δραστηριότητες

Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για τη λεπτή κινητικότητα και θα προτείνουμε τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωσή της.

Τι είναι όμως η λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα,να ανεβοκατεβάζουμε φερμουάρ,να ντυνόμαστε,να χτενιζόμαστε κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα.Έτσι λοιπόν, η λεπτή κινητικότητα μας ενδιαφέρει, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντική, ώστε να κατακτήσει για παράδειγμα το παιδί την ικανότητα να πιάνει το μολύβι, αλλά και γιατί είναι απαραίτητη σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες.Ας δούμε τώρα κάποια παιχνίδια-δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάσκησή της.

Πλαστελίνη

 

Το παιχνίδι με πλαστελίνη βοηθάει πολύ στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών. Την πιέζουν, την μαλακώνουν, την κόβουν. Ασυναίσθητα λοιπόν δυναμώνουν τα χέρια και τους μύες. 

Μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί

  • να κόψει  ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης σε μικρότερα κομμάτια
  • να κάνει μπαλίτσες
  • να φτιάξει μπαστουνάκια και να τα ρολάρει (θυμίζουμε στο παιδί το τραγούδι <<πλάθω κουλουράκια>>)
  • να αντιγράψει σχήματα που βλέπει  (κύκλος,τετράγωνο,τρίγωνο)
  • να βρει κρυμμένα αντικείμενα (μικρά νομίσματα, χάντρες, πλαστικά αντικείμενα) που έχουμε κρύψει μέσα σε μπάλες από πλαστελίνη 

Χαρτί Α4 ή χαρτόνι

Σχίζουμε χαρτί Α4 ή χαρτόνι σε λωρίδες . Πιο χοντρές, πιο λεπτές, σε κομμάτια, ή σε τετράγωνα . Τα παιδιά λατρεύουν να σχίζουν το χαρτί. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα κομματάκια φτιάχνοντας ένα όμορφο κολάζ.

Χάντρες

 

Δίνουμε στο παιδί ένα κορδόνι και χάντρες και το προτρέπουμε να περάσει τις χάντρες στο κορδόνι. Μπορούμε να φτιάξουμε κολιέ ή βραχιόλια. Αν δεν έχουμε χάντρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάγκο ή χοντρό νήμα και μακαρονάκι κοφτό, το οποίο αν θέλουμε μπορούμε να το έχουμε πρώτα χρωματίσει μαζί με το παιδί σε διάφορα χρώματα.

Ζωγραφική με τέμπερες ή μαρκαδόρους

Τοποθετούμε σε ένα σταθερό τραπέζι χαρτί και προτρέπουμε το παιδί να ζωγραφίσει γραμμές που ξεκινάνε από το πάνω μέρος του χαρτιού και καταλήγουν στο κάτω μέρος.

Μανταλάκια

 

 

Τα μανταλάκια είναι ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης των τριών δαχτύλων που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε το μολύβι.

Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με χαρτί υγείας σε κομμάτια και μανταλάκια. Δίνουμε στο παιδί ένα μανταλάκι και του ζητάμε να πιάσει με το μανταλάκι όσο περισσότερο χαρτί υγείας μπορεί.

Ένα άλλο παιχνίδι μπορεί να είναι να μεταφέρει το παιδί κομμάτια χαρτιού ή χαρτονιού χρησιμοποιώντας το μανταλάκι από ένα μπολ σε ένα άλλο. 

Αφήνουμε το παιδί να μας βοηθήσει στο άπλωμα των ρούχων βάζοντας αυτό τα μανταλάκια (αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι έχουμε την απλώστρα μας σε ασφαλές μέρος).

Κόψιμο με ψαλίδι

 

 

Δίνουμε στο παιδί ένα ψαλίδι(αυτό με τις στρογγυλεμένες άκρες) και του ζητάμε να κόψει στην αρχή ακανόνιστα κομμάτια και μετά λωρίδες μεγάλες και μικρές.

Καλό παιχνίδι και ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα παίζοντας!!!