Πρόγραμμα Διατροφής

  Το Πρόγραμμα Διατροφής υλοποιείται εδώ και χρόνια στο σχολείο μας με υπεύθυνη την εργοθεραπεύτρια του σχολείου Θέα Οικονομίδου. Φέτος στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Βασίλης Καραπανάγος που ανήκει στο Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό του σχολείου μας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε μέρα την τρίτη διδακτική ώρα (10:00-10:45).

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι μαθητές να τρώνε σωστά και υγιεινά. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς των μαθητών. Παράλληλα με τη διαδικασία της σίτισης προτεραιότητα μας είναι η  κοινωνικοποίηση των μαθητών, δηλαδή να μάθουν να συνυπάρχουν αρμονικά στο ίδιο τραπέζι με τους συμμαθητές τους.

Ξεκινώντας το πρόγραμμα οι μαθητές ακολουθούν ολόκληρη την διαδικασία υγιεινής και σίτισης. Μαθαίνουν να πλένουν τα χέρια τους, να τα σκουπίζουν, να κάθονται στη καρέκλα τους, να χρησιμοποιούν σωστά το πιρούνι ή το μαχαίρι όπου χρειάζεται και να κάνουν χρήση της χαρτοπετσέτας. Όταν τελειώνουν το φαγητό τους , όσα παιδιά  μπορούν, εξασκούνται στο να καθαρίζουν το πιάτο τους και το πιρούνι/κουτάλι τους καθώς και το τραπέζι όπου έφαγαν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σωστή θέση και στάση του σώματος των μαθητών κατά τη διάρκεια της σίτισης, κυρίως των μαθητών που έχουν κινητικά προβλήματα και βρίσκονται σε αμαξίδιο.

Η διδασκαλία της σίτισης διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών. Την υπόλοιπη ώρα οι μαθητές παίζουν όλοι μαζί ή ατομικά με επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα ή ο,τι άλλο τους ευχαριστεί. Τα παιδιά ανυπομονούν για την ώρα του παιχνιδιού γι’αυτό χρησιμοποιείται ως κίνητρο στο να ολοκληρώσουν το φαγητό τους και δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.

Είμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές να τους βοηθήσουμε και να τους ενθαρρύνουμε να φάνε σωστά:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Να εκφραστούν μέσα από το παιχνίδι: