Ιστορικό

Ιστορία του Σχολείου μας, λειτουργία και εκπαίδευση των μαθητών

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού είναι δημόσιο σχολείο ΕΑ&Εκ/σης που ιδρύθηκε το 1988. Στην αρχή ήταν 2/θέσιο, στη συνέχεια έγινε 4/θέσιο, από το 2002  6/θέσιο και  με το ΦΕΚ 2591/Β/22-08-2016 η οργανικότητά του αυξήθηκε και έγινε 7/θέσιο.

Σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που φοιτούν σε αυτό, λειτουργεί με 10 τμήματα και είναι στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες που προβλέπονται για τις ΣΜΕΑΕ. Μέσα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού ιδρύθηκε και από το 2001 λειτουργεί & Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Στην αρχή,  το πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων ήταν διαφορετικό από το σημερινό. Σήμερα, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στην Ελλάδα διαθέτει δικό της Νομικό Πλαίσιο.

Το Σχολείο μας λειτούργησε πρώτη φορά στην διεύθυνση Μακεδονίας 31. Οι μαθητές και η οργανικότητα σταδιακά αυξάνονταν και έτσι μεταστεγάστηκε σε δικό του κτίριο στη διεύθυνση Ηπείρου 189 & Καρδίτσας. Το διδακτήριο αυτό, εξαιτίας σεισμού, κρίθηκε ακατάλληλο και το σχολείο φιλοξενήθηκε, προσωρινά για λίγους μήνες, σε αίθουσες του 4ου & 7ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού.

Από το 2006 το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού, στεγάζονται σε λυόμενες κατασκευές. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται προσωρινά τοποθετημένες σε χώρο του Δήμου Κορυδαλλού στην ταχ. δ/νση: Πλαταιών και Πάροδος Σολωμού  Τ. Κ. 18121

Για το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο έχει δεσμευτεί οικόπεδο στην περιοχή Σταματοπούλου στον Κορυδαλλό, προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο διδακτήριο.

Από την αρχή  της λειτουργίας του Σχολείου μας στόχος των Εκπαιδευτικών και των Ειδικοτήτων ήταν και είναι να προσφέρουν ευκαιρίες στους μαθητές μας, μέσα από προγράμματα, δράσεις και παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, τόσο τους μαθητές μας, όσο και  τις οικογένειές τους.

Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ηλικίας 6 έως 14 ετών, ενώ στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που λειτουργεί μέσα στη σχολική μας μονάδα, οι μαθητές είναι ηλικίας από 4 έως 6 ετών.

Το 1o Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού παρέχει Ειδική Αγωγή &  Εκπαίδευση στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στο κοινό εκπαιδευτικό σύστημα και μακροπρόθεσμα   στο κοινωνικό σύνολο.

Σε όλους του μαθητές μας παρέχεται συστηματική, επιστημονική και προγραμματισμένη υποστήριξη τόσο από το εκπαιδευτικό όσο και από το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από  ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μεθόδους  διδασκαλίας, καθώς και με τη χρήση ειδικού διδακτικού και εποπτικού υλικού.

Αξιολογούνται οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, προσφέρεται παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης και άσκηση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής. Επίσης εκπονούνται  προγράμματα καινοτόμων δράσεων. Είμαστε επιπρόσθετα στη διαδικασία εξεύρεσης εταιρικών ευρωπαϊκών σχολείων Ειδικής Αγωγής για εκπόνηση Προγράμματος COMENIUS.

Στο σχολείο μας προσφέρουν το έργο τους: οκτώ (10) εκπαιδευτικοί, μία (1) Γυμνάστρια, ένας (1) ψυχολόγος, μία (1) κοινωνική λειτουργός, μία (1) λογοθεραπεύτρια, μία (1) εργοθεραπεύτρια  καθώς δύο (2) άτομα Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Όλοι έχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας έχουν ξεχωριστές ικανότητες και δεξιότητες. Σκοπός μας είναι να τους δώσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να τις αξιοποιήσουν.

Σεμπτέμβριος 2011

Ηρακλής Παληάς, δάσκαλος  στην ΕΑ&Εκπ/ση, Δ/ντής ΣΜΕΑΕ

Αφήστε μια απάντηση