Γιορτή λήξης διδακτικού έτους 2018-19

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, γιορτάσαμε τη λήξη της σχολικής χρονιάς που πέρασε, στην αίθουσα «Πλειάδες», του Πνευματικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Κορυδαλλού. Με την πολύτιμη βοήθεια της θεατρολόγου Ελένης Χατζηγεωργίου και της μουσικού του σχολείου μας Χρυσούλας Ανδρεδάκη, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας».

Στη γιορτή παραβρέθηκαν οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Κορυδαλλού κος Νίκος Χουρσαλάς και  ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Αποστόλης Μανούσος, εκπρόσωποι Συλλόγων & Φορέων και φίλοι του σχολείου μας. Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, χειροκρότησαν τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς για την υπέροχη παράσταση που παρουσίασαν και μοιράστηκαν μαζί μας ευχές για ένα καλό καλοκαίρι.

Μετά τη λήξη της γιορτής, ο Διευθυντής του σχολείου κος Ηρακλής Παληάς πρόσφερε, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων, από ένα αναμνηστικό δώρο στους τρεις μαθητές  μας που αποφοίτησαν φέτος.

Λίγα λόγια για τη θεατρική μας παράσταση από τη θεατρολόγο μας Ελένη Χατζηγεωργίου :

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ είναι ένα έργο που εύκολα γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από ενήλικες και εφήβους μέχρι παιδιά και νήπια. Όταν πήρα την απόφαση να το παρουσιάσουν τα παιδιά, στην αρχή το εγχείρημα φάνηκε δύσκολο. Όμως, το συγκεκριμένο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού στηρίζεται σε τρία βασικά στοιχεία: στην φαντασία, στην μεταμόρφωση και στο παιχνίδι. Στοιχεία τέτοια που εκ των πραγμάτων όλα τα παιδιά έχουν, αλλά και χρησιμοποιούν σε κάθε τους δράση. Η δυσκολία τελικά, δεν αφορούσε τόσο στα ίδια τα παιδιά, αλλά στο πόσο εμείς ως ενήλικες εκπαιδευτικοί μπορούσαμε να δανειστούμε την ζωντάνια τους, την επινοητικότητά τους, τον ενθουσιασμό τους, την ευρηματικότητά τους και την διάθεση έκφρασης και δημιουργίας από τον δικό τους κόσμο. Έχω την αίσθηση, ότι τελικά όλοι οι εκπαιδευτικοί βρήκαμε τον «παιχνιδιάρικο» εαυτό μας, με αποτέλεσμα η κάθε δυσκολία να ξεπεραστεί μέσα από την χαρά της δημιουργικής διαδικασίας. Έτσι, η τελική παρουσίαση στο θέατρο «Πλειάδες» ήταν ένα αποτέλεσμα, που αν και φαινομενικά έμοιαζε να ήταν πολύ καθορισμένο και «στημένο», παρόλα αυτά είχε στοιχεία από όλη την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Το έργο μας έδωσε την αφορμή να δουλέψουμε με κάποιες ομάδες πάνω στα δικά τους προσωπικά όνειρα, να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε αυτά και να τα παρουσιάσουν. Μέσα σε αυτή την διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν θεατρικές τεχνικές μαζί με όλα τα πολύτιμα εφόδια που διαθέτει το θέατρο (αισθητική καλλιέργεια, φαντασία, έκφραση λόγου, αυτοσχεδιασμό, πλάσιμο χαρακτήρα, κίνηση, ομαδικότητα), εικαστικές κατασκευές και μουσικοκινητική αγωγή για να αγκαλιάσει στο έπακρο το βίωμα τους. Η γνωριμία κατόπιν με τους ίδιους τους χαρακτήρες του έργου, αλλά και η αποστήθιση μέρους των θεατρικών διαλόγων επήλθαν με φυσικό και σχεδόν αβίαστο τρόπο. Κατά αυτόν τον τρόπο η «συνταγή» έδεσε έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον δικό τους αληθινό κόσμο. «Κόντρα» λοιπόν «σε όλους τους ανέμους και στον άστατο ουρανό», όπως λέει το τραγούδι “Η Μάντισσα” και με το οποίο έκλεισε η καλοκαιρινή θεατρική μας παράσταση, θα ονειρευόμαστε με ό,τι υλικά μας δίνει η φαντασία των παιδιών και το ίδιο το θέατρο!!”

 

Ο διευθυντής και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού σας εύχονται ένα γλυκό καλοκαίρι γεμάτο με όνειρα και μυρωδιές γιασεμιού…

 

 

Αφήστε μια απάντηση