2017 ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ

1. Οι επισκέψεις σε μουσεία αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός μας. Στόχος η εξοικείωση των παιδιών με την Τέχνη της Γλυπτικής και η δημιουργική επαφή τους με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, ομάδα μαθητών επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρακολούθησαν τα εκθέματα και περιηγήθηκαν στους χώρους του με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

2. Η 11η επίσημη δραστηριότητα του προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe” ονομάζεται “Τα κατοικίδια πάνε σχολείο”. Επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της βραχυπρόθεσμης κοινής δραστηριότητας μάθησης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών στο Πτούι της Σλοβενίας καθώς εκεί συμμετείχαμε σε εισαγωγικό σεμινάριο χρήσης των κατοικίδιων ζώων, ιδιαίτερα σκύλων, στο σχολείο και στην τάξη. Οι Σλοβένοι εταίροι μας, χρησιμοποιούν εκπαιδευμένα θεραπευτικά σκυλιά τακτικά και παρατηρούν τεράστιες αλλαγές στη συμπεριφορά των μαθητών τους κυρίως στο συναίσθημα, στη συγκέντρωση, στην κοινωνικότητα.

Οργανώσαμε λοιπόν μια εβδομάδα επίσκεψης των κατοικίδιων ζώων των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Καθημερινά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ζωάκια όπως σκυλάκια, κουνέλι, χελώνες, πουλάκια. Είναι γεγονός πως όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, χάρηκαν και συμμετείχαν με χαρά και ενθουσιασμό. Ακόμη και τα πιο “δύσκολα” παιδιά χάιδεψαν τα ζωάκια και χαμογέλασαν με το απτικό ερέθισμα.

Οι στόχοι της δραστηριότητας ήταν:

• Επικοινωνία – γνωριμία των κατοικίδιων ζώων των δασκάλων με τους μαθητές
• Καταγραφή των αντιδράσεων και των συναισθημάτων που αναπτύσσονται μέσα από την επαφή με τα κατοικίδια ζώα
• Έκφραση των συναισθημάτων μέσα από τη ζωγραφική και συζήτηση

Μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε το βίντεο με τις αντιδράσεις και εντυπώσεις των μαθητών μας.

Η έρευνα και η παρατήρηση των κατοικίδιων ζώων στην τάξη αποδεικνύουν:

  • Τα κατοικίδια ζώα ενισχύουν την σχολική φοίτηση – Οι μαθητές ενθουσιάζονται να πάνε στο σχολείο καθώς εκεί θα συναντήσουν τα ζωάκια τους.
  • Τα κατοικίδια ζώα ενθαρρύνουν την καλλιέργεια – Τα παιδιά σύντομα θα μάθουν ότι αν θέλουν το κατοικίδιο ζώο στην τάξη τους να είναι ευτυχισμένο και υγιές, θα πρέπει να το μεταχειρίζονται με φροντίδα, ευγένεια και καλοσύνη.
  • Τα κατοικίδια ενισχύουν την αυτοεκτίμηση – η φροντίδα ενός κατοικίδιου δίνει στο παιδί μια αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας.
  • Τα κατοικίδια ενισχύουν την ενσυναίσθηση – Με τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου, τα παιδιά αναπτύσσουν μια αυξημένη συνειδητοποίηση των αναγκών και των συναισθημάτων των άλλων και βλέπουν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους μικρούς τους φίλους.
  • Τα κατοικίδια ζώα διδάσκουν την ευθύνη – Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης στα παιδιά.
  • Τα κατοικίδια ζώα υποκινούν τη μάθηση – Όταν συμπεριλαμβάνονται κατοικίδια ζώα στην τάξη, οι μαθητές θα προσεγγίσουν την εκμάθηση με νέο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.
  • Τα κατοικίδια ζώα εμπλουτίζουν την εμπειρία στην τάξη – Όχι μόνο τα κατοικίδια ζώα φέρνουν έναν νέο ενθουσιασμό για μάθηση, αλλά παρέχουν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον για τους μαθητές.
  • Τα κατοικίδια γίνονται φίλοι των παιδιών. Τα κατοικίδια ζωάκια παρέχουν στα παιδιά μια άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη. Γίνονται ένας φίλος που μπορούν να εμπιστευτούν και που δεν τους κρίνει.

3. Μετά την ολοκλήρωση της 5ης βραχυπρόθεσμης κατάρτισης προσωπικού και κοινής δραστηριότητας μάθησης στο Ptuj της Σλοβενίας, πραγματοποιήθηκε από τη γενική συντονίστρια του προγράμματος erasmus+ Artemotion Xpress in Europe, Μουρελάτου Σταμούλα, παρουσίαση και ενημέρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών του σχολείου μας. Έγινε αναλυτική αναφορά του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Σλοβενία, των δράσεων και δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης και των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση