4η εξτρά ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: BAD TEINACH ZAVELSTEIN ΓΕΡΜΑΝΙΑ 13-17/3/2017

Η τέταρτη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση προσωπικού και κοινή δραστηριότητα μάθησης στο Bad Teinach Zavelstein της Γερμανίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.  13 εκπαιδευτικοί, συντονιστές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Artemotion Xpress in Europe” από κάθε χώρα της σύμπραξης, συναντήθηκαν στο σχολείο Karl Georg από τις 13 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2017, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την βελτίωση της ποιότητας των διδακτικών τους μεθόδων. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι: Μουρελάτου Σταμούλα, εργοθεραπεύτρια και γενική συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος και οι ειδικοί παιδαγωγοί Παπατσάνη Αρετή και Μπανάσα Μαρία.

 

Το σχολείο της Γερμανίας έχει 110 μαθητές με ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές ηλικίας 6 με 19 χρονών και 55 περίπου άτομα προσωπικό που εργάζονται με πλήρες και μειωμένο ωράριο.

Οι Γερμανοί εταίροι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην υποδειγματική φιλοξενία, την άρτια οργάνωση, την εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό. Το καλωσόρισμα των Γερμανών συναδέλφων και των μαθητών ήταν εγκάρδιο. Η φιλοξενία τους ζεστή και ειλικρινής. Η Heike Eichbauer, συντονίστρια του προγράμματος στην Γερμανία, μαζί με την ομάδα Erasmus+ του σχολείου αλλά και την συνεργασία όλων των συναδέλφων τους, προετοίμασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα με πραγματικά εμπνευσμένες δραστηριότητες, άρτια οργανωμένες, διαδραστικές και απόλυτα εκπαιδευτικές. Η εβδομάδα που διανύσαμε στο σχολείο ονομαζόταν “project week” όπου δεν γίνονται συστηματικά μαθήματα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά διάφορα εργαστήρια που παρουσιάζονται στο κοινό, στους γονείς και επισκέπτες στο τέλος της εβδομάδας. Το “project week” είναι καθιερωμένο σε πολλά γερμανικά σχολεία.

Η Κυριακή 12.3.2017 ήταν η ημέρα άφιξης στη Γερμανία, των συμμετεχόντων στην κινητικότητα από όλα τα σχολεία της σύμπραξης (Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία και Ισπανία). Το βράδυ μας υποδέχθηκαν η συντονίστρια του εταιρικού σχολείου καθώς και άλλοι συνάδελφοι σε δείπνο καλωσορίσματος.

Τη Δευτέρα 13.3.2017 συναντηθήκαμε νωρίς το πρωί στο σχολείο για το επίσημο καλωσόρισμα από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το σχολικό μουσικό συγκρότημα τραγούδησε αγαπημένα τους τραγούδια προς τιμήν μας, συστηθήκαμε και ξεκίνησε για τους μαθητές η «εβδομάδα των εργαστηρίων» (project week) με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά.

Ακολούθησε η ξενάγησή μας στους χώρους του σχολείου από εκπροσώπους μαθητών και εκπαιδευτικούς. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της ειδικής και γενικής αγωγής της Γερμανίας, από την συντονίστρια του προγράμματος και τον υποδιευθυντή του σχολείου.

Το μεσημέρι κατευθυνθήκαμε στην πόλη Calw όπου μας υποδέχθηκε θερμά ο περιφερειάρχης (Regional district authorities – Landkreis Calw). Mας καλωσόρισε και πραγματοποίησε παρουσίαση του Baden-Württemberg που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γερμανίας, πρωτεύουσα της επαρχίας το Calw, των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και ευρύτερα και τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιων στρατηγικών συμπράξεων με στόχο την ανάπτυξη σε αυτούς τους καιρούς της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Ακολούθησε ξενάγηση στην πανέμορφη πόλη Calw  και το απόγευμα παρευρεθήκαμε όλοι στην επίσημη έναρξη του προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe” με την έκθεση “Birdman” στην τράπεζα Kreissparkasse Calw.

Την Τρίτη 14.3.2017 χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και συμμετείχαμε εναλλάξ στα εργαστήρια “Drums” με τον καλλιτέχνη Yayantha Gomez και το “Instant Art” με τον καλλιτέχνη Hans Langner (Birdman). Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία καθώς οι καλλιτέχνες μέσα από εξειδικευμένες μεθόδους και χρησιμοποιώντας την τέχνη τους κατάφεραν να κινητοποιήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, να πετύχουν την ενεργητική συμμετοχή όλων και να πετύχουν την εξωτερίκευση των συναισθημάτων μέσα από την τέχνη.

Καθημερινά το καλά οργανωμένο πρόγραμμα, συνδύαζε σχολικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας έτσι περισσότερη αξία στους στόχους του προγράμματός μας  “Artemotion Xpress in Europe” που είναι συνώνυμο με την Τέχνη και τα Συναισθήματα. Έτσι λοιπόν, το μεσημέρι της Τρίτης επισκεφτήκαμε το χωριό Bad Wildbad όπου με τελεφερίκ ανεβήκαμε στο βουνό και ακολουθήσαμε ένα κρεμαστό μονοπάτι μέσα στα δέντρα για να φτάσουμε στον πύργο παρατηρητήριο όπου μπορούσαμε να θαυμάσουμε το μεγαλείο του Μαύρου Δάσους (Μέλας Δρυμός).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των συντονιστών καθώς ήταν απαραίτητο να γίνει αποτίμηση του έργου μας, να συζητηθεί η πορεία και η πρόοδος των δραστηριοτήτων μας και να σχεδιαστούν οι μελλοντικές δραστηριότητες. Η μούσα Θάλεια, η μασκότ του προγράμματός μας, παραδόθηκε από την Ρουμάνα συντονίστρια Mariana Hertoiu στην γερμανίδα συντονίστρια Heike Eichbauer, για να εξερευνήσει πλέον έναν καινούργιο ευρωπαϊκό πολιτισμό και να παρακολουθήσει νέες τάξεις, μαθήματα και δραστηριότητες.

Το βράδυ μας υποδέχτηκαν οι κυρίες του Zavelstein (dancing ladies) με παραδοσιακές φορεσιές όπου μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς στους οποίους αργότερα όλοι μας συμμετείχαμε και η βραδιά τελείωσε με νυχτερινή ξενάγηση στον μεσαιωνικό πύργο του Bad Teinach Zavelstein.

H Τετάρτη 15.3.2017 ξεκίνησε με πρωινό περίπατο στον βιότοπο του Kaltenbronn, επισκεφτήκαμε το Baden Baden την πόλη των ιαματικών πηγών, καθώς και το διαδραστικό μουσικό μουσείο για παιδιά “Toccarion”.   Η εμπειρία ήταν μοναδική, άκρως διδακτική και διασκεδαστική καθώς με διαδραστικές δραστηριότητες η ξεναγός μας ένταξε στον κόσμο της τέχνης της μουσικής, της σύνθεσης, των ποικίλων συναισθημάτων που η μουσική προκαλεί, των μουσικών οργάνων και της δημιουργίας.

Την Πέμπτη 16.3.2017 νωρίς το πρωί στο σχολείο, χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και συμμετείχαμε σε διάφορα εργαστήρια της «εβδομάδας εργαστηρίων» (project week). Στο εργαστήριο natural colors (φυσικά χρώματα) οι μαθητές έφτιαξαν χρώματα από φυσικά υλικά πχ φράουλες, κάρυ, σπανάκι, καρότα κτλ και με αυτά χρωμάτισαν υφάσματα και διαφορετικής υφής χαρτιά με ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Στο εργαστήριο καλαθοπλεκτικής οι μαθητές έφτιαξαν καλάθια τα οποία πωλήθηκαν στο τέλος της εβδομάδας. Στο εργαστήριο μαγειρικής οι μαθητές έφτιαξαν γλυκάκια και βούτυρα με αρωματικά βότανα τα οποία επίσης πωλήθηκαν στο τέλος της εβδομάδας. Στο εργαστήριο δημοσιογραφίας μαθητές με υπερσύχρονα μικρόφωνα ρωτούσαν τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς για την εμπειρία τους. Στο εργαστήριο φωτογραφίας μαθητές με ειδικά τάμπλετ φωτογράφιζαν τους συμμαθητές τους την ώρα των εργαστηρίων. Στο εργαστήριο χορού οι μαθητές με τις δασκάλες χορού αυτοσχεδίαζαν με την εναλλαγή μουσικών συνθέσεων ενώ το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στην γιορτή λήξης του προγράμματος. Στο εργαστήριο ζωγραφικής οι μαθητές και εταίροι διδάχτηκαν απλές τεχνικές ζωγραφικής μέσα από σχήματα και νεκρή φύση. Στο εργαστήριο «black light theatre» «μαύρο θέατρο», οι μαθητές έγιναν ηθοποιοί και με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού έμαθαν τεχνικές του μαύρου θεάτρου. Τέλος, συμμετείχαμε όλοι στο εργαστήριο «Τσίρκο» “Circus” όπου με την βοήθεια επαγγελματία ζογκλέρ εξασκηθήκαμε στις απαιτούμενες δεξιότητες κυρίως των κλόουν (χουλα χουπ, 3 μπάλες στον αέρα, κορίνες, περπάτημα πάνω σε μπάλα, ισορροπία πιάτων σε ράβδο κτλ).

Όλα αυτά τα εργαστήρια επιδεικνύουν μεθοδολογίες και ειδικές τεχνικές με στόχο τη βελτίωση των εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών, της κοινωνικής συμπεριφορά τους, ενθαρρύνουν την προσωπική τους ανάπτυξη, την έκφραση των συναισθημάτων τους, την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικών και ανθρώπινων δεξιοτήτων.

Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την πόλη της Στουτγάρδης που είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Την Παρασκευή 17.3.2017 επισκεφτήκαμε προστατευμένα εργαστήρια στην πόλη Calw. Οι γερμανοί εταίροι μας δίνουν μεγάλη σημασία στην αυτόνομη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες μετά το σχολείο και στην ανεξαρτησία τους. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει 700 εργοστάσια μέσα στην Γερμανία για την επαγγελματική τους απασχόληση με στόχο την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση. Παρέχουν επίσης προστατευμένα σπίτια για τα άτομα με σοβαρές δυσκολίες. Στόχος τους είναι όλοι να εργάζονται και να αισθάνονται ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Το εργοστάσιο της GWW αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς την ποιότητα, τις υποδομές και την μεθοδολογία. Έχουν πάνω από 1000 πελάτες ανάμεσά τους και η Mercedes Benz.

Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στο χωριό Bad Teinach και επίσκεψη στο εργαστήριο παραγωγής χυλοπιτών όπου παρασκευάζονται πάνω από 200 είδη χυλοπίτας κατ’ αποκλειστικότητα.

Το μεσημέρι συμμετείχαμε στην «Ανοιχτή ημέρα του σχολείου» (School´s Open Day) για την παρουσίαση όλων των εργαστηρίων στους γονείς και επισκέπτες που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Bad Teinach Zavelstein. Ήτανε ένα 3 ωρο πρόγραμμα όπου οι μαθητές παρουσίασαν όλα τα εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν, χορού, τύμπανων, τσίρκου, μαύρου θεάτρου και το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό. Ταυτόχρονα υπήρχαν εκθέσεις των δημιουργημάτων των μαθητών με τον καλλιτέχνη Birdman και πωλούνταν όλα όσα οι μαθητές είχαν δημιουργήσει στα εργαστήρια μαγειρικής και καλαθοπλεκτικής. Οι επισκέπτες είχαν ακόμη την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τυφλά μαθήματα ζωγραφικής αποδεικνύοντας πως όλοι μπορούν να ζωγραφίσουν.

Ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο δείπνο πάρτι της τελευταίας βραδιάς που ήταν πραγματικά ξεχωριστό. Αρχικά λάβαμε το πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος από την γερμανίδα συντονίστρια Heike Eichbauer, την διευθύντρια του σχολείου Ilse Dieterle και τον υποδιευθυντή Helmar Schartner. Ακολούθησε δείπνο στο σχολείο και πάρτι γεμάτο κέφι, χορό, χαρά, ενθουσιασμό και συγκίνηση καθώς ακόμη μία κινητικότητα είχε φτάσει στο τέλος της. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Σλοβενία τον Μάιο και με γεμάτες εμπειρίες βαλίτσες ξεκινήσαμε την επόμενη μέρα το ταξίδι της επιστροφής.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου Karl Georg μας αποχαιρέτισε εγκάρδια. Είναι εμφανής η φιλία και ο ισχυρός δεσμός που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς μοιραστήκαμε όλοι μαζί μια υπέροχη εβδομάδα άκρως εκπαιδευτική και διασκεδαστική.

Ευχαριστούμε θερμά τους αγαπητούς συναδέλφους από την Γερμανία για την τέλεια κινητικότητα, το άρτια δομημένο πρόγραμμα, την ποικιλία των δραστηριοτήτων και των δράσεων, την άψογη φιλοξενία, τις μοναδικές εμπειρίες και την καλύτερη ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Ορίσανε ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και μας δώσανε την ευκαιρία να νιώσουμε μέσα από την Τέχνη, να επικοινωνήσουμε και να γνωρίσουμε αυτό το μικρό κομμάτι της Γερμανίας.

The Coordinators of the Partnership
The Coordinators of the Partnership

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΑ Εργοθεραπεύτρια

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ERASMUS+ “ARTEMOTION XPRESS IN EUROPE”

Αφήστε μια απάντηση