Φοίτηση
Στο σχολείο μας εγγράφονται μαθητές που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία έξι (6) ετών και άνω. Οι εγγεγραμμένοι μαθητές μας είναι κατά μέσο όρο περίπου πενήντα (50).
Οι μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας είναι παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες:
- Όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης. Στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικές αναπηρίες, χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα, διαταραχές ομιλίας−λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, σύνδρομο ελλειμματική προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτες αυτιστικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες. Στην κατηγορία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν εμπίπτουν οι μαθητές με χαμηλή σχολική επίδοση που συνδέεται αιτιωδώς με εξωγενείς παράγοντες, όπως γλωσσικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
- Όσοι παρουσιάζουν σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας.
Κατανομή μαθητών – Δημιουργία Τμημάτων – Διαμόρφωση αίθουσας
Σε κάθε τμήμα φοιτούν κατά μέσο όρο τέσσερα ή πέντε παιδιά. Η διαμόρφωση των τμημάτων γίνεται με στόχο να εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Συγκεκριμένα, βασικά κριτήρια είναι το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών, ο βαθμός επικοινωνίας, οι μεταξύ τους δυνατότητες αλληλεπίδρασης, η διάγνωση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς των μαθητών και η δυναμική της δημιουργούμενης ομάδας. Μέσα στην τάξη οι εκπαιδευτικοί καταρτίζουν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε μαθητή, μετά από εκπαιδευτική αξιολόγηση. Ο μαθητής επαναξιολογείται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και το εκπαδευτικό του πρόγραμμα αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τον βαθμό προόδου που παρουσιάζει σε κάθε διδακτικό στόχο. Οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν εκπαιδευτικές τεχνικές ερευνητικά και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Εργάζονται με τα παιδιά πάνω σε ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες και σε τομείς όπως: η επικοινωνία, η αυτοεξυπηρέτηση, το παιχνίδι, η ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας, οι μαθησιακές δεξιότητες.
Οι τάξεις είναι χωρισμένες σε περιοχές μάθησης: τραπέζι ομαδικών δραστηριοτήτων, περιοχή διδασκαλίας “ένας προς έναν”, χώρος ατομικής εργασίας, γωνιά χαλάρωσης. Σε κάθε τάξη υπάρχει υπολογιστής που χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκπαίδευσης αλλά και ψυχαγωγίας ανάλογα με το ημερήσιο ατομικό πρόγραμμα κάθε μαθητή.