Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2025
Σχολική Δράση με Αλεξίπτωτο Rainbow και Μπάλες σε Βροχερή Μέρα: Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Αναβάθμιση Αθλητικού Εξοπλισμού
Η σχολική κοινότητα αποδεικνύει συνεχώς ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν εμπόδιο στην άθληση και την ανάπτυξη των μαθητών. Μία από τις πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν η δράση με το αλεξίπτωτο Rainbow και τις μπάλες, η οποία έλαβε χώρα στο γυμναστήριο της σχολικής μονάδας, παρά τη βροχερή μέρα που επικρατούσε.
Ένα Αλεξίπτωτο Rainbow που Κλέβει την Παράσταση
Η δράση διοργανώθηκε στον εσωτερικό χώρο του γυμναστηρίου, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, ανεξαρτήτως της κακοκαιρίας. Το κεντρικό στοιχείο της δραστηριότητας ήταν το αλεξίπτωτο Rainbow, το οποίο με τα έντονα και ζωηρά του χρώματα έφερε μια αίσθηση χαράς και ενθουσιασμού, κάνοντάς τους μαθητές να ξεχάσουν τη βροχή έξω.
Το αλεξίπτωτο Rainbow, με το μεγάλο μέγεθός του, απαιτεί συνεργασία και συγχρονισμό από τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, εκτέλεσαν διάφορες ασκήσεις και παιχνίδια, όπως το «Αλεξίπτωτο και Μπάλες», στο οποίο το αλεξίπτωτο χρησιμοποιούνταν για να εκτοξεύει μπάλες στον αέρα και οι μαθητές έπρεπε να τις πιάσουν ή να τις προωθήσουν σε στόχους. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές όχι μόνο διασκέδασαν, αλλά ανέπτυξαν και σημαντικές κινητικές δεξιότητες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την επικοινωνία στην ομάδα.
Αναβάθμιση Αθλητικού Εξοπλισμού
Η συγκεκριμένη δράση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πρόσφατη αναβάθμιση του αθλητικού εξοπλισμού του σχολείου, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών φυσικής αγωγής και τη στήριξη των μαθητών στην ανάπτυξή τους.
Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, το σχολείο απέκτησε νέο εξοπλισμό, όπως το αλεξίπτωτο Rainbow, μπάλες αθλητικό υλικό, που επιτρέπουν στους δασκάλους να δημιουργούν ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μαθητές.
Η αναβάθμιση του αθλητικού εξοπλισμού έχει επιπλέον πλεονεκτήματα: ενισχύει τη σωματική ευημερία των μαθητών, προάγει την ομαδικότητα και την κοινωνικοποίηση και τους παρακινεί να ασχοληθούν με τη φυσική αγωγή και τα ομαδικά αθλήματα. Ειδικά όταν αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται σε δραστηριότητες όπως αυτή με το αλεξίπτωτο, όπου απαιτείται συντονισμός και συνεργασία, τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται μαζί για να πετύχουν έναν κοινό στόχο, γεγονός που τους προσφέρει σημαντικές εμπειρίες και αναμνήσεις.
Ένα Ταξίδι στη Χώρα των Βιβλίων: Συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Τούμπας στις αίθουσες μας !
Μια όμορφη και ζεστή δράση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας , με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της αγάπης για τα βιβλία από τις μικρές ηλικίες. Πρωταγωνιστές αυτής της δράσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, και οι μικροί μας φίλοι από το Νηπιαγωγείο Τούμπας , που συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιστορίες, εικόνες και χαμόγελα.
Η δράση οργανώθηκε με αφορμή τη δημιουργία μιας “Γωνιάς Φιλαναγνωσίας” στον χώρο του Ειδικού Σχολείου. Τα βιβλία που γέμισαν τα ράφια αυτής της γωνιάς προήλθαν από δωρεές γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων του σχολείου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με συγκινητική προθυμία στην πρόσκλησή μας.
Η γωνιά διαμορφώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα: άνετα καθίσματα σε μορφή πουφ, επίσης δωρεά φίλων του σχολείου, τοποθετήθηκαν για να δημιουργήσουν μια φιλική και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένας χώρος γεμάτος ζεστασιά και φαντασία, όπου κάθε παιδί μπορεί να χαθεί στις σελίδες ενός βιβλίου.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου υποδέχτηκαν τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και μαζί ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Μέσα από ανάγνωση παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από τις ιστορίες, τα παιδιά συνεργάστηκαν, επικοινώνησαν και διασκέδασαν, δίνοντας το πιο δυνατό μήνυμα: ότι το διάβασμα είναι για όλους και ενώνει.
Η εμπειρία αυτή δεν ενίσχυσε μόνο τη φιλαναγνωσία , αλλά και τις αξίες της συνεργασίας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Όλοι οι συμμετέχοντες – μικροί και μεγάλοι – αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και συναισθήματα, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει θέληση και αγάπη, το σχολείο μπορεί να γίνει χώρος έμπνευσης και ενότητας.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης, ιδιαίτερα σε όσους προσέφεραν βιβλία.
Κάθε δωρεά έγινε σπόρος που άνθισε σε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.
Πασχαλινές Δραστηριότητες στο Σχολείο: Δημιουργία Λαμπάδων και Καλαθιών με τη Συνεργασία των Εκπαιδευτικών
Η πασχαλινή περίοδος αποτελεί πάντα μια ευκαιρία για δημιουργικότητα, χαρά και συνεργασία στο σχολείο μας. Φέτος, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ξεχωριστές πασχαλινές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες καλλιέργησαν την αισθητική τους, ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και μοιράστηκαν τη χαρά της δημιουργίας με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Με την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οργανώθηκαν εργαστήρια για την κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων και διακοσμητικών καλαθιών. Τα παιδιά με φαντασία και ενθουσιασμό στόλισαν τις δικές τους μοναδικές λαμπάδες, χρησιμοποιώντας κορδέλες, υφάσματα, ξύλινα διακοσμητικά και πολύχρωμα στοιχεία που έδωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα στο κάθε έργο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των πασχαλινών δράσεων, κατασκεύασαν χειροποίητα καλαθάκια, γεμάτα με χρώματα και ανοιξιάτικα μοτίβα. Τα καλαθάκια αυτά, διακοσμημένα με και πασχαλινά σύμβολα, γέμισαν με λιχουδιές και πασχαλινές ευχές που τα παιδιά ετοίμασαν με πολλή αγάπη.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών υπήρξε καθοριστική σε κάθε βήμα: ενίσχυσαν την ομαδικότητα, ενέπνευσαν τα παιδιά και δημιούργησαν ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα, που θύμιζε γιορτή.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με έκθεση των δημιουργιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις κατασκευές και να νιώσουν το πασχαλινό πνεύμα να γεμίζει την καρδιά του σχολείου.
Με τέτοιες δράσεις, το σχολείο μετατρέπεται σε έναν ζωντανό χώρο έκφρασης, συναισθημάτων και αξιών και το Πάσχα γίνεται αφορμή για περισσότερη σύνδεση και χαρά.
Καλό Πάσχα σε όλους!
2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα (International Board on Books for Young people-IBBY) το 1996. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Το 2025 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα των Κάτω Χωρών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου για το 2025 είναι «η ελευθερία της φαντασίας» και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών μέσω αυτής.
Με πρωτοβουλία της ψυχολόγου (Αναστασίου Δήμητρας) και σε συνεργασία με την λογοθεραπεύτρια (Τσίγκα Αικατερίνη) και μαθητές του σχολείου η συγκεκριμένη ημέρα τιμήθηκε με
- αναφορά στην σημαντικότητα του βιβλίου και της ανάγνωσης
- αναφορά στα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη (του Daniel Pennac)
- αναφορά στα αγαπημένα βιβλία των μαθητών
- ανάγνωση παιδικού βιβλίου
- εικαστικές δημιουργίες (ιχνογραφίες με σχετική θεματογραφία, κατασκευή σελιδοδεικτών & κατασκευή γυαλιών για τους μικρούς αναγνώστες).
Απώτερος στόχος των άνωθεν δράσεων υπήρξε η ενθάρρυνση της αγάπης για το παιδικό βιβλίο και την φιλαναγνωσία. Αναμφισβήτητα, τα βιβλία βοηθούν τους μαθητές να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να «ταξιδέψουν» σε μακρινούς τόπους, να μάθουν καινούρια πράγματα, να διασκεδάσουν, να διαπλάσουν τον χαρακτήρα τους, να βελτιώσουν την προσοχή και την συγκέντρωση, να καλλιεργήσουν την μνήμη, την φαντασία, την αντίληψη και την κριτική τους σκέψη.
Τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη (του Daniel Pennac)
- Το δικαίωμα να μην διαβάζεις
- Το δικαίωμα να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο
- Το δικαίωμα να αφήνεις ένα βιβλίο στη μέση
- Το δικαίωμα να ξαναδιαβάσεις το ίδιο βιβλίο
- Το δικαίωμα να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει
- Το δικαίωμα να νιώσεις ότι είσαι ο ήρωας του βιβλίου
- Το δικαίωμα να διαβάζεις οπουδήποτε
- Το δικαίωμα να διαβάζεις τα σημεία που σε ενδιαφέρουν
- Το δικαίωμα να διαβάζεις μεγαλόφωνα
- Το δικαίωμα να απαιτείς ησυχία

Ο ΎΜΝΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγοριά την καρδιά;
Έλα, πες μου τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου τι ΄ναι εκείνο που με κάνει να δακρύζω, που με κάνει να γελώ, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω, που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει και στο ταξίδι της ζωής πιστά μας συντροφεύει!
Γι’ αυτό βιβλίο μου πιστό, λατρεμένο μου βιβλίο, έλα πάρε το ακριβό της καρδιάς μου το βραβείο!
Στίχοι: Ευγένιος Τριβιζάς
Στηρίζοντας παιδιά και εφήβους/ες που εκφράζουν ανησυχία για την περίπτωση του σεισμού_Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Ψυχολογίας
Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας
https://schoolpsychlab.psych.uoa.gr/
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Ph.D., Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Δρ. Θ. Υφαντή, Επικ. Καθ. Κ. Λαμπροπούλου, Υποψ. Δρ. Γ. Γεωργουλέας
Γραφιστική επεξεργασία εντύπου: Αλεξάνδρα Γιαννακοπούλου, Σχολική Ψυχολόγος
https://schoolpsychlab.psych.uoa.gr/
https://schoolpsychlab.psych.uoa.gr/



















