Η πόλη μας

Φλώρινα, η Πόλη του Χιονιού που εμπνέει τους καλλιτέχνες

Στη Φλώρινα ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και των πανέμορφων φυσικών τοπίων, δημιουργώντας μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει και εμπνέει. Στο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας, σε υψόμετρο 680 μέτρων, βρίσκεται η πόλη της Φλώρινας, ανάμεσα σε λίμνες και βουνά και με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν. Είναι το οικονομικό κέντρο και το εμπορικό σταυροδρόμι που συνδέει τη χώρα με την Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία και ένας αστικός Δήμος με γεωργοκτηνοτροφικά στοιχεία, λόγω των οικισμών που τον αποτελούν.

Το κλίμα (ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) και η γεωγραφική θέση της πόλης, της δίνουν και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, καθώς είναι «πνιγμένη στο πράσινο», στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα και συχνά το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι, ενώ ανήκει στο εθνικό δίκτυο των 22 ευρωπαϊκών πόλεων με ποτάμια.

Η πόλη της Φλώρινας γνώρισε έντονη πολιτιστική ανάπτυξη γύρω στο 1893, όταν έγινε η σιδηροδρομική της σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και η ακμή αυτή αντικατοπτρίζεται θαυμάσια στα εκλεκτικιστικά κτήρια των αρχών του 20ού αι. Από πλευράς αρχιτεκτονικής, η Φλώρινα έχει να επιδείξει χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα από προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού, με την εκμετάλλευση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης περιδιαβαίνοντας τα γραφικά δρομάκια της και θαυμάζοντας τα απομεινάρια άλλων εποχών που στέκονται αρμονικά δίπλα σε σύγχρονα κτήρια και περπατώντας μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη. Η περιήγηση στην πόλη  συναντά το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Σε ένα από τα παλιά κτήρια του σταθμού στεγάζεται η Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται έργα Φλωριναίων δημιουργών. Από την οδό Ιωάννου Άρτη ξεκινά ο Σακουλέβας, το ποτάμι της Φλώρινας. Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»). Στην αριστερή πλευρά του ποταμού μπορείτε να θαυμάσετε το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή (ο πρώτος Δημάρχος της πόλης, 1912), εργαστήρια δύο Φλωριναίων ζωγράφων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το σπίτι του Βογιατζή όπου γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόμος». Απέναντι στέκει ακόμη το τριώροφο σπίτι του «Πέιου», ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης καθώς και στην Πλατεία Δικαιοσύνης συναντά κανείς τα περιποιημένα δημόσια κτήρια, τις εγκαταλειμμένες παλιές φυλακές και το τουρκικό λουτρό (χαμάμ).