Ψυχοκινητικά Παιχνίδια

Παιδιά μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες και να κάνετε ψυχοκινητικά παιχνίδια με την οικογένειά σας στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και οπλιστείτε με κέφι!

Δραστηριότητες
1. Ποιoς θα γελάσει πρώτος
Κάθεστε αντικριστά. Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να κάνει τον άλλον να γελάσει, με γκριμάτσες, ή και χρησιμοποιώντας κάποιο αντικείμενο ή μεταμφίεση. Μπορείτε να είστε και μπροστά σε καθρέφτη.
2. Οι διαταγές
Ο ενήλικας γίνεται ‘βασιλιάς’ και δίνει διαταγές, τύπου ‘κάντε ότι τρώτε’, ‘κάντε ότι πλένεστε’, ‘κάντε ότι κλαίτε’. Ανάλογα το επίπεδο και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μπορείτε να κάνετε παραλλαγές, π.χ. ότι είστε στο λεωφορείο και δίνετε την εντολή
‘καθείστε όλοι στις θέσεις σας’ ή ‘κάντε όλοι ότι οδηγείτε’ ή στη θάλασσα και ‘κάντε ότι κολυμπάτε’ ή ‘κάντε ότι βάζετε αντιηλιακό’ ή είστε στο καράβι και λέτε ‘όλοι καθαρίζουμε το κατάστρωμα’, ‘όλοι σηκώνουμε πανιά’ κλπ.
3. Κρυφτό
Ο ένας κλείνει τα μάτια κι ο άλλος κρύβεται. Ο παίκτης που είναι κρυμμένος καθοδηγεί με την φωνή του, ώστε ο άλλος να βρει που κρύβεται.
Παραλλαγές :
α)Ζεστό Κρύο: κρύβετε ένα αντικείμενο κάπου κοντά στο παιδί και καθοδηγείται με ζεστό κρύο το παιδί πώς θα βρει το αντικείμενο ( κρύο όταν απομακρύνεται, ζεστό όταν πλησιάζει).
β)Αν αυτό είναι δύσκολο, καθοδηγείστε με σαφείς οδηγίες., ‘πήγαινε στην ντουλάπα’, άνοιξε το συρτάρι και κοίτα μέσα’. Η πιο δύσκολες οδηγίες, π.χ. ‘πήγαινε εκεί που κρεμάμε τα ρούχα ( αντί για ντουλάπα)’.

4. Βρες τι είμαι/τι κάνω
Οι παίκτες μιμούνται με τη φωνή/με κίνηση ζώα και ο άλλος πρέπει να το βρει
5. Βρίσκω κάτι στον χώρο
Ο αρχηγός λέει ‘Βρείτε κάτι που είναι μπλέ’ ή ‘βρείτε κάτι που είναι μεγάλο’ ή βρείτε κάτι που είναι ζεστό’.
6. Μίμηση ρυθμού
Κάντε παλαμάκια ή παίξτε τύμπανο ( με κατσαρόλα και ότι έχετε) και το παιδί να μιμηθεί τον ρυθμό.
7. Μίμηση κινήσεων
Ο ενήλικας δίνει οδηγίες για κινήσεις του σώματος, π.χ. τα χέρια πάνω, πιάστε την μύτη, τα ένα πόδι ψηλά, κουνείστε το κεφάλι κλπ  Μπορείτε να αλλάζετε το βαθμό δυσκολίας αν το παιδί ακολουθεί, π.χ. βάλτε το πόδι πάνω στο κεφάλι, πιάστε την πλάτη με το χέρι
σας, ακουμπείστε τη μύτη σας με τη γλώσσα κλπ.
8. Κόκκινο φανάρι, Πράσινο φανάρι
Στο παιχνίδι αυτό μπορείτε να βάλετε και μουσική. Ο ενήλικας κάνει το φανάρι και λάει πότε το παιδί πρέπει να σταματήσει και πότε να ξεκινήσει. Είναι κάτι σαν μουσικές καρέκλες.
9. Ποιος είναι ο κλέφτης
Κάθεστε όλοι σε κύκλο. Βάζετε στην μέση ένα αντικείμενο. Κλείνετε τα μάτια σας και ένας ενήλικας ακουμπάει απαλά το κεφάλι κάποιου. Αυτός πρέπει να πάρει το αντικείμενο που είναι στην μέση. Μετά ανοίγουν όλοι τα μάτια και οι υπόλοιποι προσπαθούν να
μαντέψουν ποιός πήρε το αντικείμενο.

Καλή διασκέδαση!

Κατηγορίες: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΥΛΙΚΟ ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΩΝ- ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *