Ιδέες για δημιουργική απασχόληση…

…ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η παραμονή μας στο σπίτι, να ενισχύσουμε τη φαντασία μας, να ξαναβρούμε το παιδί μέσα μας, να γελάσουμε, να δημιουργήσουμε συνθήκες για επικοινωνία και μοίρασμα.

 

Δημιουργείστε ζωγραφιές, χειροτεχνίες, κατασκευές χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που θα βρείτε μέσα στο σπίτι. Παίξτε λάστιχο!
Λερώστε τα χέρια σας και δημιουργείστε με  πλαστελίνη, πηλό, ζυμάρι. Παίξτε στρατιωτάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα!
Μαγειρέψτε μαζί: ζυμώστε ψωμί, φτιάξτε κουλουράκια, κέικ, μακαρόνια. Κλείστε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι. Δώστε του διάφορα αντικείμενα στα χέρια προκειμένου να τα ανακαλύψει και να τα ονομάσει. Αφήστε το παιδί να κάνει το ίδιο σε εσάς.
Κάντε πειράματα χημείας και φυσικής. Παίξτε επιτραπέζια και παζλ! Μπορείτε να δημιουργήσετε και το δικό σας φιδάκι.
Φυτέψτε φακές ή φασόλια σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι ή σπόρους από κάποιο βότανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι και αναθέστε στο παιδί την φροντίδα του. Παίξτε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μέσα στο σπίτι. Δημιουργήστε τους δικούς σας κανόνες. Φτιάξτε και ένα χάρτη με κωδικούς και κρυμμένα μηνύματα για να αποκωδικοποιήσει το παιδί.
Γυμναστείτε παρέα ή καθένας μόνος. Παίξτε το κυνήγι της Αλφαβήτα (δώστε από ένα καλάθι στα παιδιά και βάλτε τα να ψάξουν το σπίτι και να μαζέψουν ένα αντικείμενο που αρχίζει από άλφα, ένα από βήτα κ.λ.π.)
Δημιουργείστε ένα στίβο με αφετηρία, εμπόδια και τερματισμό. Χρησιμοποιήστε για εμπόδια μαξιλάρια, καρέκλες, πολυθρόνες, παιχνίδια, σχοινάκια, σκουπόξυλα, τραπεζάκια. Φτιάξτε αυτοσχέδιες σκηνές / καταφύγια μέσα στο σπίτι με σεντόνια, φουλάρια, μαξιλάρια και ένα φακό. Φτιάξτε το δικό σας κάστρο – φρούριο.
Κάντε ζωγραφιές για τον παππού και τη γιαγιά ή για άλλα αγαπημένα πρόσωπα και ταχυδρομείστε τα. Συνοδέψτε τα και με γράμμα αν επιθυμείτε. Κάντε πικνίκ στο σαλόνι, στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
Φτιάξτε ένα βίντεο και στείλτε το σε φίλους ή συγγενείς. Βάλτε μουσική δυνατά και χορέψτε.
Κάντε βιντεοκλήσεις με φίλους και συγγενείς. Προγραμματίστε διαδικτυακές συναντήσεις με φίλους των παιδιών και αφήστε να παίξουν από απόσταση αλλά μαζί. Επιτρέψτε να μείνουν μόνοι με τους φίλους τους. Δημιουργείστε το δικό σας παραμύθι. Να ξεκινάει με το μια φορά και έναν καιρό… και να τελειώνει με το και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα… τα παιδιά ας το εικονογραφήσουν.
 

Δείξτε στα παιδιά τις φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρά και δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο.

Κουλουριαστείτε στον καναπέ αγκαλιά με τα βιβλία σας, διαβάστε, αφηγηθείτε και δραματοποιείστε παραμύθια. Μεταμφιεστείτε σε ήρωες χρησιμοποιώντας ότι υφάσματα και αντικείμενα βρείτε μέσα στις ντουλάπες και στα πατάρια.
Γράψτε γράμματα ο ένας στον άλλον και ανοίξτε τα μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Φτιάξτε ποπ κορν και δείτε μια οικογενειακή ταινία ή παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ του ενδιαφέροντος σας.
Φτιάξτε μια χρονοκάψουλα (γεμίστε με ζωγραφιές, ιστορίες, φωτογραφίες και άλλα ενθύμια και ανοίξτε τη σε ένα χρόνο από σήμερα). Δημιουργείστε το δικό σας πάρτι, με χορό, μουσική, χαμόγελα, μπαλόνια, αγάπη και φυσικά την δική σας τούρτα.
Βγάλτε αστείες φωτογραφίες ή σέλφι κάθε μέρα, σαν ένα φωτογραφικό ημερολόγιο της παρούσας περιόδου. Ξεκουραστείτε! Αφεθείτε στις εσωτερικές σας σκέψεις! Ονειροπολήστε! Ταξιδέψτε στο παρελθόν, οραματιστείτε το μέλλον.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *