Αγαπητοί Γονείς/Κηδεμόνες, Αγαπητοί μαθητές/τριες,

 

Ευχόμαστε το μήνυμά μας αυτό να σας βρίσκει, εσάς και τα κοντινά σας πρόσωπα καλά στην υγεία σας. Μία μακρά και πρωτόγνωρη περίοδος εγκλεισμού, κατά την οποία ως εκπαιδευτική κοινότητα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, συνθήκες και προβλήματα, ορισμένες φορές έως και ανυπέρβλητα, τελειώνει. Ως εκπαιδευτική μονάδα, διεύθυνση και εκπαιδευτικοί, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μία νέα πρόκληση, αυτή της επαναλειτουργίας της σχολικής μας μονάδας.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία και των σχολείων των Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις αναμενόμενες απαραίτητες διευκρινίσεις και τις συσκέψεις της Διευθυντικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο επιστροφής σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου και τα πρωτόκολλα  του ΕΟΔΥ, το οποίο σας παραθέτουμε παρακάτω:

Πέμπτη 28/05/20: Ολοκληρώθηκε η καθαριότητα  όλων των χώρων του σχολείου για την ασφαλή επιστροφή μαθητών/τριων & εκπαιδευτικών. Επίσης,  οριοθετήθηκαν τμήματα του αύλειου χώρου, ώστε να κρατούνται οι αποστάσεις στα διαλείμματα

Παρασκευή, 29/05/20: Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από την διευθυντική ομάδα  για θέματα ασφαλείας, υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και καθημερινής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας .Προετοιμασία του σχολείου βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Δευτέρα, 01/06/20: Επαναλειτουργία όλων των τάξεων Δημοτικού.

 

Ειδικότερες ενέργειες που αφορούν την επαναλειτουργία:

  1. Καθορίστηκε ειδικός χώρος, στον οποίο, σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να οδηγηθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι τη μεταφορά του, οποιοδήποτε άτομο εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 μέσα στο σχολικό χώρο. Στον συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχουν χειρουργικές μάσκες, γάντια και αλκοολούχο αντισηπτικό2.
  2. 2. Οι τάξεις που θα διαιρεθούν σε υπο-τμήματα κατ αλφαβητική σειρά είναι: Δ1, Δ2, Εα, Εβ, ΣΤα & ΣΤβ. Αυτά θα λειτουργήσουν εκ περιτροπής:

Δ1-Εβ-ΣΤβ  για  ΔΕΥΤΕΡΑ 01/06 ΤΕΤΑΡΤΗ 03/06 &  

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/06 και

 Δ2-Εα-ΣΤα  για ΤΡΙΤΗ 02/06 & ΠΕΜΠΤΗ 04/06 και αντίστροφα.

Οι τάξεις που θα λειτουργούν κάθε μέρα και δεν διαιρεθούν είναι:

Α1, Α2, Β, Γ1 και Γ2. Τμήμα Υποδοχής , Τμήμα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη λειτουργούν επίσης καθημερινά.

  1. Η σχολική μονάδα έχει εφοδιαστεί κατά προτεραιότητα με τα απαιτούμενα υγειονομικά υλικά από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων.
  2. Διαρρυθμίσαμε τις σχολικές τάξεις έτσι, ώστε να διαμορφώνεται:

α) ένας μαθητής ανά θρανίο.

β) η απόσταση μεταξύ των μαθητών συνολικά με το θρανίο να ισούται με 1,5 μέτρο μήκος.

γ) τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό

  1. Όλα τα μαθήματα θα γίνονται στις σχολικές αίθουσες. Το Γυμναστήριο, η βιβλιοθήκη, το εργαστήριο Πληροφορικής και η αίθουσα των εικαστικών δεν θα λειτουργήσουν. Επίσης, οι μαθητές/τριες δεν θα παίζουν με  μπάλες, σκοινάκια, κώνους  κ.λπ.  Οι μαθητές/τριες, αν το επιθυμούν, μπορούν να εφοδιαστούν με ατομικό μαρκαδόρο για ασπροπίνακα (πίνακα σμάλτου).
  2. Οι μαθητές θα κάνουν διάλειμμα σε συγκεκριμένο οριοθετημένο χώρο (στην αυλή ) ανά τμήμα και θα κινούνται σύμφωνα με το σχέδιο ετοιμότητας για τον σεισμό, κρατώντας την απόσταση του 1,5 μ.
  3. Σε κάθε τάξη έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και υπάρχει αντισηπτικό στην είσοδο της αίθουσας.
  4. Ο αριθμός των εφημερευόντων θα ανέρχεται σε έξι (06). Τέσσερις (04) στην αυλή για τέσσερις τάξεις (04) και δύο στον εσωτερικό διάδρομο για τις τάξεις και τις τουαλέτες
  5. Σχετικά με τη δυνατότητα σύγχρονης εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex του ΥΠΑΙΘ, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι δυνατή, λόγω έλλειψης εξοπλισμού (μικρόφωνα, κάμερες κλπ) να γίνει από το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί που αποφασίσουν να συνεχίσουν και τη σύγχρονη εκπαίδευση από το σπίτι τους, θα σας ενημερώσουν σχετικά. θα συνεχιστεί, ωστόσο, η ανάρτηση εργασιών στο ΠΣΔ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-me
  6. Τα μαθήματα θα λήξουν στις 26/6/2020.

 

Παρακαλούμε να συζητήσετε με τα παιδιά σας τις οδηγίες που έχετε λάβει, καθώς και τις παρακάτω πληροφορίες, για να τηρηθούν πιστά οι νέοι κανόνες λειτουργίας και το πρόγραμμα του σχολείου με στόχο να παραμείνουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ασφαλή και υγιή.

 

Οι μαθητές/τριες θα έρχονται στο σχολείο στις 08:00 όχι νωρίτερα  και  θα πηγαίνουν στις τάξεις τους, ένας – ένας, μία – μία, κρατώντας τις αποστάσεις, όπου θα τους περιμένει ο/η εκπαιδευτικός. Εκεί θα γίνεται η προσευχή και θα ξεκινά η διδασκαλία. Οι γονείς δεν θα μπαίνουν στην είσοδο του σχολείου και θα παραμένουν έξω από τα κάγκελα.  Παρακαλούμε, να κρατάτε τις αποστάσεις μεταξύ σας,  εκεί απ έξω  και να αποφεύγετε τον συνωστισμό. Να θυμάστε πάντα το Χ.Α.Μ.. ΧΕΡΙΑ-ΑΠΟΣΤΑΣΗ- ΜΑΣΚΑ.

Αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή- τροποποίηση  του Ωρολογίου Προγράμματος και των διαλειμμάτων  θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν έτσι ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται καθημερινά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο ,ανά τμήμα και διδακτική ώρα.

Μέσα στις αίθουσες θα υπάρχει αντισηπτικό, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά την είσοδο και έξοδο οι μαθητές πατώντας μία φορά μόνο το δοσομετρητή. Απαγορεύεται η ανταλλαγή αντικειμένων ανάμεσα στους μαθητές και συνιστάται να έχουν μαζί τους αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια. Η μάσκα είναι προαιρετική.

Να έχουν μαζί τους κολατσιό και νεράκι καθώς δεν θα λειτουργήσει το κυλικείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΠΥΡΕΤΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ, ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ, ΒΗΧΑ κλπ) ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

 

Στις τουαλέτες οι μαθητές θα μπαίνουν ένας-ένας, μία-μία και  θα πλένουν τα χέρια τους, όμως κάθε φορά μέχρι δύο μαθητές/τριες , επίσης  θα υπάρχει υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός, ο/η οποίος/α   θα ελέγχει την κίνηση. Οι αίθουσες θα αερίζονται  μόνο φυσικά, ανοίγοντας τα παράθυρα και η έξοδος των μαθητών/τριων από τις τάξεις θα γίνεται με συγκεκριμένη σειρά, σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτικής προστασίας. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέφουν στις αίθουσες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/τριες θα βρίσκονται ανά τμήμα σε συγκεκριμένο και σημειωμένο χώρο του προαυλίου, θα τηρούν την απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου και δε θα έρχονται σε επαφή με μαθητές άλλων τμημάτων. Λόγω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών είναι απαραίτητη η χρήση καπέλου στους εξωτερικούς χώρους.

Παρακαλούμε για τη σωστή του χρήση , ( επειδή στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί πράξεις σπατάλης ή καταστροφής, ) που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και την ομάδα.

Σας ενημερώνουμε ότι ο σχολικός χώρος θα καθαρίζεται τρεις φορές την ημέρα από το προσωπικό καθαριότητας.

Στη λήξη των μαθημάτων η αποχώρηση θα γίνεται με συγκεκριμένη σειρά. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς που θα παραλάβουν τα παιδιά στις 13:15 θα στέκονται έξω από την κεντρική είσοδο   και με τη σειρά (Α1-Α2-Β-Γ1-Γ2-Δ1-Δ2-Ε1-Ε2-ΣΤ1-ΣΤ2),  κρατώντας τις αποστάσεις από τους άλλους γονείς. Επισημαίνουμε ότι οι επισκέπτες στο σχολείο απαγορεύονται αυστηρά. Η επικοινωνία των γονέων/κηδεμόνων με το σχολείο θα γίνεται αποκλειστικά τηλεφωνικά (2752092267 ) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail@dim-drepan.arg.sch.gr), ή μέσω του ιστολογίου (dimdrepansblog)

 

Υπενθυμίζουμε τα σημαντικότερα σημεία των μέτρων κατά του κορωνοϊού για τους μαθητές:

Όχι συνωστισμός/συγχρωτισμός σε κλειστούς ή/και ανοιχτούς χώρους

– Όχι ανταλλαγή αντικειμένων

– Όχι επαφή με μαθητές άλλων τμημάτων

– Όχι χέρι στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια

– Απόσταση 1,5 μέτρου

– Σωστό πλύσιμο χεριών 20΄΄

– Χρήση αντισηπτικού 20΄΄

– Βήξιμο ή φτέρνισμα στον αγκώνα

– Πιστή τήρηση των κανόνων

Οι μαθητές/τριες πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για την υγεία όλων!!!

Έχουμε εμπιστοσύνη στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε γρήγορα όλοι μας τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου κατά την περίοδο της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία όλων! Για αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τους νέους κανόνες λειτουργίας, πριν έρθουμε στο σχολείο. Επιπλέον, η πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας του σχολείου θα αφιερωθεί  κυρίως στην επανάληψη των παραπάνω κανόνων και των οδηγιών.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

1) Να  επιστραφούν όλα τα βιβλία που έχουν δανειστεί οι μαθητές/τριες από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου. Θα τα παραδίνουν στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης τους.

2) Οι γονείς των μαθητών /τριων της Γ΄ Τάξης, μέχρι τις 25 Ιουνίου 2020, να προσκομίσουν στο σχολείο τα ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας). Να δίδονται στον/στην  εκπαιδευτικό τάξης.

3) Οι γονείς που επιθυμούν να εγγραφούν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά να προσκομίσουν, συμπληρωμένη, την σχετική αίτηση, καθώς και βεβαιώσεις εργασίας, κάρτες ανεργίας κλπ., στον εκπαιδευτικό του τμήματος.

4) Να φυλαχτούν όλα τα βιβλία της φετινής χρονιάς, 2019-20, γιατί θα χρησιμοποιηθούν στην αρχή της  επόμενης χρονιάς, 2020-21, για να ολοκληρωθεί η ύλη που δεν διδάχτηκε λόγω της έκτακτης συνθήκης.

 

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και περιμένουμε  τη στήριξη και συνεργασία σας  ώστε  να παραμείνουμε ασφαλείς ,έχοντας πάρει όλα τα μέτρα που συνιστά το Υπουργείο Παιδείας για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

 

Η Διευθύντρια και οι εκπ/κοί      του σχολείου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *