2ο Μαθητικό συνέδριο 4ης Περιφέρειας Χανίων * ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

5823364_orig

Παλιά παραμύθια – Νέες αφηγήσεις

Για αιώνες και σε όλους τους πολιτισμούς το παραμύθι κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Τα παραμύθια έρχονται να μας διασκεδάσουν, να μας διδάξουν, να μας εμπνεύσουν, να μας δείξουν έναν άλλο κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν. Τα παραμύθια είναι φτιαγμένα για να ονειρευόμαστε, και τα όνειρα είναι η πόρτα για το μέλλον. Τα έχουμε τόσο ανάγκη!
Στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο των Δημοτικών Σχολείων της 4ης περιφέρειας Χανίων που θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμβάρι στις 13/05/2016, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης θα βουτήξουν στον κόσμο των παραμυθιών, θα ταξιδέψουν με τα φτερά της αφήγησης και της ανάγνωσης, θα γνωρίσουν κόσμους παραμυθένιους και ήρωες φανταστικούς. Μπορεί στο τέλος να φτιάξουν τους δικούς τους ήρωες και ηρωίδες. Μπορεί να δώσουν το δικό τους τρόπο αφήγησης ή ανάγνωσης. Μπορεί να θέλουν να αναδείξουν τα δικά τους μηνύματα.
Στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο τα παιδιά θα μας ταξιδέψουν με ούριο άνεμο τη φαντασία και τη δημιουργικότητα!

Το δημοτικό σχολείο Δραπανιά θα συμμετέχει με το θέμα: 

Η σύνδεση του λαϊκού παραμυθιού με τους θρύλους και την τοπική ιστορία
6224351
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Οι θρύλοι και τα λαϊκά παραμύθια έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία καθώς και τα δύο αναπτύχθηκαν και διασώθηκαν με την προφορική παράδοση .Επιπλέον στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αληθινά ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα .Η δομή τους είναι εμπλουτισμένη με λαογραφικά στοιχεία, ιδιωματισμούς, τοπωνύμια, και πλήθος ιστορικών στοιχείων μιας περιοχής. Αποτελούν έτσι αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής θα γίνει συλλογή και μελέτη τοπικών θρύλων ως προς τα πραγματικά και φανταστικά τους μέρη καταγράφοντας παράλληλα το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται (γεγονότα, πρόσωπα, τοποθεσίες).Τέλος αφού επιλέξουμε τον πιο συναρπαστικό θρύλο ως προς τα φανταστικά του στοιχεία θα τον χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι το οποίο και θα δραματοποιήσουμε με συνδυασμό θεατρικών τεχνικών (θέατρο-αφήγηση-κουκλοθέατρο).

Λέξεις:κλειδιά: Θρύλος-Παραμύθι-Τοπική ιστορία

Μαθητές / Μαθήτριες: Γεωργουδάκης Αντώνιος, Καστρινάκη Ευτυχία, Κιόσκου Τζέσιαν, Κουτσουρελάκης Εμμανουήλ, Μαρινάκης Εμμανουήλ, Μαρκετάκη Αφροδίτη, Μαρκετάκης Εμμανουήλ, Μετζιδάκης Ανδρέας, Μουντάκη Μαρία, Νικολαϊδου Κατερίνα, Ντασμπάλα Ρουσλάνα, Σιψάς  Αναστάσιος-Άγγελος, Τυράκη Δέσποινα, Τυράκη Μιχαέλα, Τυράκης Χαράλαμπος, Φλεμετάκη Φανουρία, Χαιντάρι Αουρέλα
Eκπαιδευτικός: Κουμής Ελευθέριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *