Δράσεις για την Επανάσταση του 1821

Μαρ 202222
20220322 094528

«Με ένα βιβλίο που αγαπώ τον κόσμο μαζί του εξερευνώ!» είναι το σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται φέτος στο Δ.Σ. και Νηπιαγωγείο Δημητσάνας, σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες του Ν. Αρκαδίας, στα πλαίσια ενός δικτύου σχολείων, με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε μαθητές/τριες.

Με αυτόν τον άξονα το Δ.Σ. και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας υλοποίησαν ξεχωριστές δράσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Καταρχάς στο σχολείο μας ήρθαν τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ! Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Δημιουργήθηκαν το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

20220322 092221

Μικροί και μεγάλοι ξεφυλλίσαμε, δανειστήκαμε στο σπίτι, ακούσαμε, διαβάσαμε τα βιβλία που περιείχε το βαλιτσάκι με ρόδες, με θέμα την Επανάσταση του 1821, μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, υλοποιήσαμε διάφορες σχετικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε επίσης την κα Καλομοίρα Θεοχάρη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που μας δανείζει βιβλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας.

20220322 092621 1

20220322 094552

20220322 094442

Διαβάσαμε ακόμη το βιβλίο «Μπαρούτι για την Επανάσταση», της Σοφίας Καλαντζάκου, σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη και παρακολουθήσαμε τη θεατρική μεταφορά του παιδικού αυτού βιβλίου των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

20220321 120028

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή δυο παιδιών στη Δημητσάνα των προεπαναστατικών χρόνων; Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Και κυρίως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην πυροδότηση της Επανάστασης του ’21;

20220321 120413

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έχει αφετηρία τον ιστορικό ρόλο της Δημητσάνας κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και κατά την Επανάσταση του ’21, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της υδροκίνησης για τη λειτουργία μπαρουτόμυλων και την παραγωγή μπαρουτιού.

Μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ξεναγηθήκαμε από την κα Ήρα (υπεύθυνη του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης), τον κ. Νίκο και την κα Νικολέττα στον αλευρόμυλο, στο βυρσοδεψείο και τους μπαρουτόμυλους του Μουσείου.

20220321 123427

Τέλος οι μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων του Δ.Σ. Δημητσάνας εμπνεύστηκαν μέσα από όλες αυτές τις δράσεις το θέμα του δεύτερου τεύχους της σχολικής τους εφημερίδας. Μέσα από έρευνα κυρίως στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας συνέλεξαν, οργάνωσαν και σας παρουσιάζουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον ρόλο της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας και των γύρω περιοχών της Αρκαδίας στην Επανάσταση του 1821, τους μπαρουτόμυλους που τροφοδότησαν την Επανάσταση, καθώς και τη συμβολή της περίφημης Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας στον Αγώνα για την απελευθέρωση.

Επίσης δημιούργησαν αφίσες με τις σημαντικότερες πληροφορίες της εφημερίδας τους και τις κόλλησαν σε διάφορα σημεία του χωριού και των γύρω περιοχών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις διαβάζουν εύκολα και οι επισκέπτες της περιοχής. Τέλος τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν, αλλά και περαιτέρω πληροφορίες για την ιστορική βιβλιοθήκη της Δημητσάνας τις παρουσίασαν μέσω διαδικτυακής συνάντησης στα όμορα σχολεία του δικτύου φιλαναγνωσίας (Δ.Σ. Κανδήλας, Βαλτεσινίκου και Τροπαίων)

20220322 115024

20220322 115108

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας για τη δουλειά τους και τα εξαιρετικά τους έργα!

Μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε την εφημερίδα των παιδιών:



Λήψη αρχείου

 

από κάτω από: Γενικά| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δράσεις για την Επανάσταση του 1821    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Από το 1764 ιδρύθηκε στη Δημητσάνα το Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων, γνωστό ως σχολή της Δημητσάνας. Ο χώρος αυτός αποτέλεσε βασικό κέντρο παιδείας της περιοχής. Από τη σχολή της Δημητσάνας αποφοίτησαν 8 πατριάρχες και 70 ιεράρχες, οι οποίοι προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανάμεσά τους ο Γρηγόριος ο Ε’, ο Παπαφλέσσας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Στον ιστορικό αυτόν χώρο συστεγάζονται σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας (κοινή είσοδος, κοινός προαύλιος χώρος). Στο ίδιο κτίριο εδράζεται και η ιστορική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, στην οποία λειτουργεί και μουσείο, με εθνικά κειμήλια, όπως η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος γεννήθηκε στη Δημητσάνα.

Το Σχολείο μας βρίσκεται στο κέντρο της τοπικής κοινότητας δίπλα από το εμβληματικό ρολόι, σήμα κατατεθέν του τόπου, και το Δημαρχείο του Δήμου Γορτυνίας. Απέναντι από το Σχολείο βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής. Το προαύλιο της Σχολικής Μονάδας είναι κοινόχρηστος χώρος με την Εκκλησία και τη Βιβλιοθήκη. Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 3/θεσιο και το σχολικό έτος 2021-2022 φοιτούν σε αυτό 40 μαθητές/τριες από τη Δημητσάνα και από τις τοπικές κοινότητες Ζάτουνας, Μάρκου, Μελισσόπετρας, Ράφτη, Καρκαλούς, Ζυγοβιστίου και Στεμνίτσας. Το Σχολείο διαθέτει σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο ΤΠΕ.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων