Δημοσιεύθηκε στην Σχ. Έτος 2014 -2015

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, εορτάστηκε για 12η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, σχετική ομιλία και παρουσίαση, από τον Αστυνόμο Β της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας (Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), κύριο Αξή Χρήστο.

παρουσίαση
παρουσίαση

 

παρουσίαση
παρουσίαση
παρουσίαση
παρουσίαση
παρουσίαση
παρουσίαση

 

Ιστορία διαδικτύου…

Οκτώβριος 1969, ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Stanford (Stanford Research Institute – SRI): Σε ένα μικρό δωμάτιο μια ομάδα ειδικών στους υπολογιστές στέκεται γύρω από την οθόνη ενός υπολογιστή. Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της πολιτείας, στο Πανεπιστήμιο UCLA του Los Angeles, σε ένα αντίστοιχο δωμάτιο υπάρχει ένα παρόμοιο σκηνικό. Όταν οι λέξεις που εμφανίστηκαν στην οθόνη του Los Angeles ήταν οι ίδιες με εκείνες στο Stanford, η πρώτη συνομιλία μεταξύ δύο υπολογιστών είχε επιτευχθεί και το ARPAnet είχε γεννηθεί…

 

Arpanet

 

    Έτος  Αριθμός υπολογιστών
    1977                 111
    1981                213
    1983                562
    1984              1.000
    1986              5.000
    1987             10.000
    1989            100.000
    1992           1.000.000
   2001         150.000.000-                   175.000.000
    2002      >200.000.000
    2010 80% του πλανήτη είναι στο διαδίκτυο

 

http://users.sch.gr/tsibinos/internet_history/history_1.html

 

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Μέσω αυτού ενημερωνόμαστε, ψυχαγωγουμαστε και επικοινωνούμε. Όλα γίνονται εύκολα με ένα «κλικ»! Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την πλοήγησή μας σ’ αυτό.

 

Διαβάστε παρακάτω κάποιες οδηγίες, για να μπορείτε να “σερφάρετε” με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

  • Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
  • Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
  • Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
  • Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
  • Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.
  • Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.
  • Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.
  • Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).
  • Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο Διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.