Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Πετρωτά

πετρωτα

Πετρωτά

Στο χωριό Πετρωτά, ακόμη και σήμερα παραμένουν οι μνήμες των μεγάλων μαστόρων της πέτρας, που σύμφωνα με την παράδοση εγκαταστάθηκαν στο χωριό από την ‘Ηπειρο ή την Μάλτα στις αρχές του 16ου αιώνα, για να κτίσουν τη μεγάλη γέφυρα επάνω στον ‘Εβρο, στο ύψος του σημερινού Σβίλενγκραντ (“Mustafa Pasha Koprusu”) και διάλεξαν να μείνουν στην περιοχή για τη θέση και τα άφθονα υλικά που πρόσφερε.

Εδώ κατασκευάζονταν οι μυλόπετρες για όλη τη Θράκη με πρώτη ύλη την εξαίρετης ποιότητας πέτρα, τα λατομεία της οποίας χρονολογούνται από την κλασική περίοδο της ελληνικής αρχαιότητας. Η πέτρα των Πετρωτών, ανήκει στην κατηγορία του ζεόλιθου που είναι χρήσιμος στη βιομηχανία για τον καθαρισμό νερού, άλλων υγρών και αερίων, καθώς και για την απομάκρυνση ραδιενεργών καταλοίπων. Στα ενδιαφέροντα της περιοχής και μια σπηλιά “Του Κουγιουμτζή η Τρύπα”, όπου ένας χρυσοχόος κατασκεύαζε μικρά κομψοτεχνήματα για τις αρχόντισσες που ζούσαν στα κάστρα της περιοχής. Εντυπωσιάζουν οι στολές της περιοχής και ιδιαίτερα οι γυναικείες

Από τα τελευταία σωζόμενα παραδείγματα της τοπικής παράδοσης, είναι ο προσφάτως αποκατασταθείς Μύλος των Πετρωτών, που χτίστηκε το 1932 , ένα προ-βιομηχανικό κτίσμα με πολλές φάσεις και χρησιμοποιείται στις μέρες μας ως Διαβαλκανικό Πολύκεντρο Πολιτισμού και Τέχνης.