1 34 29 25 2Την κωμωδία «Ιππείς», ένα από τα πιο εντυπωσιακά και διδακτικά έργα του  Αριστοφάνη παρακολούθησαν σήμερα στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου μας.

Ο Αριστοφάνης με αυτήν την κωμωδία θέλει να μας διδάξει  ότι όλοι μας μικροί και μεγάλοι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τους άλλους αλλά θα πρέπει να κρίνουμε σωστά και να διαλέγουμε για φίλους και αρχηγούς τους δίκαιους και τους καλούς .

Λίγα λόγια για το έργο: Tην εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλέους, στην Αθήνα, ζούσε ένα καλοκάγαθο γεροντάκι που το λέγανε Δήμο (συμβολίζει τον Λαό της Αθήνας) και  κατοικούσε στην Πνύκα (στο λόφο απέναντι από την Ακρόπολη).

Ζούσε φτωχικά και  υπέφερε από έναν επιστάτη που τον έλεγαν Παφλαγόνα . Όμως αυτός ο πανούργος Παφλαγόνας κατακλέβει  το γεροντάκι δηλαδή  τον Λαό και του αρπάζει ό,τι έχει, έτσι που το καημένο να μένει νηστικό χωρίς καμία φροντίδα. Όμως με την βοήθεια των ιππέων  ( οι Ιππείς ήτανε  τάξη των Αθηναίων που είχε άλογα) διώχνει και τιμωρεί τον Παφλαγόνα. Ποιόν έβαλε στη θέση του ;  Έναν Αλλαντοπώλη! Άξιζε αυτός να γίνει αρχηγός των Αθηναίων; Αυτό, οι θεατές-τα παιδιά, θα το κρίνουν….