Erasmus+ PLANET’ ECOL’, Ημέρα 7η, ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΓΙΟΡΤΗ ERASMUS

Μάι 202320
1 4211 55 3

Το Σάββατο έβδομη και τελευταία ημέρα των εργασιών, στο πλαίσιο της Διεθνικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus+: «Planet Ecol’», oι φιλοξενούμενοι εκπ/κοί και μαθητές καθώς και οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων της σχολικής μας μονάδας συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα του ΚΠΕ Άμφισσας «Γεωμυθολογικά -Γεωπεριβαλλοντικά αρχαία μονοπάτια στη Φωκίδα» και «Ελιά το δώρο των Θεών».

Τα προγράμματα εμπλούτισαν τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους του «Planet Ecol’» και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των συμμετεχόντων μαθητών.

Οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση του υπεύθυνου του ΚΠΕ Άμφισσας και πληροφορήθηκαν για τη γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών, για φυσικό περιβάλλον και τις γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές πριν την ιστορική περίοδο.

Προσέγγισαν με τη ερμηνεία των μύθων και της μυθολογίας, περιβαλλοντικά και γεωλογικά την ευρύτερη περιοχή των Δελφών. Έμαθαν για το Αρχαίο μονοπάτι Κίρρας- Δελφών που ξεκινάει από το λιμάνι της Κίρρας και διασχίζοντας το Κρισσαίο Πεδίο φτάνει στους Δελφούς.
Έπειτα πληροφορήθηκαν για τον σημαντικό ρόλο που κατέχει η ελιά από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας στη διατροφή, στη θρησκεία, αλλά και στη λατρεία, στις δοξασίες και στα έθιμα, στην οικονομία, στην κοινωνική εξέλιξη και στην τέχνη.
Έμαθαν για τον παραδοσιακό ελαιώνα, έναν από τους παλιότερους ελαιώνες της χώρας, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Δελφικού τοπίου και της ιστορίας του.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και τον ναό της Αθηνάς Προναίας, όπου και υλοποιήθηκε το βιωματικό μέρος του προγράμματος.
Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Άμφισσας κ. Κόττη Γεώργιο για την εξαιρετική οργάνωση, παρουσίαση και υλοποίηση των προγραμμάτων.
Αργότερα επισκεφτήκαμε την Αράχωβα όπου αφού περιηγηθήκαμε στο πανέμορφο αυτό παραδοσιακό οικισμό, γευματίσαμε.
Το βραδάκι στην γιορτή Erasmus στους Δελφούς, κάθε χώρα παρουσίασε τη δική της εικονογραφημένη ιστορία για ένα βιώσιμο πλανήτη. Έγινε ανταλλαγή δώρων και τέλος μαθητές και εκπαιδευτικοί διασκεδάσαμε όλοι μαζί. Φαγητό, χορός αλλά και δύσκολοι αποχαιρετισμοί με ζεστές αγκαλιές για τις νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν.
Ευχαριστούμε τις μαμάδες και γιαγιάδες των μαθητών/τριών μας για τον υπέροχο μπουφέ με παραδοσιακές πίτες και γλυκά, αλλά και τον Αθλητικό Σύλλογο «ΗΣΑΪΑΣ» για το κέρασμα (παγωτά και χυμούς).
Την επόμενη ημέρα αναχωρήσαμε για την Αθήνα και αφού αποχαιρετήσαμε την Γαλλική και την Ισπανική αντιπροσωπεία, επισκεφτήκαμε με τους 16 μαθητές/τριες και τις τρεις εκπαιδευτικούς της Ιταλικής αντιπροσωπείας την πλατεία Συντάγματος, είδαμε τη Βουλή και εντυπωσιαστήκαμε από την επίσημη τελετή της αλλαγής της φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Περπατήσαμε στην Αθήνα, φτάσαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και επισκεφτήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο, τον Ναό της Θεάς Αθηνάς, το Ερεχθείο και τις Καρυάτιδες.
Τέλος πριν τους αποχαιρετήσουμε, περιηγηθήκαμε στα όμορφα σοκάκια της Πλάκας.
Μια γιορτή της Ευρώπης είναι κάθε κινητικότητα…… και με την υποδοχή στη Δεσφίνα, είχαμε τη χαρά να ανταποδώσουμε τη ζεστή φιλοξενία των Ιταλών, των Γάλλων και των Ισπανών συναδέλφων και φίλων πια, και να μοιραστούμε με όλους τους την ομορφιά της δικής μας χώρας και των δικών μας ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

European Radio Logo

Kατηγορίες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων