1.1 1222311Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, πέμπτη ημέρα των εργασιών, στο πλαίσιο της Διεθνικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus+, «Planet Ecol’», είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε και να συναντήσουμε φίλους.

Οι 38 φιλοξενούμενοι μαθητές  από την Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου μας και 13 εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με μια ακόμη σχολική μονάδα διαφορετικού τύπου από τη δική μας αλλά και συμμετοχή μας στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Ελιά το δώρο των Θεών» και «Αρωματικά φυτά» που υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας.

Οι μαθητές, ο Προϊστάμενος του σχολείου κ. Ηλιόπουλος Κώστας, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχαν ετοιμάσει μια πολύ όμορφη και θερμή τελετή υποδοχής.

Μας ενημέρωσαν  για τα προγράμματα που υλοποιούν στο σχολείο τους και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βιντεάκια με τις δράσεις τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε σχέση με  τα περιβαλλοντικά προγράμματα «Ελιά το δώρο των Θεών» και «Αρωματικά φυτά».

Δοκιμάσαμε λιχουδιές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ετοιμάσει για εμάς με προϊόντα της ελιάς,  και μας έμαθαν πώς να φτιάχνουμε πάστα ελιάς αλλά και αρωματικό λάδι για τις σαλάτα μας.

Μας πρόσφεραν πολύ όμορα δώρα, αρωματικό λάδι, βότανα, αρωματικά σαπούνια που είχαν φτιάξει τα παιδιά και σακουλάκια με σπόρους για πάρουν λίγη Ελλάδα μαζί τους οι φιλοξενούμενοί μας.

Στη συνέχεια και στο προαύλιο του σχολείου, μας μίλησαν για τα αρωματικά τους φυτά και μας παρουσίασαν τον πολύ όμορφο σχολικό τους κήπο, τον κήπο της  αειφορίας . Τέλος διασκεδάσαμε με τα παιχνίδια της αυλής.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλη την σχολική κοινότητα του Δ.Σ. Γλυφάδας για τη συνεργασία και την εξαιρετική υποδοχή.

Επόμενος σταθμός η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης»

Επισκεφτήκαμε την σχετική Έκθεση και παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον το σχετικό βίντεο για την κατασκευή της, τέλος περπατήσαμε κατά μήκος του πεζόδρομου της γέφυρας. Εμπειρία μοναδική για όλους μας.

Αφήνοντας τη γέφυρα συνεχίσαμε την εκπαιδευτική μας εμπειρία και φτάσαμε στο κάστρο της Ναυπάκτου.   Με την βοήθεια του  συνάδελφου Δημήτρη Στάικου, μάθαμε για το κάστρο, την ιστορία του και το ρόλο που έπαιξε για την πόλη, κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο  Δημήτρη Στάικο που, με τις πολύτιμες ιστορικές του γνώσεις, μας ξενάγησε και μας «σύστησε» το  κάστρο και την πόλη και την ιστορία της.

Τέλος επισκεφτήκαμε το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και μιλήσαμε για την ναυμαχία της Ναυπάκτου και τον ρόλο που έπαιξαν οι Ιταλοί και Ισπανοί σε αυτή.  Επισκεφτήκαμε το πάρκο Θερβάντες, το  Φετιχέ Τζαμί και περπατήσαμε στη παλιά πόλη.

Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο Γαλαξίδι για φαγητό.

Μια ακόμα πολύ όμορφη ημέρα έφτασε στο τέλος αλλά το υπέροχο ταξίδι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus…… συνεχίζεται.