Erasmus+, «PLANET’ ECOL’», Ημέρα 4η – ΚΕ.ΠΕ.Α ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μάι 202312

   1.11.2.21 29 1Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, τέταρτη ημέρα των εργασιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus+, «Planet Ecol’», πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Μεσολογγίου. Οι 38 φιλοξενούμενοι μαθητές  από την Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και  οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων του σχολείου μας, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΚΕ.ΠΕ.Α Μεσολογγίου: «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου», καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με στόχους του προγράμματός μας.

   Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγηθήκαμε στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και στις Αλυκές της Τουρλίδας. Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε:

  1. Υποδοχή – Ενημέρωση μαθητών/εκπαιδευτικών- Θεωρητική Προσέγγιση 

Σε διάλογο με τους μαθητές αναδείχθηκαν συνοπτικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής του Μεσολογγίου και επισημάνθηκε η ανάγκη προστασίας τους.

  1. Βιωματική προσέγγιση του προγράμματος

Μετάβαση της ομάδας στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, όπου οι μαθητές/τριες, προσέγγισαν βιωματικά το χώρο μέσω των αισθήσεων, γνώρισαν από  κοντά τη λιμνοθάλασσα (φυσικά χαρακτηριστικά, ήχοι, χρώματα, μυρουδιές, χλωρίδα, πανίδα), παρατήρησαν την ορνιθοπανίδα και είδαν αργυροπελεκάνους, φλαμίνγκο και άλλα είδη πουλιών. Τέλος κατανόησαν, ότι η λιμνοθάλασσα είναι σπουδαίο καταφύγιο για τόσα πολλά είδη πουλιών.

    Επόμενη στάση οι αλυκές Τουρλίδας όπου οι μαθητές, γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον των αλυκών, κατάλαβαν ότι οι αλυκές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοσυστήματος και παρατήρησαν την ορνιθοπανίδα.

   Ευχαριστούμε πολύ την κ. Όλγα Γιαννακογεώργου, για την άριστη φιλοξενία, τη συναρπαστική ξενάγηση και την υπέροχη παρουσίαση.

   Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Οι μαθητές σε ομάδες ξεναγήθηκαν από την Αρχαιολόγο κ. Γαβρίνα και μυήθηκαν βιωματικά στην ιστορία της περιοχής.

   Αφήνοντας το Μεσολόγγι φτάσαμε στο πανέμορφο Αιτωλικό, ένα νησάκι στη μέση της λιμνοθάλασσας.

    Εκεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού μας υποδέχτηκε η Δ/ντρια του Σχολείου κ. Όλγα Κυτέα εξαιρετική συνάδελφος και φίλη, που έχει υπηρετήσει παλαιότερα στο σχολείο μας.

   Αφού πρώτα μας έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Αιτωλικού, περπατήσαμε μαζί της στα όμορφα δρομάκια μικρού αυτού νησιού με προορισμό  «Κέντρο χαρακτικών τεχνών ‘’Βάσω Κατράκη’’».

    Στο Μουσείο, μας υποδέχτηκε ο συνάδελφος εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Καστανάς και μας ‘’σύστησε’’ την διακεκριμένη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Μας μίλησε για τη ζωή και το σπουδαίο της έργο της χαράκτριας και μας μύησε στα μυστικά της Χαρακτικής ξεναγώντας μας  στην έκθεση.

   Επόμενος σταθμός μας το εντυπωσιακό Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού. Το μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα από τη ζωή και την καθημερινότητα του Αιτωλικού των δύο προηγούμενων  αιώνων, όπως οικιακά σκεύη, εργαλεία, φορεσιές και πολλά άλλα. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φωτεινή Ξεσφίγγη για την συναρπαστική ξενάγηση που εντυπωσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

   Ευχαριστούμε πολύ την κ. Κυτέα για την υποδοχή και την οργάνωση της επίσκεψής μας στο πανέμορφο Αιτωλικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
European Radio Logo

Kατηγορίες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων