92 13114Την Τρίτη 2 Μαΐου, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τους 38 μαθητές και τους 9 εκπαιδευτικούς από την Ιταλία την Ισπανία και τη Γαλλία, εταίρους μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ERASMUS+, 2020-2023 με τίτλο «Planet’ Εcol’», που υλοποιούμε στη σχολική μας μονάδα.

    Με μια πολύ όμορφη τελετή υποδοχής στο προαύλιο του σχολείου μας, παρουσία του Αντιδημάρχου του Δ. Δελφών του Προέδρου της Δ.Ε. Δεσφίνας, της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές/τριες του Ομίλου Χορωδιακού Τραγουδιού και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων υποδέχτηκαν τους εταίρους μας με παραδοσιακά τραγούδια ενώ οι μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

  Αλλά και οι μαθητές/τριες των φιλοξενούμενων σχολείων μας θέλοντας να μας δείξουν κομμάτι του πολιτισμού τους,  χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου τους.

   Στην υποδοχή συνέβαλαν γονείς αλλά γιαγιάδες μαθητών μας με παραδοσιακά τραγούδια προσφέροντας παραδοσιακά γλυκά και φαγητά. Έδωσαν το άρωμα μιας άλλης εποχής και καλωσόρισαν τους εταίρους μας έτσι όπως συνηθιζόταν να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας στην Δεσφίνα τα παλιότερα χρόνια.

 Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ανταλλαγές δώρων με τον Αντιδήμαρχο του Δ. Δελφών, κ. Ευστάθιο Μαντζώρο τον Προέδρο της Δ.Ε. Δεσφίνας και την Προέδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να προσφέρουν το Έμβλημα της Δ.Ε. Ενότητας Δεσφίνας, Ημερολόγιο του 2023 αφιερωμένο στον Δεσφινιώτη ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά καθώς και βιβλίο με την παραδοσιακή φορεσιά της Δεσφίνας.

    Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν κυκλικά σε ομάδες με τους μαθητές του σχολείου μας.

Η πρώτη ομάδα κατασκεύασε  τις  δικές  της  οικολογικές ταΐστρες  για  πουλιά, τις οποίες κρέμασαν στα δέντρα του κήπου μας.

Η δεύτερη ομάδα με ανακυκλώσιμα υλικά και με την βοήθεια της κ. Ελένης Παρασκευά, την οποία και ευχαριστούμε πολύ, έφτιαξε αναμνηστικά δωράκια για όλους τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπ/κούς.

Η τρίτη ομάδα κατασκεύασε εκατό γερανούς με τη μέθοδο οριγκάμι. Σε κάθε γερανό οι μαθητές έγραψαν ένα μήνυμα -ευχή για την σωτηρία του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Ιαπωνικό μύθο ελπίζουμε ότι οι ευχές τους θα εκπληρωθούν.

     Στη συνέχεια όλοι μαζί στον κήπο του σχολείου μας φυτέψαμε τριανταφυλλιές και το Δέντρο της Φιλίας.

    Στο τέλος ξεδιπλώσαμε το συνεργατικό πανό του προγράμματος Erasmus . Το πανό μας ακολουθεί στις κινητικότητες. Κάθε χώρα ζωγραφίζει το δικό της κομμάτι με στοιχεία του τόπου της και του πολιτισμού της. Οι μαθητές του Θεατρικού Ομίλου του σχολείου μας με την βοήθεια της κ. Ανδριτσοπούλου, δασκάλα του Τμήματος της Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ, είχαν ζωγραφίσει το δικό μας κομμάτι την προηγούμενη εβδομάδα.

     Το μεσημέρι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπ/κοί γευμάτισαν στο σχολείο. Τα παραδοσιακά φαγητά και τα γλυκά ήταν προσφορά των γονέων και των γιαγιάδων των μαθητών μας.

   Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στη Δεσφίνα όπου μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο πανοσιολογιότατος Πρόδρομος Φεγγερός.

   Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ησαΐα στη Δεσφίνα. Εκεί μιλήσαμε για τον Δεσφινιώτη επίσκοπο Ησαΐα και παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακές στολές της Δεσφίνας από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεσφίνας «Η Πρόοδος».

     Το βράδυ δειπνήσαμε όλοι μαζί σε παραδοσιακή ταβέρνα της Δεσφίνας. Το δείπνο, που περιελάμβανε παραδοσιακά Δεσφινιώτικα εδέσματα, πρόσφερε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δελφών κ. Μαντζώρος Ευστάθιος και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Δεσφίνας κ. Καλλιακούδας Χαράλαμπος τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

     Ευχαριστούμε την κα Ειρήνη Πανουργιά, για την υποστήριξη στην ισπανική γλώσσα. Προτεραιότητά  και μέλημά μας  ήταν να νιώσουν οι φιλοξενούμενοί μας όσο πιο οικεία γινόταν στο σχολικό μας περιβάλλον.

Το υπέροχο ταξίδι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus…. συνεχίζεται.