Το Θέατρο είναι πολιτισμός, είναι μαγεία….. και μας έλειψε… Σήμερα όμως οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη. Ένα εξαιρετικό έργο που διατρέχει με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή. Τη μουσική και τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση. Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συντελεστές της και να τους θέσουν ερωτήματα σχετικά με την παράσταση.
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Επανάστασης στην Άμφισσα.
Στον όροφο του κτιρίου στεγάζεται η μόνιμη θεματική έκθεση με τίτλο «1821: Όψεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας». Τα παιδιά με εύληπτο τρόπο και διαδραστικά ενημερώθηκαν για τις πτυχές της ιστορίας της Άμφισσας και της ευρύτερης περιοχής την εποχή της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης. Έμαθαν για τη συμβολή στην επανάσταση του 1821, του Δεσφινιώτη Επισκόπου Ησαϊα, του οπλαρχηγού Πανουργιά αλλά και των άλλων οπλαρχηγών της Στερεάς Ελλάδας. Στις 24 Μαρτίου 1821, στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία στο Χρισσό, ο Πανουργιάς Πανουργιάς μαζί με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα κήρυξαν την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα. Η συμβολή του οπλαρχηγού στην απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων στις 10 Απριλίου 1821 καθώς και στην εξέλιξη του αγώνα ήταν καθοριστική.
Το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, που στόχο έχει να συντηρήσει και να διαδώσει την ιστορική μνήμη σχετικά με τη σπουδαία συμβολή της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, στεγάζεται στο σπίτι το οποίο παραχωρήθηκε μετά την απελευθέρωση στον οπλαρχηγό Πανουργιά. Πρόκειται για ένα οίκημα που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Αποτελούσε μέρος ενός συνόλου κτιρίων τα οποία δεν έχουν διασωθεί και είχαν μορφή τουρκικού σεραγιού. Ακολουθεί τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Ρούμελης.
Λίγα λόγια για το ¨Μεγάλο μας Τσίρκο”
Το έργο αυτό που διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή, έγραψε ιστορία όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» της οδού Πατησίων. Αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό κι έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας. Αλληγορικά γραμμένο, κατάφερε να περάσει τις συμπληγάδες της λογοκρισίας, κρύβοντας δεκάδες μηνύματα κατά της δικτατορίας. Κάθε βράδυ γινόταν κοσμοσυρροή στο «Αθήναιον», που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους και «εκπρόσωποι» του στρατιωτικού καθεστώτος, που σημείωναν και ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους για τις αντιδράσεις των θεατών.
Αφήστε μια απάντηση