Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές/μαθήτριες των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ’ τάξεων του σχολείου μας στην Άμφισσα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Άμφισσας «Πόλη και οικοσύστημα: το χθες και το σήμερα της Άμφισσας».
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας τα παιδιά υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Νύμφη Άμφισσα, στη Λενιώ της Χάρμαινας: οι γυναίκες μιας λαμπρής πόλης». Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από την ΕΦ.Α. Φωκίδος στο πλαίσιο του έργου «Ανακαλύπτοντας τη Φωκίδα. Εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Φωκίδος». Οι μαθητές/τριες, έχοντας ως οδηγό ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό έντυπο και με τη βοήθεια της Αρχαιολόγου – Μουσειολόγου κ. Αβραμίδου Σοφίας, εξερεύνησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, εντόπισαν συγκεκριμένα εκθέματα από τις συλλογές του και με διάφορες δραστηριότητες διαδραστικά και βιωματικά έμαθαν για το ρόλο και τις ασχολίες της γυναίκας στην κοινωνία μιας αρχαίας ελληνικής πόλης και στην προκειμένη περίπτωση της Άμφισσας.
Εκτός από την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τα παιδιά ξεναγήθηκαν Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» που φιλοξενεί τα «Ανθίβολα», τα σχέδια που δημιούργησε ο Δεσφινιώτης εικαστικός Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957) για την αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού της Άμφισσας. Επισκέφτηκαν το κάστρο της Ωριάς και ενημερώθηκαν από τον κ. Κόττη Γεώργιο, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ, για την ιστορία του και τη συμβολή του στην περιοχή.
Τέλος, επισκέφτηκαν την παλιά συνοικία των βυρσοδεψών, τη Χάρμαινα, όπου ο κ. Καλλίας Δημήτριος τους μίλησε για τη διαδικασία επεξεργασίας του δέρματος και το ρόλο της στην οικονομία και τη ιστορία της περιοχής.
Βιωματικά μαθήματα τοπικής ιστορίας, ταξίδι στον ΧΡΟΝΟ τον ΤΟΠΟ και τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του.