Ισπανοί εκπαιδευτικοί στο σχολείο μας – Erasmus+ΚΑ1

Δεκ 20224

1.111   1913 

 

 

 

   

   Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο: «​Discovering new innovative, active and motivating methodologies to enhance students´ learning, engagement and skills development as well as to provide inservice training for teachers in rural areas», φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας  κατά το διάστημα 21 έως 25 Νοεμβρίου, δύο  εκπαιδευτικούς από το σχολείο C.R.A. Obispo Fray Sebastián της Segovia της ΙσπανίαςΣυγκεκριμένα επισκέφτηκαν τη σχολική μας μονάδα, η Διευθύντρια του σχολείου, Ms Eugenia López Palomo και η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του σχολείου, Ms Beatriz Arranz Sánchez.

    Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων υποδέχτηκαν τους εταίρους μας με παραδοσιακά τραγούδια και των δύο μεγαλύτερων τάξεων με παραδοσιακούς χορούς σε μια πολύ όμορφη τελετή υποδοχής στο προαύλιο του σχολείου μας, παρουσία του Αντιδημάρχου του Δ. Δελφών του Προέδρου της Δ.Ε. Δεσφίνας και της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στην υποδοχή συνέβαλαν γιαγιάδες μαθητών μας με παραδοσιακά τραγούδια και παραδοσιακά γλυκά. Δίνοντας το άρωμα μιας άλλης εποχής, καλωσόρισαν τους εταίρους μας έτσι όπως συνηθιζόταν να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας στην Δεσφίνα τα παλιότερα χρόνια.         

    Οι Ισπανίδες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μάθημα σε όλες τις τάξεις. Ενημερώθηκαν αναλυτικά, για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το αναλυτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών αλλά και για τους  τρόπους με τους οποίους σχεδιάζεται η ένταξη κάθε παιδιού στο σχολείο. Παρατήρησαν και ενημερώθηκαν για την εφαρμογή πρακτικών διαφοροποιημένης μάθησης, για τις στρατηγικές, δεξιότητες και μεθοδολογίες, για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιούμε ώστε να υποστηρίζονται οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ενημερώθηκαν για την λειτουργία των Εκπαιδευτικών  ΟΜΙΛΩΝ Δραστηριοτήτων, ενός θεσμού που λειτουργεί για πρώτη φορά στο σχολείο μας και έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους μαθητές μας.  Παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δραστηριότητες της ημέρας και των δύο ομίλων που λειτουργούν στη σχολική μας μονάδα.

    Ενεπλάκησαν όμως στο καθημερινό μας ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού αντίστοιχα δίδαξαν παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια και χορούς αλλά και παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια, καθώς και τον τρόπο να παίζεις μουσική με απλά και καθημερινά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας. Οι μαθητές μας  συμμετείχαν ενεργά και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Εντυπωσιακό ήταν, ότι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλο μεταφραστή καθώς η γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα Αγγλικά. Συζητήσαμε για τις σχολικές δραστηριότητες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, που υλοποιούνται στο σχολείο μας αλλά και για τον τρόπο που ο Σύλλογος Διδασκόντων προγραμματίζει και οργανώνει μακροπρόθεσμα την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εταίροι μας απέκτησαν με την παρακολούθηση των μαθημάτων μια αίσθηση του καθημερινού προγράμματος και των δραστηριοτήτων του σχολείου μας. 

    Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων ακολουθούσε καθημερινά συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών,  καλών πρακτικών, και διατύπωση προβληματισμών.

      Στο σχολείο μας οι ευρωπαίοι εταίροι μας,  συναντήθηκαν παρουσία του Συλλόγου Διδασκόντων,  με τον Αντιδήμαρχο Δ. Δελφών κ. Μαντζώρο Ευστάθιο, τον Πρόεδρο της Δ.Ε. Δεσφίνας κ. Καλλιακούδα Χαράλαμπο  και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Φαράντου Λεμονιά,  όπου τους καλωσόρισαν και αντάλλαξαν πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία στην Ισπανία, για την υποστήριξη που τους παρέχει ο Δήμος, για τον τρόπο ζωής, το βιοτικό επίπεδο, για τις ασχολίες των κατοίκων και άλλα. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα. Στο τέλος τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Δεσφίνας και η  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα. 

       Επιπρόσθετη αξία στις δράσεις μας έδωσαν γιαγιάδες και παππούδες μαθητών μας που με ενθουσιασμό, μας έδειξαν παιχνίδια που έπαιζαν όταν εκείνοι ήταν παιδιά, χαρίζοντάς μας λίγη από τη μαγεία των παιδικών τους χρόνων.  Παρουσίασαν μάλιστα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα υφαντά ρούχα που φορούσαν παλιότερα στη Δεσφίνα στη καθημερινή τους ζωή.   

    Κατά τη διάρκεια του  προγράμματος που είχε οργανώσει η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας, τις φιλοξενούμενες εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε, στο Δημαρχείο ο  Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δελφών κ. Μανανάς Αθανάσιος, ο οποίος τις καλωσόρισε στη περιοχή μας και τους ενημέρωσε για τον τρόπο που συμβάλλει  ο Δήμος στη καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, και για τις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου, (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ). Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και ενημέρωση για τα προγράμματα Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας. Στο τέλος της επίσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, στις φιλοξενούμενες εκπ/κούς και  ευχήθηκε η επίσκεψή τους να είναι δημιουργική και παραγωγική. 

      Στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Φωκίδας, υποδέχτηκε τις Ισπανίδες συναδέλφους,  η Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Φωκίδας κ. Αμαλία Παπαϊωάννου.  Η Δ/ντρια τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα και ειδικότερα για την εκπαιδευτική πολιτική, καθώς για τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Π.Ε. Φωκίδας και στη συνέχεια συζητήθηκαν ποικίλα θέματα παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και γενικού περιεχομένου.

      Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που αποτελούν συνισταμένη των προγραμμάτων Erasmus+, εκπαιδευτικοί και μαθητές της σχολικής μας μονάδας και οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα προγράμματα του ΚΠΕ Άμφισσας: «Πόλη Και Οικοσύστημα: Το Χθες Και Το Σήμερα Του Γαλαξιδίου» και «Γεωμυθολογικά -Γεωπεριβαλλοντικά αρχαία μονοπάτια στη Φωκίδα- Αρχαιολογικός χώρος Δελφών»  που υλοποιήθηκαν από τον κ. Κώττη Γεώργιο.

     Επισκεφτήκαμε το κάστρο της Άμφισσας, την Χάρμαινα και τη Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» που φιλοξενεί τα «Ανθίβολα», τα σχέδια που δημιούργησε ο Δεσφινιώτης εικαστικός Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957) για την αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού της Άμφισσας.

     Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ησαΐα στη Δεσφίνα. Επισκεφτήκαν το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στη Δεσφίνα όπου μας ξενάγησε ο πανοσιολογιότατος Πρόδρομος Φεγγερός. Στον χώρο του  Πολιτιστικού Σύλλογου Δεσφίνας, ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Συλλόγου και είδαν παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα καθώς και την παραδοσιακή στολή της Δεσφίνας.

     Το βράδυ της τελευταίας ημέρας δειπνήσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της Δεσφίνας. Το δείπνο, που περιελάμβανε παραδοσιακά Δεσφινιώτικα εδέσματα, πρόσφερε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δελφών κ. Μαντζώρος Ευστάθιος και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Δεσφίνας κ. Καλλιακούδας Χαράλαμπος.

     Ευχαριστούμε την κα Ειρήνη Πανουργιά, για την υποστήριξη στην ισπανική γλώσσα κατά την διάρκεια της επίσκεψης των συναδέλφων.  Προτεραιότητά  και μέλημά μας  ήταν να τις κάνουμε να νιώσουν όσο πιο οικεία γινόταν στο σχολικό μας περιβάλλον.  Ευχαριστούμε τον κ. Κουρεντή για την ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου.  Τέλος ευχαριστούμε  τον κ. Αθανάσιο Λεοντόπουλο για την υποστήριξη στην αγγλική γλώσσα, κατά την επίσκεψή μας στους Δελφούς, ώστε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να διεξαχθεί απρόσκοπτα και με το μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές μας και τις Ισπανίδες εκπαιδευτικούς.

       Η επιτόπια εργασία (JobShadowing) παρέχει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, να φιλοξενηθούν για κάποιο διάστημα από ένα σχολείο εταίρο, και να ενταχθούν στο πρόγραμμα του, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δια ζώσης διαφορετικές παιδαγωγικές  τεχνικές διδασκαλίας και διαφορετικά σχολικά περιβάλλοντα σε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα Ευρωπαϊκών χωρών. Σκοπός της επιτόπιας εργασίας (Job Shadowing)  των Ισπανών συναδέλφων ήταν η ανακάλυψη νέων καινοτόμων, ενεργών και παρακινητικών μεθοδολογιών για τη βελτίωση της μάθησης, της δέσμευσης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και η ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση για εκπαιδευτικούς σε αγροτικές περιοχές.        

      Ήταν μία μοναδική εμπειρία τόσο για τους Ισπανούς εταίρους μας, που παρακολούθησαν μαθήματα σε ελληνικό σχολείο όσο και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας που τους φιλοξένησαν στις τάξεις τους και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν γνώση και πρακτικές και να ανταλλάξουν εκπαιδευτικές εμπειρίες. Μια νέα συνεργασία μόλις άρχισε. Το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει κοινές δράσεις με τους μαθητές των σχολείων μας. Άλλη μια έκφραση της Ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση των μαθητών της σχολικής μας μονάδας.32.1.41.5141.29

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Δεκέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

European Radio Logo

Kατηγορίες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων