1 36 13 357

 

 

 

 

 

 

     «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, αναδεικνύοντας έτσι το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ελιά με τη χώρα μας.

    Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του σχολείου μας,  τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του χωριού. Εκεί ο γεωπόνος κ. Χαράλαμπος Βαλαούρας τους μίλησε για το δέντρο της ελιάς και τον καρπό της. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για το ταξίδι της ελιάς από το δέντρο ώσπου να  γίνει λαδάκι και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου, όπου είδαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.

Έμαθαν πως καταλαβαίνουμε αν το λαδάκι μας είναι καλό, πως πλένονται οι ελιές και πως ξεχωρίζουν από τα φύλλα με τη χρήση δυνατού αέρα. Είδαν τα κουκούτσια να φεύγουν και το λαδάκι να βγαίνει στα δοχεία. Τέλος, άκουσαν τις ……δύσκολες λέξεις της χημείας για τα οξέα του λαδιού και είδαν πως ελέγχεται το λάδι για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το βάλουμε στο φαγητό μας.