Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, «Όλες οι γλώσσες στην Ευρώπη έχουν αξία»

Σεπ 202228

1.1 148 2

 

 

 

 

 

 

Με σύνθημα «Όλες οι γλώσσες στην Ευρώπη έχουν αξία» στο σχολείο μας υλοποιήσαμε δράσεις για τα 21 χρόνια εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Οι μαθητές/τριες των τάξεων Δ’, Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων ταξίδεψαν με τη Λάρα και αφού γνώρισαν τις γλώσσες της Ευρώπης, συμπλήρωσαν τους αυτοκόλλητους διαλόγους στο βιβλίο «Το γλωσσικό ταξίδι της Λάρας στην Ευρώπη».  Οι μαθητές/τριες της Β’ και Γ΄ δημοτικού έφτιαξαν το χάρτη της Ευρώπης και έβαλαν τις αντίστοιχες σημαίες της κάθε χώρας ενώ οι μαθητές/τριες της Α΄ Τάξης κόλλησαν τους αυτοκόλλητους διαλόγους στο χάρτη της Ευρώπης και άκουσαν τα ονόματα της κάθε χώρας στα Αγγλικά. Ήταν για όλους μια πολύ διασκεδαστική ημέρα! 

Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η  Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών,  που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και οργανώνεται με την συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταφέρνει κάθε χρόνο να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 45 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζεται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (https://edl.ecml.at/) στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

Το 2021 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της.

Κάθε τέτοια ημέρα ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να εορτάσουν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του πλανήτη, με ποικίλες εκδηλώσεις.7 15 21Viber 2022 09 26 18 13 50 81092 1

Euro Language Day icon2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Σεπτέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
European Radio Logo

Kατηγορίες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων