Δεύτερη κινητικότητα στην Ισπανία στα Κανάρια Νησιά, Erasmus+

1253.65

Το συναρπαστικό ταξίδι των Ευρωπαϊκών συνεργασιών στο πλαίσιο του έργου ERASMUS+, 2020-2023 με τίτλο Planet’ecol συνεχίστηκε  με την δεύτερη κινητικότητα και τη συμμετοχή εφτά μαθητών/τριων και δύο εκπαιδευτικών του σχολείου μας στην Ισπανία, στα Κανάρια νησιά και συγκεκριμένα στη Φουερτεβεντούρα.

Εκεί μαζί με  μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Ισπανικό σχολείο την Γαλλία και την Ιταλία εργαστήκαμε για τους σκοπούς του Προγράμματος, οχτώ ημέρες. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ανακαλύψαμε την ξεχωριστή ομορφιά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Κανάριων Νησιών και ειδικότερα της Φουερτεβεντούρα.

Επισκεφτήκαμε το Περιβαλλοντικό Κέντρο στη La Oliva όπου ενημερωθήκαμε για τη χλωρίδα, την πανίδα της Φουερτεβεντούρα.

Περπατήσαμε το μονοπάτι, από μνημείο των  Ayose και Guise (χάλκινα γλυπτά ιθαγενών βασιλιάδων ύψους τεσσάρων μέτρων)  προς την Betancuria, το πανέμορφο χωριό που υπήρξε η  πρώτη πρωτεύουσα του νησιού, μάθαμε για την ιστορία του  και μελετήσαμε τη βιοποικιλότητά της περιοχής.

Στις 5 Ιουνίου γιορτάσαμε με τους συνεργάτες μας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και καθαρίσαμε την παραλία του Bañadero στο El Cotillo σε συνεργασία με το προσωπικό της Coral Cotillo Beach

Επισκεφθήκαμε τον κρατήρα του ηφαιστείου Calderon Hondo  και το νησί Lobos που είναι προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο πουλιών και ζώων.

Γιορτάσαμε στις 8 Ιουνίου την  Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών με την απελευθέρωση 2 χελωνών υλοποιώντας το πρόγραμμα «Come home» της Medio Ambiente Cabildo de Fuerteventura. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό εργαστήριο και στη συνέχεια απελευθέρωσαν δύο Θαλάσσιες χελώνες caretta caretta στο Grandes Playas στην παραλία του Corralejo.

Ενημερωθήκαμε για τις παραδοσιακές Κανάριες στολές, και το παραδοσιακό όργανο Timple όπου οι συνάδελφοι του ισπανικού σχολείου μας έδωσαν τα πρώτα μουσικά… μαθήματα. Ζυμώσαμε και ψήσαμε παραδοσιακό ψωμί, ενημερωθήκαμε για τον τρόπο που φτιάχνετε το παραδοσιακό τυρί, φτιάξαμε και δοκιμάσαμε. Εργαστήκαμε με ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε καριόκας και μακραμέ. Τέλος συμμετείχαμε στη γιορτή Erasmus την οποία συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου υποδοχής και διασκεδάσαμε στις νεροτσουλήθρες που στήθηκαν στο σχολείο.

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι όμως δεν τέλειωσε εδώ,  επόμενος σταθμός η Μαδρίτη. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στη «μαγευτική» πρωτεύουσα της Ισπανίας και να θαυμάσουμε τα σπουδαιότερα πολιτιστικά και ιστορικά της μνημεία. Περπατήσαμε στην   Gran Via την κεντρική λεωφόρο που φιλοξενεί πολλά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης. Επισκεφτήκαμε την Puerta del Sol την πλατεία με το περίφημο ρολόι του οποίου οι καμπάνες σηματοδοτούν την παραδοσιακή κατανάλωση των δώδεκα σταφυλιών και την αρχή του νέου έτους. Κατηφορίσαμε στην Plaza Mayor ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όπου παλιότερα γίνονταν ταυρομαχίες και διάφορες γιορτές και την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Περιηγηθήκαμε στην  Plaza de Oriente   την πλατεία με τους πανέμορφους κήπους το Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης και το Βασιλικό Θέατρο. Θαυμάσαμε τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό  Catedral de Stanta Maria la Real de la Almudena αφιερωμένο στην Παναγία (Santa María de la Almudena) την προστάτιδα της Μαδρίτης. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη και στα γραφικά δρομάκια της και απολαύσαμε νωρίς το πρωί την βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στη Puerta de Alcala την νεοκλασική πύλη που είναι παρόμοια με αυτή των ρωμαϊκών θριαμβικών αψίδων.

Εμπειρίες μοναδικές που στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ Planet’ecol  είχαμε την  ευκαιρία να αποκτήσουμε.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή, το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ceip Tostόn για την άριστη οργάνωση την φιλοξενία και την υλοποίηση του προγράμματος. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης, τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης, και το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής για την υποδοχή, την δεξίωση και την φιλοξενία.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν οι μαθητές/τριες  που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας και επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι νέες εμπειρίες, μοναδικές αναμνήσεις  αλλά και νέους ευρωπαίους φίλους.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας τον Οκτώβρη για την Ιταλία στις Συρακούσες, αφού το πρόγραμμα Erasmus+ Planet’ecol συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά.

Το υπέροχο ταξίδι των Ευρωπαϊκών συνεργασιών συνεχίζεται!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων