3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

λήψηςΗ Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από τον διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012). Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα.

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την σημερινή ημέρα. Στην ΣΤ΄ τάξη έγινε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Pet shop” στην οποία ένα παιδί με κινητικό πρόβλημα υιοθετεί ένα κουταβάκι με κινητικό πρόβλημα. Στη συνέχεια έγινε προβολή του βίντεο ”We are the superhumans” από τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίου. Ένα βίντεο που δείχνει τις ειδικές ικανότητες και δυνάμεις των ατόμων με αναπηρία και πως πραγματικά παλεύουν και καταφέρνουν τους στόχους τους. Στη Β΄ και Γ΄ τάξη έγινε προβολή του βίντεο από τον μη κερδοσκοπικό σύλλογο ΣΚΕΠ το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού. Στο τέλος ακούσαμε το υπέροχο τραγούδι για τα παιδιά που τραγουδούν η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και οι στίχοι όπως και οι φωτογραφίες είναι αφιερωμένες στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων