Βιβλία σε ρόδες «1821-2021, 200 χρόνια Ελλάδα»

Οκτ 20216

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® έφθασαν σήμερα στο σχολείο μας για να μας ταξιδέψουν στο όμορφο κόσμο τους. Το θέμα του σάκου με τα 30 βιβλία, που θα παραμείνει στο σχολείο μας για δύο μήνες, είναι:«1821-2021, 200 χρόνια Ελλάδα» 

Το θέμα του σάκου με τα 30 βιβλία, που θα παραμείνει στο σχολείο μας για δύο μήνες, είναι: «1821-2021, 200 χρόνια Ελλάδα», θα εμπλουτίσει τη ΣΧΟΛΙΚΗ μας ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και θα υποστηρίξει στις δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η  Βαλίτσα «200 Χρόνια Ελλάδα» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης «Βιβλία σε Ρόδες 1821-2021» με τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Περιλαμβάνει βιβλία που παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες την πορεία της χώρας μας μέσα από διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές.

Λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία γνώσεων με θέμα την Επανάσταση του 1821, καθώς και βιβλία τα οποία είτε βασίζονται στη θεματολογία της Επανάστασης, είτε εμπνέονται από τα γεγονότα και παρουσιάζουν διαφορετικές πλευρές τους.

Βιογραφίες προσωπικοτήτων – καλλιτεχνών, επιστημόνων, πολιτικών, αγωνιστών της Επανάστασης.
Παιδικά μυθιστορήματα μυθοπλασίας και βιβλία γνώσεων (για την πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική ζωή κ.ά.), που αφορούν ιστορικές περιόδους του 19ου και του 20ου αιώνα – Μικρασιατική Καταστροφή, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Δικτατορία.

Τα βιβλία της βαλίτσας απευθύνονται καταρχήν σε μαθητές και μαθήτριες Γ’- ΣΤ’ δημοτικού. Ωστόσο, με την κατάλληλη διαχείριση εκ μέρους του/της εκπαιδευτικού, βιβλία ή αποσπάσματά τους μπορούν να δουλευτούν και στις μικρότερες τάξεις.
Διαβάζοντας λογοτεχνικά ή άλλα βιβλία, τα παιδιά, εκτός του ότι μαθαίνουν, επίσης μοιράζονται, κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.
Στόχος του προγράμματος ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι να ωθήσει τους αναγνώστες ώστε, μέσω της λογοτεχνίας, να βρεθούν σε μια «συνθήκη ενεργητικής ανακάλυψης», να πάρουν ερεθίσματα, να βοηθηθούν στη διατύπωση ερωτημάτων, να ερευνήσουν, να ερμηνεύσουν και να συγκρίνουν την εποχή μας με τα παλαιότερα χρόνια, με άξονα τις προτάσεις βιβλίων που περιλαμβάνει η βαλίτσα. Η επιλογή των βιβλίων έγινε από τη Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέα και κριτικό βιβλίων για παιδιά.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές. Επιπλέον τους προσφέρει την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι έτσι ώστε να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με τα βιβλία και την αναγνωστική απόλαυση τους, να συνταξιδέψουν με τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ παρέα με τους γονείς τους με στόχο να εδραιώσουν φιλική σχέση με τα βιβλία που θα τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.
Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε το 2011 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, (www.pyrna.gr) με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ δεν αποτελούν από μόνο τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να τα εντάξει υποστηρικτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία με τον τρόπο που ταιριάζει στην τάξη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σαν σήμερα

18/7/1922: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

European Radio Logo

KατηγορίεςΑλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων