Στα πλαίσια του 4ου κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ ως μέλη της ομάδας STEAM Academy, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ανουκέτ από το Cape Town της Νότιας Αφρικής για βοήθεια και κλήθηκαν να βρουν λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας που βασανίζει τους κατοίκους της περιοχής…

Αρχικά, ζητήθηκε από τους μαθητές να εξηγήσουν πως πέφτουν οι σταγόνες της βροχής στη γη αλλά και να σκεφτούν τρόπους καθαρισμού του βρώμικου νερού, κάνοντας παράλληλα και σχετικά πειράματα.
Το πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό μέρος του προγράμματος, που απόλαυσαν πραγματικά μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν αναμφίβολα η κατασκευή των ρομπότ. Δούλεψαν σε ομάδες, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, έμαθαν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα χρησιμοποιώντας κριτική σκέψη και ευαισθητοποιήθηκαν σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας όπως η έλλειψη νερού. Με αξιοθαύμαστη εφευρετικότητα και ενεργητικότητα, οι μαθητές με την βοήθεια και καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, πειραματίστηκαν με το πακέτο Spike Prime της LegoEducation και αφού εξοικειώθηκαν με το υλικό και προγραμματιστικό κομμάτι του πακέτου, ολοκλήρωσαν τις κατασκευές τους στον προβλεπόμενο χρόνο.
Τελευταίο και σημαντικότατο μέρος της διαδικασίας ήταν η παρουσίαση των κατασκευών, όπου εκπρόσωποι της κάθε ομάδας εξήγησαν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας των ρομπότ τους στους συμμαθητές τους.
Ήταν ένα ευχάριστο, δημιουργικό και διαδραστικό ταξίδι στη γνώση για όλους!