Φωτογραφία: Νίκος Κατσαρός

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 , οι μαθητές των  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν διαδικτυακά σε ζωντανή μετάδοση το εκπαιδευτικό Διαδραστικό Πρόγραμμα: «Ζωγραφήγηση : Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα» που διοργάνωσε το ίδρυμα Ωνάση. Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, με τρόπο θεατρικό και ευχάριστο, οδήγησε τους μαθητές μας σε ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο παρέα με τον μικρό Ρήγα μέσα από το βιβλίο της «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας», ένα βιβλίο εικόνων και λέξεων.

Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδας, του σπουδαίου πονήματος του Ρ. Φεραίου, που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές έλυσαν γρίφους και αποκρυπτογράφησαν μηνύματα. Μηνύματα που ο Ρ. Φεραίος ήθελε να μεταφέρει στους υπόδουλους Έλληνες για να τους οδηγήσει στην πνευματική αφύπνιση και τον ξεσηκωμό. Τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τη μεγάλη αυτή ελληνική ψυχή, τον Ρήγα Φεραίο και τα διαχρονικά ιδανικά που αυτός πρέσβευε : ελευθερία, δικαιοσύνη, αδελφοσύνη, αυτοδιάθεση, προσήλωση σε έναν ανώτερο σκοπό…

Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον «Θούριο» ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.