Κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, γιορτάζεται το Halloween σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας οι μαθητές όλων των τάξεων της σχολικής μας μονάδας, έμαθαν για την γιορτή του Halloween, ζωγράφισαν και κατασκεύασαν τις γνωστές κολοκύθες, έφτιαξαν κόμικς, φαντασματάκια, νυχτερίδες, αραχνούλες και μετέφεραν την ατμόσφαιρα του Halloween στους συμμαθητές τους. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας περιλαμβάνει γνωριμία με έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες της διαφορετικής κουλτούρας, μέσα από δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για την ηλικία των παιδιών.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε το Halloween;
Γιορτάζεται πάντα την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου.

Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.