Πρόκειται για θεματικούς σάκους με  βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητα.Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Ετσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές. Επιπλέον τους προσφέρει την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι έτσι ώστε να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με τα βιβλία και την αναγνωστική απόλαυση τους, να συνταξιδέψουν με τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ παρέα με τους γονείς τους με στόχο να εδραιώσουν φιλική σχέση με τα βιβλία που θα τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους.
Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε το 2011 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, (www.pyrna.gr) με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ δεν αποτελούν από μόνο τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να τα εντάξει υποστηρικτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία με τον τρόπο που ταιριάζει στην τάξη του.
.