Φιλαναγνωσία

Φιλαναγνωσία

 

 

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) υλοποιεί πρόγραμμα φιλαναγνωσίας το οποίο θα καλύψει 3 σχολικές χρονιές (την τρέχουσα και τις δύο επόμενες). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

 

Στόχος του είναι η εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση που θα οδηγήσει στη σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.

 

Ξεκινώντας από τη θετική σκέψη πως για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που να αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του, η ώρα της φιλαναγνωσίας αποτελεί μια διαφορετική στιγμή στη σχολική μας ζωή, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα, να «δημιουργήσουν», να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν και να συντονιστούν, να αποκτήσουν καινούριες γνώσεις, να γνωρίσουν καλύτερα τη γλώσσα μας και σταδιακά να κατανοήσουν ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας.

 

Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, τα πιάνουν,τα ξεφυλλίζουν, κοιτούν και σχολιάζουν τις εικόνες, μαθαίνουν να συλλέγουν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, ακούν και σχολιάζουν τις ιστορίες, τις δραματοποιούν, τις ζωγραφίζουν, δημιουργούν δικά τους παιχνίδια, παίρνουν μαθήματα, ταυτίζονται με τους ήρωες, προβληματίζονται και γενικότερα εκφράζονται δημιουργικά και ευχάριστα.