Εκδήλωση με θέμα τα παραολυμπιακά αγωνίσματα.

Παραολυμπιακή μέρα 2011

Την  Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 θα πραγματοποιηθεί  στο σχολείο μας εκδήλωση αφιερωμένη στα παραολυμπιακά αθλήματα.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τους μαθητές της ΣΤ τάξης των σχολείων μας  θα λάβουν μέρος και μαθητές του ΕΛΕΠΑΠ με κινητικά προβλήματα. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τον εκπαιδευτικό Ειδικής Φυσικής Αγωγής Γιώργο Μαθά.
Τα αθλήματα  που θα λάβουν χώρα στην ημερίδα μας –η οποία θα είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους με κινητικές, οπτικές, ακουστικές ή διανοητικές αναπηρίες που ξεπερνούν τα  προβλήματα τους και αγωνίζονται με πάθος για τη ζωή και το δικαίωμα σ’ αυτήν- είναι η πετοσφαίριση  καθιστών, η καλαθοσφαίριση με αμαξίδια, το goalball, (γκολμπολ) , και το boccia (μπότσια).

Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στην αυλή των Σχολείων μας και η όλη εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα γιορτής. Μιας γιορτής αφιερωμένης στη ζωή και στη χαρά του να ζεις, να αθλείσαι, να χαίρεσαι τη συντροφικότητα, την ανταλλαγή εμπειριών. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης οι γυμναστές των δύο σχολείων Πασχάλη Μαρίνα και Καράς Άρης.

Τα εν λόγω αθλήματα ανήκουν στον κατάλογο με τα επίσημα παραολυμπιακά αθλήματα που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια στους παραολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι είναι οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Ιστορικά στοιχεία.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.

Τα αθλήματα στα οποία αγωνίζονται οι αθλητές στους παραολυμπιακούς αγώνες είναι τα παρακάτω:

  1. 1 Αντισφαίριση με αμαξίδιο
  2. Άρση βαρών σε πάγκο
  3. Γκόλμπολ (Goalball)
  4. Επιτραπέζια Αντισφαίριση
  5. Ιππασία
  6. Ιστιοπλοΐα
  7. Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
  8. Κολύμβηση
  9. Μπότσια (Boccia)
  10. Ξιφασκία με αμαξίδιο
  11. Πετοσφαίριση (Καθιστών)
  12. Ποδηλασία
  13. Ποδόσφαιρο 5×5
  14. Ποδόσφαιρο 7×7
  15. Ράγκμπυ με αμαξίδιο
  16. Σκοποβολή
  17. Στίβος
  18. Τζούντο
  19. Τοξοβολία
  20. Κωπηλασία (νέο άθλημα στο Πεκίνο)

Χειμερινά Αθλήματα

  1. Αλπικό σκι
  2. Δίαθλο
  3. Κέρλινγκ με αμαξίδιο
  4. Σκι αντοχής και
  5. Χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο