Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και άλλα…

Τα Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά (1929 – 1977) – Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι – Ένα πολύ όμορφο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

Ήθη και έθιμα του δωδεκαημέρου – Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

 

 

 

Οι ήρωες των Χριστουγέννων

Μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Ανδρέα Ροντίδη, την οποία πρόσφερε στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

“Οι ήρωες των Χριστουγέννων” επισκέφτηκαν το σχολείο μας την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, για να ζητήσουν τη βοήθεια των παιδιών και όλοι μαζί να σώσουν τα Χριστούγεννα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ψυχαγωγήθηκαν με τους “ήρωες” ηθοποιούς και τους βοήθησαν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1948. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγγράφου ορόσημου για τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και την προστασία τους, με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΕΞΑΝΤΑΣ
Κύκλος:Β Επεισόδιο:009 ΝΙΓΗΡΑΣ-ΣΚΛΑΒΟΙ

http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/pagkosmia-imera-anthropinon-dikaiomaton-10-dekemvrioy/

Ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων- Επίδοση ελέγχων προόδου

Η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών, καθώς και η επίδοση των ελέγχων για το Α΄ τρίμηνο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 13:15.

Θεατρική παράσταση

Η σχολική μας μονάδα έχει προγραμματίσει να παρακολουθήσει στις 20/12/2018 τη θεατρική παράσταση «Ο Μάγος του Οζ».

Ένα θέαμα με πολλά μηνύματα

Η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» επιστρέφει, με την αγαπημένη περιπέτεια φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και απόδοση κειμένου Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου.

Δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, ηθοποιοί, ζογκλέρ,χορευτές, ακροβάτες και  ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας! Νοήματα ζωής, γέλιο, χαρά, διασκέδαση, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «διδάσκουν» με τον πιο ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο ότι κάθε τι που αναζητάει κανείς βρίσκεται στη προσωπική και εσωτερική του δύναμη, την ψυχή του. Οι θεατές περιηγούνται στη χώρα του Οζ μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πως η μαγεία του Ουράνιου Τόξου υπάρχει δίπλα τους αρκεί να θέλουν να την δούνε.

Σκοπός του σκηνοθέτη Θωμά Βελισσάρη είναι όλοι οι θεατές να αντιληφθούν πως μόνο όταν εκτιμάμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να γίνουμε ό, τι ονειρευόμαστε! Η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, που υπογράφει τη διασκευή του έργου, ισορροπεί τη μαγεία και τη χαρά του τσίρκο με τη δύναμη ψυχής.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Δωροθέα εξαιτίας ενός κυκλώνα βρίσκεται στη χώρα του Οζ, Η καρδιά της όμως νοσταλγεί το αγρόκτημα της θείας Αιμιλίας που άφησε πίσω της.Για να επιστρέψει πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του μεγάλου μάγου Οζ. Η περιπέτειά της αρχίζει… Συντροφιά της, ένα σκιάχτρο χωρίς μυαλό ,ένας τενεκεδένιος ξυλοκόπος χωρίς καρδιά και ένα δειλό λιοντάρι. Είναι όμως πράγματι έτσι;Και πως θα βοηθήσουν την Δωροθεα;

Η Μάρω Καραγεώργου που υποδύεται την μάγισσα μίλησε για την παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης

«Επί σκηνής στήνεται ένα καρναβάλι ή ένα λούνα παρκ, ή ένα τσίρκο ή μια αυτοσχέδια φάρσα ή όπως το πάρει ο καθένας! Πολλή μουσική, χορός, κλόουν, αρλεκίνοι, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, ακροβάτες, μάγισσες, μάγοι, η Δωροθέα παρέα με το Λιοντάρι, το Σκιάχτρο και τον Τενεκεδένιο. Πολλά θα συμβούν και άλλα θα είναι σαν να ονειρεύτηκε κανείς ότι συνέβησαν. Είναι μια μαγική ατμόσφαιρα που συμπαρασύρει πλατεία και σκηνή σε ένα παραμυθένιο πανηγύρι», μάς είπε η Μάρω Καραγεώργου που υποδύεται «την “κακιά” της υπόθεσης». «Είμαι μια μάγισσα που έχει βαλθεί να δυσκολέψει το ταξίδι της Δωροθέας και των φίλων της με απώτερο σκοπό να κάνει δικά της τα πολυπόθητα κόκκινα παπούτσια που φοράει η μικρή Δωροθέα. Βάζω σε εισαγωγικά τον όρο “κακιά” γιατί στην παράσταση (όπως και στη ζωή) το κακό και το καλό χωρίζει μια πολύ λεπτή γραμμή. Για να αποκαταστήσω τη φήμη μου, θα πω ότι αντιπροσωπεύω εκείνη την περίπτωση μοναχικής φιγούρας που τίθεται στο περιθώριο αλλά στην πραγματικότητα επιζητεί λίγη αγάπη και αποδοχή για να μεταλλαχθεί σε αυτό που βαθιά ποθεί να είναι: κομμάτι ενός συνόλου» σημείωσε η ηθοποιός.

Συντελεστές

Διασκευή- στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

Σκηνογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μουσική: Μανώλης Σταματιάδης

Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Μανώλα

Μάσκες: Anna Wassiac

Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη

Ήχος- Φώτα: Μιχάλης Καραμιχάλης

Φωτογραφίες- Βίντεο: Καρέν Γκιουνασιάν

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιφιγένεια Μανώλα

Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης, www.paidikiskini.gr

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αλέξανδρος Καλτσίδης, Αμαλία Ζαγοριανού, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Δημήτρης Κουστολίδης, Δημήτρης Βαχτανίδης, Έλενα Παντελίδου, Θεοδώρα Καμπόσου, Μαρκέλα Κυριαζή, Μάρω Καραγιώργου και Περικλής Σταύρου.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 και αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες και κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Μια νέα ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  προσπαθώντας μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και να προτείνουμε μέσα από τις δράσεις των παιδιών τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.