Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων

 

Σεμινάριο με θέμα:

«Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων»

Διοργάνωση:

  • Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκη

Αφίσες και χρήσιμα ενημερωτικά φυλλάδια

Afisa Easy to read 68X48

afisa

OASP_tetraptixo_low

 

 

 

Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

http://www.greekibby.gr/products6.php?wh=1&lang=1&the1id=90&theid=90&open1=90&open2=

 

Επιστημονική ημερίδα κατά του ηλεκτρονικού «μπούλινγκ»

Αύριο δάσκαλοι, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν επιστημονική ημερίδα κατά του ηλεκτρονικού «μπούλινγκ» και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης του διαδικτύου από ανήλικους.

Το φαινόμενο του ηλεκτρονικού μπούλινγκ, αλλά και οι συμπεριφορές εθισμού των νέων στο διαδίκτυο θα αναλυθούν από ειδικούς παιδοψυχίατρους που θα προτείνουν τρόπους για την αντιμετώπισή τους στη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής», δημαρχείο Πανοράματος.

Την εκδήλωση με θέμα «Ψυχοπαιδαγωγικοί Προβληματισμοί: Σύγχρονες Πρακτικές Παρεμβάσεων» διοργανώνουν ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη σε συνεργασία με το Ελληνικό Διεθνές Επιστημονικό Ινστιτούτο «Αμφικτυονίες»  («Hellenic International Scientific Institute «Amfiktionies»).

«Σημαντική, μεγάλη και αναπόφευκτη είναι η χρήση του ίντερνετ σήμερα στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση,  στην ψυχαγωγία αλλά και στην κοινωνική επικοινωνία των παιδιών μας. Στον παγκόσμιο ιστό διακινείται ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών και αντιλήψεων. Ένας καινούργιος νέος κόσμος, θαυμαστός, που κρύβει όμως πολλά σκοτεινά σημεία και πολυάριθμες, ύπουλες παγίδες. Μεταξύ άλλων ελλοχεύουν ο εθισμός των παιδιών μας, η παραπληροφόρηση και το φαινόμενο του εκφοβισμού τους. Αυτά τα σημεία θα επιχειρήσει να διαλευκάνει η ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώνει ο δήμος μας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διεθνές Επιστημονικό Ινστιτούτο «Αμφικτυονίες», δίνοντας σε όλους μας, γονείς και παιδιά, χρήσιμες οδηγίες που μπορεί να αποτελέσουν μια ευεργετική πυξίδα για την ασφαλή και χωρίς προβλήματα πλοήγησή τους στο ηλεκτρονικό σύμπαν του διαδικτύου» σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι ομιλιών και συγκεκριμένα:

•    Α΄ κύκλος (ώρα 10.00 πμ): «Ψηφιακή σύγχρονη τεχνολογία και συμπεριφορές εθισμού», με εισηγητή τον Β. Νταφούλη, Παιδοψυχίατρο, Διευθυντή Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και συντονιστή τον Α. Βιδάλη, MD PhD, Πρόεδρο του Ελληνικού Διεθνούς Επιστημονικού Ινστιτούτου «Αμφικτυονίες».

•    B’ κύκλος (ώρα 11.00 πμ): «Το φαινόμενο του εκφοβισμού – Cyberbulling και προτάσεις αντιμετώπισης» με εισηγήτρια την Σοφία Σφελινιώτη,  Παιδοψυχίατρο, MD PhD, σχολιαστή, τον Πέτρο Σταγιόπουλο, Σχολικό Σύμβουλο, PhD και συντονιστή  τον τον Β. Νταφούλη, Παιδοψυχίατρο, Διευθυντή Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη.

 

Η αυτοεκτίμηση ως παράγοντας αποφυγής βίαιων συμπεριφορών

Αφίσα Νταφούλη 18-2-2015Την Τετάρτη 18 Φεβρουάριου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων των Δημοτικών Σχολείων ομιλία από τον κ. Βάιο Νταφούλη, Διευθυντή Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με θέμα «η αυτοεκτίμηση ως παράγοντας αποφυγής βίαιων συμπεριφορών». Στην αρχή της εκδήλωσης οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων παρουσίασαν εν συντομία, τις δράσεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια της πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τον κ. Νταφούλη, ο οποίος, μεταξύ των άλλων μίλησε για την κοινωνική νοημοσύνη και πως δρα στις ανθρώπινες σχέσεις, τη σημασία της επιβράβευσης των παιδιών στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και το ρόλο των γονέων στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των παιδιών τους. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

DSC03260 DSC03264 DSC03269

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Την Τρίτη 10 Ιουνίου οι μαθητές της Γ΄1 τάξης παρουσίασαν στους μαθητές του Σχολείου τις δραστηριότητες που έκαναν στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

Σκοπός του προγράμματος, που έγινε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, ήταν  να μάθουν τα παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, να αναγνωρίζουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας  και να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση σαν πεζοί και σαν οδηγοί αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες όπως:

  • —Προβολή σχετικών βίντεο και δραστηριοτήτων μέσα από το λογισμικό για την ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ  που υπάρχει στο  sch.gr http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-meleti-perivallontos-a-d/data/d07-web/MELETH/www/1/
  • —Ζωγραφιές με  τα οχήματα του μέλλοντος και κατασκευή μηχανών με ανακυκλώσιμα υλικά.
  • —Κατασκευή σημάτων οδικής κυκλοφορίας.
  • Κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού  με τον Κ.Ο.Κ.
  • Κατασκευή μακέτας.
  • Δημιουργία τραγουδιού με τίτλο ‘’τα παιδιά διασχίζουν το δρόμο’’.

Υπεύθυνοι ήταν οι εκπαιδευτικοί Βλάχτσης Ιωάννης και Σαλονικίδου Ραχήλ.

Δείτε την εργασία Κυκλοφορώ με ασφάλεια

DSC02164DSC02161 DSC02176DSC02171 DSC02184 DSC02185 DSC02186DSC02165 DSC02170